‘We hopen dat mensen lekker blijven hangen’

0
218
Sebaldeburen - plack uitmarkt

PLACK is klaar voor vierde Uitmarkt

SEBALDEBUREN/GROOTEGAST – Ze zijn met z’n achten en ze hebben er allemaal enorm veel zin in: de Uitmarkt van zaterdag 13 september in Sebaldeburen. Alhoewel er hier en daar nog wat wordt geschoven in het programma, hoeven de leden van PLACK (Platform Cultuur en Kunst van de gemeente Grootegast) weinig meer voor te bereiden. ‘We zijn er helemaal klaar voor,’ vertelt Zwannie Slagter.
Het is inmiddels de vierde Uitmarkt die PLACK organiseert in een dorp in de gemeente Grootegast. De eerste werd gehouden in Niekerk, de tweede in Doezum en de derde in Grootegast. Vorig jaar leek het de leden van PLACK leuk om eens wat anders te doen, en werd het Midzomerfeest georganiseerd in Kornhorn. ‘Dat viel volledig in het water door het slechte weer. Toen hebben we besloten maar weer te gaan voor een Uitmarkt. We hebben dit jaar gekozen voor Sebaldeburen omdat daar een uitwijkmogelijkheid is. Het kan buiten, en daar hopen we natuurlijk ook op, maar als het moet kan het ook binnen. En dat is fijn, want dan kan het altijd doorgaan en is er geen reden om thuis te blijven,’ zegt voorzitter Aafke Hoek.
In Sebaldeburen werd er direct enthousiast gereageerd bij het dorpshuis toen PLACK aan kwam zetten met hun ideeën om de Uitmarkt dit jaar in hun dorp te organiseren. ‘Men is heel enthousiast, de mensen van het dorpshuis voelden zich direct heel erg betrokken. Het wordt natuurlijk ook makkelijker naarmate je vaker zoiets organiseert, je hoeft de mensen niet echt meer over te halen,’ vertelt Koos Wieringa.
De opzet van de Uitmarkt is simpel doch interessant. ‘Het hele idee is dat groepen uit de hele gemeente zich hier kunnen presenteren. Dat kunnen dansgroepen zijn, maar ook koren of brassbands. Ook groepen of individuen die niet bij muziekscholen staan ingeschreven maar altijd in de garage repeteren zijn welkom. We hopen dat doordat men groepen ziet optreden dat dat een stimulans kan zijn om ook eens mee te doen, je aan te sluiten bij een groep of juist om met je eigen band of groep volgend jaar mee te doen met de Uitmarkt,’ vertelt Slagter.
Als PLACK zijnde wil de gesubsidieerde organisatie niet concurreren met bestaande initiatieven, maar een toevoeging bieden aan het huidige aanbod cultuur in de gemeente. ‘Toen PLACK werd opgericht hebben we ook direct gezegd: we willen geen beleidsmakers zijn, maar we willen echt wat betekenen, wat doen. Door een podium te bieden kun je echt wat betekenen voor de verschillende culturele groepen in de regio,’ aldus Hoek.
Aan de Uitmarkt doen zo’n dertig acts mee bestaande uit honderden mensen. Van 11.00 tot 18.00 uur. Naast het culturele aspect van de Uitmarkt staat ook het ontmoeten van elkaar centraal. ‘Het is ook de bedoeling dat het gewoon een gezellige middag is, waar je nog even blijft hangen omdat de muziek zo leuk is maar ook omdat je het er gezellig hebt. En vind je het ene niet leuk, dan kan je zo doorlopen naar het andere,’ vertelt Wieringa.
En wanneer is de Uitmarkt voor de organisatie nou echt een succes? ‘Als het weer mooi is, als het de hele dag wat doorloopt en mensen nog even willen blijven hangen omdat ze het zo naar het zin hebben. We hopen op zo’n vierhonderd bezoekers,’ vertelt Slagter. En de echte publiekstrekkers? ‘We vinden eigenlijk alles wat op het programma staat leuk, maar het Abel Tasmankoor trekt natuurlijk sowieso publiek. Ook de jonge leerlingen van de muziekschool zijn leuk om naar te luisteren, dat heeft echt iets vertederends. Maar eigenlijk is alles de moeite waard.’
De Uitmarkt in Sebaldeburen is gratis te bezoeken en is verdeeld over het Spectrum, het Kerkje en het gebouw Irene. De Uitmarkt duurt van 11.00 tot 18.00 uur.