“We zijn nog te veel toeschouwer”

0
168
Teamfoto 't fean

Yko de Boer nieuwe trainer ’t Fean ’58

SURHUISTERVEEN – Na drie jaar Jacob Russchen heeft  ’t Fean ’58 een andere trainer: Yko de Boer. De Feansters spelen alweer voor het achttiende achtereenvolgende seizoen in de tweede klasse. Een unieke status, die de Friezen maar al te graag in stand willen houden.  Yko de Boer wil er maar al te graag aan meewerken.
De laatste seizoenen gaat het moeizaam. De Feansters eindigden maar net boven de rode streep. Dat beseft ook De Boer, die na een paar weken al ondervond dat het een vrij jong en dus onervaren team is, waarmee hij aan de slag moet.  Met onder meer drie A-junioren die door zijn gekomen en spelers uit het tweede. “Het is een behoorlijke uitdaging om erin te blijven”, zegt De Boer in eigen woorden. “We horen niet bij de top”,  voegt hij er nog aan toe.  “De jongens zullen mijn manier van voetballen niet gewend zijn. Dat iedereen meedoet bijvoorbeeld. Bij balverlies zijn ze nog te veel toeschouwer. Dat heeft ook met de ‘jongheid’ van het elftal te maken. Dat heeft tijd nodig. Het vergt initiatief en inzicht. Ik coach vrij direct. Dat waren ze niet gewend. Dat kan confronterend werken. Over de doelstelling moeten we het nog over hebben. Als groep beter worden is wel het streven”. Een behoorlijke uitdaging noemt De Boer deze klus. “ Ik was sowieso toe aan een nieuwe uitdaging”, zegt de 47-jarige in Dokkum woonachtige trainer, na twee seizoenen Veenwouden, uitkomend in dezelfde klasse (op 13 december is het ’t Fean’58-Veenwouden, red.) . Ik had nog niet een goed beeld bij ’t Fean ’58, maar het is een leuke, gemoedelijke vereniging, heb ik inmiddels  ervaren. Overigens waren er niet zoveel vacatures, waardoor ik al snel bij ’t Fean terechtkwam. Ik ben wel bekend met de tegenstanders, allen Friese ploegen. Kanshebbers voor de titel zijn CVVO en Blauw Wit. ’t Fean ’58 kan zich meten met de promovendi van de derde klasse en de clubs die in de klasse zijn gebleven. Ik ga geen namen noemen”. De resultaten in de oefencampagne beloven weinig goeds: allemaal verloren, waaronder een 3-1 nederlaag tegen vierde klasser Tynje. “Maar dat vind ik niet belangrijk. Ze hebben nog twee weken tijd nodig. Wat betreft begint de competitie voor deze jonge jongens te vroeg.  De uitdaging is ook om met dit jong elftal vooruitgang te boeken”. In de eerste wedstrijd treffen de blauw-witten De Walde. Die ploeg is net gepromoveerd. Dat moet een taaie tegenstander zijn. Ze komen enthousiast uit de derde klasse. Ik ben daar dan niet zo blij mee.”