De Marne maakt zich op voor Open Monumentendag

0
227
Ulrum - monumentendag expoor

‘Ook bij slecht weer is het weekend een aanrader’

ULRUM – Ze zijn er volop mee bezig; de voorbereidingen voor de Open Monumentendag 2014 in de gemeente De Marne. Het comité dat verantwoordelijk is voor de Open Monumentendag, bestaande uit Han Bos van afdeling communicatie van de gemeente De Marne, Robbie Koopmans van Expoor in Ulrum, Franke en Carola Koksma van de pastorie in Leens en Sandra Hennephof, die in een monument in Niekerk woont, is er maar wat druk mee.

Met ondersteuning van Erik Wong, die het drukwerk voor het comité verzorgt, worden de schouders gezet onder het weekend waarvan het comité hoopt honderden bezoekers te kunnen trekken. Al in januari van dit jaar is het comité begonnen met de voorbereidingen. Op dit moment is het comité met name druk met het maken van reclame voor het weekend. Dit jaar zijn er opnieuw twee fietsroutes te doen, die langs verschillende monumenten in de gemeente voert. Deze fietsroutes zijn te downloaden via de website www.monumentendemarne.nl of te koop voor 2 euro op verschillende locaties. Bij deze fietsroute zit een boekje met allerlei extra informatie over de monumenten.
Het thema van dit jaar is ‘Op reis’, een thema dat nergens zo tot leven komt als in Expoor, het voormalige station van Ulrum uit 1922. ‘Het station behoorde tot de spoorlijn Winsum – Zoutkamp, maar werd in de Tweede Wereldoorlog, met het verdwijnen van het spoor, opgeheven. Het is het enige station van deze spoorlijn die als monument is aangemerkt, en daarom zeer de moeite waard om te bekijken’, vertelt Koopmans. ‘Andere stations zijn óf verdwenen, óf er is zoveel aan veranderd dat het niet meer de sfeer van een oud station ademt. Dat is hier nog wel het geval. Als je hier naar binnenloopt heb je echt het gevoel in een station te zijn’.

Aan de Open Monumentendag in De Marne doen zo’n dertig van de honderdvijftig monumenten die de gemeente rijk is mee. ‘De Marne heeft een hele hoge concentratie monumenten. Honderdvijftig op zo’n 10.000 inwoners, dat is echt enorm veel’, vertelt Hennephof. Het comité met met name Franke, die verantwoordelijk is voor het uitzetten van de fietsroutes, hoopt op een grote deelname aan de fietsroute. ‘De eerste keer deden er zo’n driehonderd mensen mee die op de fiets langs de monumenten gingen. Vorig jaar was het niet zulk mooi weer, toen viel het weekend een beetje in het water. We hopen nu op mooi weer, maar ook wanneer het geen mooi weer is is het zeker de moeite waard om de monumenten te bezoeken. Juist dan. Het is een geweldige binnenactiviteit,’ aldus Franke Koksma. ‘Maar als het wel mooi weer is, dan is het zeker de moeite waard om op de fiets te gaan. Over de dijk tussen Hornhuizen en Vierhuizen, waar je normaliter niet mag fietsen, mag je dit weekend wel fietsen. Een buitenkansje! Daarnaast is de fietsroute met een lusje verlengd waardoor deze gaat naar het kerkje van Westernieland. Hier was de vader van Freek de Jonge predikant. Freek de Jonge is dan ook in de pastorie naast de kerk geboren.’

Net als voorgaande jaren organiseert het comité voor de eigenaren van de monumenten op de donderdag voorafgaand aan het weekend een bijeenkomst met lezingen over het thema ‘Op reis’. ‘Voor de eigenaren van de monumenten is het eigenlijk nooit mogelijk om wat van elkaars monumenten mee te krijgen, omdat zij in dit weekend zelf ‘thuis’ moeten blijven. Op deze manier kunnen de mensen toch met elkaar kennismaken en meer van elkaar meekrijgen. Dit is de vorige keren erg positief ontvangen, en daar hopen we deze keer weer op’, aldus Koopmans.

Wie denkt alle monumenten in De Marne al te hebben gezien en op zoek is naar iets nieuws, kan het beste terecht op het Landgoed Verhildersum in Leens. ‘Nieuw dit jaar is dat daar ‘de Blauwe Doos’ geopend is. Dit is een opslag voor allerlei oude landschapsmaterialen, die nog niet eerder geopend is geweest voor publiek. Zeker de moeite waard’, aldus Hennephof.

De monumenten die meedoen aan de Open Monumentendag op zaterdag 13 en zondag 14 september zijn te herkennen aan de groene vlaggen die bij de weg staan. De openingstijden kunnen verschillen, kijk daarvoor op de website www.openmonumentendag.nl.