Groot feest in Burum bij opening Windlust

0
240
Burum - opening windlust Johanna1

Eén gulden voor oud-molenaar Gerrit Bremer

BURUM – Groot feest was het zaterdag in Burum. Veel inwoners van het dorp hadden de vlag in top en tientallen hadden zich al ruim voor de openingsspeach verzameld op het veld bij de molen Windlust. Burum vierde feest, want ruim twee jaar na de verwoestende brand kreeg het dorp haar molen terug.
De opening van de molen ging gepaard met een aantal praatjes, en in veel van die praatjes kwamen complimenten terug gericht aan Jacqueline Brauwers van de Stichting Erfgoed Kollumerland c.a.. Brauwers bloosde nog net niet, maar de eer was haar wel teveel. Zij had liever dat de aandacht gericht was op de molenaars, de bouwers, alle vrijwilligers die het mogelijk hadden gemaakt om de molen weer op te bouwen. En ook zij kregen de volledige aandacht in de toespraken van onder andere burgemeester Bearn Bilker. Burgemeester Bilker had nog een rekening te vereffenen. Gerrit Bremer, oud-molenaar, had ooit de molen voor het symbolische bedrag van 1 gulden van de hand gedaan. Die gulden had hij echter nooit ontvangen. Burgemeester Bilker was in zijn eigen archieven gedoken en had daar nog een gulden op weten te scharrelen. Bremer kreeg deze gulden in een speciaal zakje overhandigd, en daarnaast nog een euro voor een kopje koffie. Veel van de aanwezigen namen cadeaus mee voor de molen. Bijzonder was het bloemstuk dat de brandweer van Grijpskerk meenam. Zij hadden een bloemstuk laten maken met daarin resten van de oude molen. Tijdens het openingsfeest ontbrak het de molen aan wind, en de openingshandeling was daardoor snel bedacht. Burgemeester Bilker ging tezamen met zijn vrouw de molen op, waar zij uiteindelijk ervoor zorgden dat onder luid applaus van het publiek de wieken gingen draaien.
Bij de opening was ook Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid van de PvdA aanwezig. Zij zet zich in voor de monumentenstatus van de molen. Samen met de VVD en het CDA heeft de PvdA een motie ingediend in de Tweede Kamer om dit mogelijk te kunnen maken. Gisteren vond het debat over deze motie plaats. Op het moment van het ter perse gaan van deze krant was de uitslag daarvan nog niet bekend.

Burum - opening windlust johanna3 Burum - opening windlust johanna4 Burum - opening windlust johanna5 Burum - opneing windlust johanna2 Burum - windlust wieken Johanna