Niekerk: de vierde klasse is andere (Friese) koek

0
246
Voetbal Niekerk VCR Johanna

Zwakke punten promovendus genadeloos afgestraft door VCR: 1-6

NIEKERK – Niekerk is als nieuwkomer in de vierde klasse meteen met de neus op de feiten gedrukt. Na een half uur was de wedstrijd tegen VCR gespeeld (0-4).  De thuisclub spartelde wel tegen, kreeg ook de nodige kansen,  maar meer dan een treffer zat er niet in. De Friezen liepen nog verder weg: 1-6.
“Het Friese voetbal, hè”, concludeerde een Niekerk-volger na afloop. “Fysiek zijn ze veel sterker”. Het was een waarheid als een koe. De vierde klasse is andere koek, Friese koek. De ploeg uit Rinsumageest kwam niet met het volste vertrouwen naar het knusse en opgeknapte Eekeburen. Op het laatste moment werd nog een sterspeler ‘weggekocht’ en ook kan het geen beroep meer doen op Abe Dreyer.  Maar aan klasse geen gebrek bij de Friezen die vorig jaar volop meestreden om de titel en nu ook weer kampioenskandidaat zijn. Met name spits Hendrik Rienk de Haas- vorig jaar goed voor 34 goals!-  liet zich gelden. Niekerk heeft Jeroen Beerlings, maar waar De Haas drie keer scoorde, kon de klasserijke aanvaller van de thuisclub geen enkele keer het net vinden. Toch was hij er enkele keren dichtbij. In de openingsfase domineerde VCR, de eerste kans was voor Niekerk. Beerlings zette koppend een aanval op, maakte een een-tweetje en zag zijn schot in de korte hoek gekeerd. Vervolgens een hoekschop van dezelfde nummer tien. Dennis van der Velde mikte met een geniaal hakballetje net naast. Een spectaculair begin. Het fanatiek beginnende VCR schudde Niekerk wakker, maar leek vervolgens weer in te dutten. De rood-witten leverden menig bal in bij de gasten, die met veel bravoure de tegenaanval opzetten en vervolgens niet meer te houden waren. Nadat De Haas de 0-1 binnenprikte was Niekerk de kluts kwijt en vooral de grip op de tegenstander. Na de 0-2 kreeg Beerlings de gelegenheid op de aansluitingstreffer, maar mikte uit een voorzet op de paal. Bij dergelijke momenten, die er de hele wedstrijd wel waren had het een wedstrijd kunnen worden, maar hoewel volop strijd en kansen aan Niekerk-zijde, werd het nooit echt een wedstrijd. Een perfecte voorzet van Jenilson Pires da Silva werd panklaar bij de tweede paal neergelegd, waar spelers van VCR geheel vrij de bal konden intikken. Daarvoor een punterpoging aan de andere kant van Patrick van der Velde, zonder resultaat. Even later applaus voor Yannick Haakma, die van een meter of 25 zomaar kon aanleggen en precies over de niet eens verkeerd staande Niekerk-doelman Dennis Ottens in de bovenhoek krulde: 0-4.
Bestuursleden van VCR stelden dat Niekerk nog altijd niet kansloos is, wanneer het een doelpunt weet te maken. En zowaar, in de aanvangsfase van de tweede helft ontketende Niekerk een offensief, waarbij de oranje-zwarten het toch even benauwd hadden. Het leverde twee grote kansen op. Eerst een harde voorzet van Robert Smit voor het doel, waar Edwin Zwier in kansrijke positie net niet de controle kreeg over de bal. Even later een vrije trap van Beerlings, die in het doel leek te gaan, maar dat was gezichtsbedrog, het projectiel belandde buiten de palen. Met nog een half uur te gaan had ook VCR weer aanvalslust en was het wederom De Haas die er 0-5 van maakte. De verder prima leidende De Klein zag echter een van te voren gemaakt overtreding op het middenveld over het hoofd. In de slotminuten nog enkele laatste venijnige speldenprikken van de Westerkwartierders die tenminste joegen op de eretreffer. Edwin Zwier was er dichtbij, een botsende bal van Beerlings ging er ook net niet in, maar dezelfde Beerlings die bij een solo strandde werd gered door de handige Remco Vogelzang die beheerst binnenschoot: 1-5. Het slotakkoord was echter toch weer voor de beste ploeg van het veld en kwam op naam van de beste speler: De Haas: 1-6. “We zijn te lief, balaannames zijn verkeerd, grote gaten op het middenveld. Dit is geen vijfde klasse”, oordeelde dezelfde Niekerk-supporter. De vierde klasse is andere (Friese) koek.
NIEKERK-VCR 1-6 (0-4); Scoreverloop: 10. Hendrik Rienk de Haas 0-1, 20. Anton Prins 0-2, 25. Yannick Haakma 0-3, 35. Haakma 0-4, 60. De Haas 0-5, 80. Remco Vogelzang 1-5, 90. De Haas 1-6; Arbiter: De Klein; Toeschouwers: 80
OPSTELLING NIEKERK: Dennis. Ottens, Patrick de Pender, Patrick van der Velde (Jack Wieringa), Wilco Noordhof, Robert Smit (Jurgen Siepelinga), Jeroen Tjoelker, Eddy Posthumus, Remco Vogelzang, Dennis van der Velde, Jeroen Beerlings, Edwin Zwier (Elco van der Veen)
STER VAN HET VELD: REMCO VOGELZANG (NIEKERK) – Een technisch begaafde middenvelder, , makkelijk passerend en de enige Niekerker die het net wist te vinden. De verdiende eretreffer kwam op zijn naam. Vogelzang is bezig aan zijn vierde seizoen en is pas 20 jaar.