Zeven potentiële Dirkjes op auditie in Sint Janskerk

0
348
Kloosterburen - film kerstvloed

Voorbereidingen film Kerstvloed in volle gang

KLOOSTERBUREN – Stichting Soufflee uit Winsum heeft de watersnoodramp uit 1717, ook wel de Kerstvloed genaamd, aangegrepen voor het maken van een nieuwe historische speelfilm. Eerder verfilmde de stichting ‘De Hemel op Helwerd’, over de ontmoeting tussen de blinde bard Bernlef en de apostel Liudger. De provincie Groningen kreeg het in 1717 zwaar te verduren. Maar liefst 2276 mensen overleefden de ramp die de provincie trof niet. Ook de dieren kregen het zwaar te verduren. 11.666 koeien, 3.200 paarden en 21.214 schapen kwamen tijdens deze ramp om het leven. 1560 huizen in de provincie werden weggevaagd door de ramp. De film zal met name gaan over Thomas van Seeratt, de man die de Groninger door de ramp sluisde. Met steun van de provincie, die de stichting 15.000 euro toebedeelde, en van andere fondsen, kan de film gemaakt worden. Afgelopen week vonden de audities plaats in Kloosterburen, Veendam, Delfzijl en Groningen. De Streekkrant was aanwezig bij de auditie in Kloosterburen. De auditie werd gedaan in de vorm van een theaterworkshop onder leiding van Miranda Bolhuis, bekend van onder andere Boven Wotter.
In totaal meldden ruim driehonderd mensen zich aan voor verschillende rollen in de film. Van die driehonderd werden honderdtwintig geselecteerd om op een auditie te verschijnen. Dinsdagavond werd in Kloosterburen in de Sint Janskerk de eerste auditie gehouden. Zeven meisjes, zeven vrouwen en twee mannen deden mee met deze eerste ronde.
Voor de meisjes was het een spannende avond. Hun ouders werden naar buiten gestuurd, zodat de meisjes ongestoord hun auditie konden doen. Miranda Bolhuis legde uit wat de bedoeling was: ‘Iedereen die wel eens in een film gespeeld heeft weet dat film heel anders is als theater. Op het toneel speel je een verhaal van A tot Z. In de film kan het best zijn dat je ’s ochtends doodgaat, en ’s middags weer springlevend bent. Dus alles wat je geleerd hebt op het toneel mag je direct weer vergeten.’
Om de beurt kwamen de meisjes, vrouwen en mannen in tweetallen aan de beurt met verschillende opdrachten. ‘A vertelt iets enorm kwetsends aan de ander, en B moet laten zien hoe ontzettend kwaad je daardoor bent,’ luidt één van de opdrachten. ‘Het kind heeft een tekening gemaakt en wil deze vol trots laten zien aan de moeder, maar de moeder heeft geen aandacht voor het kind,’ is één van de andere opdrachten.
Bij de tweede ronde moeten de auditanten hun ingestudeerde scenes laten zien. Hier en daar wordt er een zinnetje vergeten, maar Bolhuis is bij ieder even enthousiast. De regisseur, Nico van der Wijk, bekijkt vanaf zijn filmscherm precies hoe de auditanten het er vanaf brengen. Hier en daar wordt de auditanten nog eens gevraagd om de scene over te doen, maar dan juist in bekakt Haarlems of juist in het plat Gronings.
Na een dikke anderhalf uur zit het er op voor de zeven potentiele Dirkjes, zeven moeders en twee vaders. Over de uitslag van de avond valt nog niets te zeggen, er volgens nog drie auditiedagen. ‘Het kan zomaar zijn dat we van deze auditie mensen op film terug gaan zien,’ vertelt Nina Thunnissen van Bureau De Wereld. ‘Dat is natuurlijk nog even afwachten, we hebben nog een aantal auditieavonden te gaan. Wanneer we alle rollen ingevuld hebben, gaan we in het najaar de film opnemen. Hiervoor gaan we onder andere naar het vestingstadje Bourtange. Het is de bedoeling dat de film volgend jaar april klaar is, en in ieder geval één keer te zien zal zijn op het grote doek,’ aldus Thunnissen. Voor de auditanten breekt er een spannende week aan. Pas na het weekend kunnen zij uitslag verwachten.