CDA en Van der Veen botsen over De Swadde

0
139

Wethouder zou informatie achtergehouden hebben

BUITENPOST – Het CDA en wethouder Marten van der Veen (FNP) stonden donderdag lijnrecht tegenover elkaar. Volgens de christendemocraten heeft de wethouder bewust informatie achtergehouden, waaruit zou blijken dat de aanleg van een kunstgrasveld in Buitenpost duurder uitpakt dan vooraf was berekend. Een politieke doodszonde die de partij hem zwaar aanrekende.

Positief was raadslid Romke van der Wal (CDA) over de inzet van de plaatselijke clubs om het plan te kunnen realiseren. “Het is een topprestatie,” liet hij hen weten. Waar hij niet blij mee was, waren extra kosten die gemeente maakte. “De kennis ontbreekt en daarom wordt een adviesbureau uitgenodigd om alles te berekenen, wat de clubs ook hadden kunnen doen. Het college wil lokaal doen wat lokaal kan, ja ja. Dit bureau kwam uit Drenthe.” Inmiddels heeft dit de gemeente al zo’n € 30.000 gekost.

Van der Wal stookte het vuur verder op toen hij zich opwond over de vraag of de wethouder niet al eerder wist dat de aanbesteding duurder uit zou pakken. “Wat wist de wethouder wat de sportclubs niet wisten?” vroeg hij zich hardop af. “Ik vind dit een steek in de rug van de rekenaars van de club. Als ons college vooraf wist dat we te weinig hadden, waarom is dat dan niet bekend gemaakt, waarom heeft het college geen financiële speelruimte ingebouwd en waarom heeft het college om dit extra geld gevraagd op de dag dat we afscheid namen van een ander raadslid?”

Ook bij de andere partijen ging de vlag niet uit bij het verzoek om 20.000 euro extra beschikbaar te stellen. “We vinden dit twee keer pijnlijk,” zei Theun Nicolai (PvdA). CU-voorman Klaas Antuma beaamde dit.

Hoewel de kritiek stevig was, wist Van der Veen deze toch eenvoudig te pareren. Hij liet in het midden in hoeverre het college vooraf op de hoogte was van de mogelijke extra kosten. “Er is mij door de clubs verzekerd dat het voor 5 ton zou kunnen. Bij een aanbesteding kan het dan mee- of tegenvallen. Het is € 16.500 meer, maar waar gaat dat over op een totaal van 5 ton?”

Dat de gemeente een bureau moet inhuren voor het uitvoeren van het project, vond Van der Veen ook logisch. “We huren een bureau in als de expertise niet in huis is,” zei hij. “Als we al die kennis in huis willen hebben, moeten we aardig wat meer ambtenaren hebben.” Dat op het laatste moment beslist moest worden kwam volgens hem omdat anders het hele project moest worden doorgeschoven naar de zomer van 2015. “De club wilde niet nog een jaar wachten: zij wilden los en dan gaan wij ervoor.” Uiteindelijk stemde de gehele gemeenteraad met het plan in.