Een gedegen jeugdopleiding is erg belangrijk voor OVO HUJADES

0
170
DOVO

‘We gaan onze pijlen richten op de jeugd’

DOEZUM – Om een vereniging levendig te houden zetten steeds meer verenigingen in op een goede, gedegen jeugdopleiding. Ook DOVO HUJADES kan er niet omheen: jeugd is, en wordt steeds belangrijker voor de club. ‘We gaan onze pijlen meer en meer richten op de jeugd’, vertelt Armant Reitsema, trainer van de dames en penningmeester van de club. ‘Momenteel spelen onze hoogste teams vrij goed. De heren spelen in de hoofdklasse en de dames in de derde divisie. Maar uiteindelijk worden zij ouder, en moet er voor nieuwe aanwas gezorgd worden. Dan moet het bij de jeugd al goed zitten, dan kan dat zo doorstromen naar de hoogste teams’.
DOVO HUJADES begint al vroeg met het opleiden van jeugdige spelers. ‘In het begin van dit seizoen organiseert het damesteam drie keer een instuif voor kinderen van alle basisscholen hier in de omgeving. In een uurtje laten wij hen spelenderwijs kennis maken met volleybal. De eerste twee instuiven hebben we inmiddels gehad, donderdag 18 september is de laatste. Zo’n instuif wordt goed ontvangen. Bij de eerste hadden we al 35 kinderen, en dat terwijl er die dag ook veel kinderen waren die moesten afzwemmen. Van die 35 kinderen gaan we zeker kinderen terug zien op de club’, vertelt Armant. De leeftijd van de kinderen maakt niet veel uit. ‘Bij ons kunnen kinderen al heel jong terecht op de club. Ons jongste lid is momenteel vier jaar oud’, vertelt Armant. ‘Dat is toevallig mijn eigen dochter’, voegt hij er lachend aan toe. ‘Vanaf dat je ongeveer acht jaar oud bent kun je meedoen met de competitie. Ben je nog wat jonger, dan kan je al een hele hoop leren. Tegen de tijd dat je dan acht jaar oud bent, dan heb je al een goede basis om te kunnen gaan volleyballen. Maar tot die tijd is het net een speeltuin’, lacht Armant. ‘En dat is heel leuk om te zien’.
OVO HUJADES heeft, als relatief grote vereniging voor een klein dorp als Doezum, een grote uitdaging aan het vasthouden van leden. ‘Als je een jaar of achttien bent en gaat studeren in Groningen, is het natuurlijk aantrekkelijk om in de stad een club te zoeken. Daarnaast hebben we veel concurrentie van het voetbal, wat zeker onder de dames flink aan het oprukken is. Ik woon zelf in Marum, daar zijn het afgelopen jaar een heleboel damesteams begonnen. We doen daarom ons uiterste best om onze leden een zo hoog mogelijk niveau te kunnen bieden, zodat het leuk blijft om bij DOVO te blijven spelen’, aldus Reitsema.