Een reis door de regio voor Open Monumentendag

0
156
OMD Leens-3

STREEK – Gedurende het weekend waren veel monumenten in de streek geopend voor publiek; ook monumenten waar anders de deuren gesloten blijven werden nu geopend. Het thema voor de Open Monumentendag dit jaar was ‘Op reis’, een thema waar bij veel monumenten uiting aan werd gegeven.
In de gemeente De Marne waren twee fietsroutes uitgezet langs verschillende monumenten. De eerste route voerde van Leens, Zuurdijk, Houwerzijl, Niekerk, Zoutkamp, Vierhuizen, Hornhuizen, Ulrum en weer terug naar Leens. De tweede route ging van Leens, Wehe- Den Hoorn, Kloosterburen, Molenrij, Broek, Wierhuizen, Pieterburen, Westernieland, Mensingeweer, Schouwerzijl en weer terug naar Leens. Op veel plaatsen waren extra activiteiten te beleven. Zo was bij landgoed Verhildersum in Leens voor het eerste ‘De Blauwe Doos’ geopend, een opslagplaats voor oude (landbouw-)voertuigen en werktuigen. In de gemeente Zuidhorn werd de Open Monumentendag zaterdag geopend door dat baron Ripperda samen met Jan Oomkes de vlag in top hezen. In Briltil was een theatraal programma, wat mensen vanuit een bootje konden volgen. In Grijpskerk was gezorgd voor vervoer tussen de verschillende opengestelde monumenten. Per bus konden mensen vervoerd worden van het ene monument naar het andere. Onder andere het voormalige gemeentehuis en het historische archief was geopend voor publiek. In Zuidhorn trok het fietsmuseum veel bekijks. Hier waren meer dan zestig oude fietsen te zien en een honderdtal oude posters.

OMD Leens-3 OMD Leens-4 OMD Leens-5 OMD Leens-6 OMD Leens-7 OMD Oldehove OMD Oldehove-2 OMD Oldehove-3 OMD Oldehove-4 OMD Oldehove-5 OMD Oldehove-6 OMD Oldehove-7 OMD Oldehove-8 OMD Oldehove-9 OMD Zuidhorn OMD Zuidhorn-2