Gegevens gebouwsensor gemeentehuis Leens inzichtelijk gemaakt

0
100

DE MARNE – De metingen van de gebouwsensor in het gemeentehuis van De Marne in Leens zijn voortaan te volgen via NAMplatform http://feitenencijfers.namplatform.nl. Deze gebouwsensor verbetert het inzicht in de gevolgen van aardbevingen voor gebouwen. De geplaatste gebouwsensor meet elke beweging van het gemeentehuis van De Marne in Leens.
De sensor registreert bijvoorbeeld een deur die dichtvalt, een vrachtwagen die langsrijdt en dus ook een aardbeving. Elke aardbeving én het effect van een aardbeving op een gebouw wordt nauwkeurig gemeten. Dit verbetert het inzicht in het verband tussen aardbevingen en de veiligheid in gebouwen. Naast het plaatsen van gebouwsensoren in gemeentehuizen, is TNO ook gestart met het installeren van sensoren in woningen van particulieren. Uiteindelijk moet dit resulteren in een uitgebreid netwerk van 200 sensoren in gebouwen die representatief zijn voor de bebouwing in Noordoost-Groningen. Zo’n 500 geïnteresseerde inwoners van Noordoost-Groningen hebben zich gemeld voor de plaatsing van een gratis gebouwsensor in hun eigen woning. TNO maakt een selectie van de gebouwen die het beste passen in het onderzoek. De sensoren zullen in diverse gemeenten en in verschillende typen huizen en gebouwen worden geplaatst. Een goede spreiding van de gebouwsensoren draagt bij aan een beter beeld hoe verschillende typen gebouwen reageren op de kracht die vrijkomt bij een aardbeving. Ook geeft het netwerk van gebouwsensoren inzicht in de locatie waar een aardbeving plaatsvindt.