Grote brand legt vishandel in de as

0
172
Brand Lauwersoog Johanna1

Nieuwe datum voor Dag van de Garnaal

LAUWERSOOG – Een grote brand legde woensdag het pand van Sterkenburg Vis in de haven van Lauwersoog in de as. Rond 10.00 uur ontstond de brand in de loods van het pand. Al snel breidde de brand zich uit naar het gedeelte van het bedrijf waar het restaurant gevestigd is. Bij de brand werden brandweerkorpsen uit de wijde omtrek ingezet om de brand te bestrijden. Zo kwamen er brandweerkorpsen uit Zoutkamp, Wehe- Den Hoorn, Dokkum, Anjum, Zuidhorn en Groningen in actie. Toen de brandweer het pand bereikte waren alle medewerkers al uit het pand. Niemand raakte bij de brand gewond. Alle actie ten spijt ging het overgrote deel van het pand toch verloren en heeft het gedeelte dat nog overeind staat grote rook- en waterschade opgelopen.

De zaterdag na de brand zou in de haven van Lauwersoog de jaarlijkse Dag van de Garnaal georganiseerd worden. Wekenlange voorbereiding ging er aan vooraf, maar woensdag werd besloten om de feestelijke dag niet door te laten gaan. Ook het symposium, dat op vrijdag 12 september georganiseerd zou worden, werd afgeblazen. ‘We konden het simpelweg niet door laten gaan. We kunnen geen feest vieren aan de ene kant van de haven terwijl men aan de andere kant van de haven in rouw is om het verlies van het bedrijfspand’, vertelt Rieks Gerdes, bestuurslid van de Stichting Promotie Lauwersoog. ‘Er is teveel weggevallen in de haven. Dat is ook geen reclame voor de haven. Bovendien willen we niet dat mensen alleen maar op de Dag van de Garnaal afkomen om de resten van het pand te bekijken. We willen geen ramptoerisme op zo’n feestelijke dag’, aldus Gerdes. ‘Het was een eenduidig besluit om de dag niet door te laten gaan, alle energie ten spijt die we er tot nu toe in gestoken hebben. Maar we waren het er allemaal over eens dat het zo niet door kan gaan. We hebben direct een datum geprikt waarop we de Dag van de Garnaal opnieuw gaan organiseren. Dat wordt 2 mei 2015. Op die datum is ook de Nationale Dag van de Reddingsboot, dus dat valt mooi samen. Van Burgemeester en Wethouders hadden we direct groen licht. Ze noemden het een wijs besluit om de Dag van de Garnaal deze zaterdag niet door te laten gaan’, vertelt Gerdes. ‘Ondanks dat we vol goede moed vooruitkijken naar 2 mei 2015, is dit toch een zwarte dag. We leven mee met de familie Sterkenburg, die hun bedrijf opnieuw op moeten bouwen’, besluit Gerdes. Dat men in de hele haven meeleeft met de familie Sterkenburg werd ook gedurende de brand duidelijk. Medewerkers van omringende bedrijven zorgden voor koffie en broodjes voor de betrokken brandweerlieden en de politie.
Wethouder Herwil van Gelder kwam na de melding van de brand ook een kijkje nemen in de haven om te kijken wat hij kon betekenen voor de betrokkenen. ‘Ik heb met de familie gesproken. Zij zijn er nu nog heel rustig onder, en blij dat er niemand gewond is geraakt’, aldus van Gelder.
Voor de brandweer was de brand moeilijk te bestrijden. Het was moeilijk om bij de brand te komen, waardoor er gedeelten van het pand afgebroken moesten worden om bij de brand te kunnen komen. Uiteindelijk werd om 17.00 uur het sein brand meester gegeven. Bij de bluswerkzaamheden is vervuild bluswater in het riool en in de haven terechtgekomen. Omdat men bang was dat vervuild bluswater in de Waddenzee terecht zou komen heeft Rijkswaterstaat zogeheten oilbooms geplaatst om bluswater op te vangen.
Doordat er veel rook vrij kwam bij de brand werd het verkeer rondom de haven omgeleid. Omdat er verschillende partijen als de gemeente De Marne, de waterschappen, politie en brandweer te maken hadden met de brand, werd er opgeschaald naar GRIP 1.

Brand Lauwersoog Johanna2 Brand Lauwersoog Johanna3 Brand Lauwersoog Johanna4 Brand Lauwersoog Johanna5 Brand Lauwersoog Johanna6