Harkemase Boys en BCV vieren eerste overwinning; Aduard, Grootegast en Zuidhorn nog ongeslagen

0
145

Voetbaloverzicht

STREEK  – In de tweede ronde boekten Harkemase Boys en BCV de eerste overwinning.   Buitenpost is na verlies tegen HZVV de koppositie weer kwijt. Aduard, FC LEO, Opende, Grootegast, De Lauwers  en Zuidhorn zijn nog ongeslagen. Meest opvallende prestatie leverde toch weer Zuidhorn, dat brutaal de koppositie inneemt. Grootegast en Aduard wisten niet te scoren, maar zijn nog wel ongeslagen.  Voor Grijpskerk-VVG zie elders in deze krant. Surhuisterveen en ASC’75 hadden een vrij weekend.

Hoofdklasser Harkemase Boys heeft de eerste winst binnen. Bij ACV- vorig seizoen werd ook niet verloren van de Drenten- werd het 0-1. Matchwinner was Hennie Bouius die al vroeg het doelpunt maakte, uit een voorzet van rechtsback Jesse Renken, die enkele spelers passeerde en het overzicht bewaarde. ACV viel, gesteund door duizend toeschouwers, massaal aan. De ‘Harekieten’ lieten de Assenaren – met Angelo Cijntje in de gelederen- komen en loerden zelf op de counter, wat niet ongevaarlijk was. Harkemase Boys liet na verder afstand te nemen en  ACV was niet in staat te scoren. De Friezen hielden stand: 0-1. In 1E is Buitenpost de leiderspositie alweer kwijt. De ‘Blauwkes’ gingen op eigen veld onderuit tegen HZVV uit Hoogeveen, nu de trotse leider.  De thuisclub kreeg in het begin drie kansen op rij. Dan treedt de aloude voetbalwet in werking en dus scoorde HZVV. Rob Dijkstra trok de zaak recht.  Vervolgens joeg Buitenpost te gretig op de winst, waarna de Hoogeveners de nekslag gaven: 1-3.  BCV boekte de eerste overwinning.  De Burgumers versloegen op eigen veld het Asser LTC met 4-2. Dit ondanks een 1-2 achterstand.  De druk van de thuisclub nam toe, waar LTC niet tegen bestand was. De spitsen Jelte van der Wal en Robert Stelpstra scoorden beiden twee keer. Opnieuw  verlies voor ’t Fean ’58, dat in eigen huis werd verslagen door Rijperkerk: 0-1. ’t Fean ’58 was een groot gedeelte van de wedstrijd heer en meester. Uit het niets viel de 0-1. In de tweede helft was er alle gelegenheid op de gelijkmaker. Jens Hamstra, André van der Molen en Imani Mchimbwa kwamen centimeters tekort en Van der Molen raakte in de slotfase nog de lat.  Fc Grootegast kwam niet voorbij RWF. In Frieschepalen werd niet gescoord: 0-0.  Grootegast had het vizier bepaald niet op scherp staan en miste de mooiste kansen. In de eerste helft liet Arjan Veenstra een niet te missen kans liggen. Vlak voor tijd had Rick Buma Grootegast alsnog naar de winst kunnen schieten, maar ook hij faalde. De Fivel-Aduard 2000 eindigde eveneens waarmee het begon: 0-0. Vooral de Zeerijpers waren heel blij met het punt. Aduard kreeg in de eerste helft enkele goede kansen.  De keeper van Zeerijp verrichtte een enorme redding op een vuurpijl van Jeffrey Eggens. Arjen Baarda schoof vervolgens in. De keeper, die al in de lucht hing, kon toch nog overtikken. Aan de andere kant reageerde ook Jaap de Vries alert. Aduard is na twee duels nog ongeslagen. Zuidhorn is de trotse koploper na de 3-0 zege op Lycurgus. “Nee, voor juichen is het te vroeg. Een of twee zwaluwen, maken nog geen zomer”, weet de gelouterde Ton Rozema. Zuidhorn had het in het begin ook moeilijk , ondanks de 1-0 via Chris Sikkema. In de tweede helft had de groen formatie controle over de wedstrijd. Fred Eilander was de grote man, met twee doelpunten. “Het voetbal moet en kan beter”, doceerde Rozema. FC LEO liet er geen gras over groeien tegen Suameer. Al ging het niet van een leien dakje. De Leensters waren slordig. Pas bij de 3-1 door Frank Veenhof brak het verzet van de Friezen. Topscorer Rowan Rozema scoorde in de laatste tien minuten nog twee keer, waaronder een penalty. De overige Leenster goals kwamen op naam van Marco Rietema en Peter Kolkena. Met vier uit twee neemt LEO de subtopplaats in.  Niekerk verloor opnieuw met grote cijfers. Maar de 5-1 tegen Ropta Boys was in ogen van oefenmeester Sjoerd Visser niet geheel terecht. Een penalty uit het niets hielp Ropta in het zadel. Het betere Niekerk ging in de opbouw in de fout: 2-0. Fouten van de kant van Niekerk werden afgestraft. In totaal gaf de scheidsrechter overigens drie penalty’s, waaronder de 5-1,  benut door Jeroen Beerlings.  Opende boekte een goede overwinning bij streekgenoot GSVV. Wietse van der Veen, de technische hoofdman van Opende, vond het dikverdiend. Na een half uur brak Hendrik de Zwart de ban. Daarna kroop Opende door het oog van de naald bij een opgelegde kans voor de thuisclub. In het begin van de tweede helft knakte de Gerkesklooster/Stroobos-club. Wilmer Ypenga, Jellinus Helmus en Fokke Zuiderveld tilden de stand naar 0-4. Opende heeft nog de volle buit, maar moet op doelsaldo VCR voor laten gaan. De Lauwers doet ook onder Gerlof Kootstra uitstekend is na twee wedstrijden nog ongeslagen. Zaterdag werd Friese Boys naar een nederlaag gespeeld. “Terecht? Dat is een rechtvaardigheidsvraag die beantwoord wordt door de einduitslag, anders was er wel een jurysport van gemaakt”, is de prachtige formulering van Kootstra. Friese Boys had in de eerste helft meer aanspraak op de winst en kwam ook voor. Omzettingen van de kant van De Lauwers brachten de ommekeer. De geblesseerd geraakte spits Bert Jager werd gewisseld voor een andere spits, Martijn Fokkema , die tevens de winnende maakte.  Maar de wissel was niet doorslaggevend. “We hebben hier en daar wat ‘looplijnen’ dichtgezet, waardoor Friese Boys niet meer gevaarlijk werd”. Vijfde klasser OKVC had weinig moeite met Haulerwijkse Boys. Al gold dat voor het tweede deel. In de eerste helft kreeg de thuisclub wel zes kansen, maar zag steeds de geweldige keeper van de Friezen in de weg. Na het inbrengen van good-old Henk Haaksma kwam de telraam op gang. Dankzij drie assists van Haaksma werd het 3-0. Sander de Boer (twee keer) en Timon van der Helm waren de makers. VVSV’09 verloor in Sauwerd van het plaatselijke SIOS: 2-1. De elf van Jaap van der Ploeg namen in de eerste helft de leiding. Maar de thuisclub draaide de rollen na rust om en scoorden uit legio kansen twee keer, waardoor de winst naar SIOS ging. De tweede nederlaag op rij voor VVSV’09, waardoor je kunt spreken van een valse start voor de ploeg van Jaap van der Ploeg die vorig seizoen zo lang meedeed om de bovenste plaatsen. Zeester pakte een eerste, verdienstelijk punt, tegen het roemruchte Oosterparkers. Op eigen veld werd over en weer gescoord. Het werd 3-3. 
Zondag een regelrechte topper: Bergum versus Dieze West. De Friezen verloren met 2-1 van de promovendus uit Zwolle.  De Overijsselse ploeg opende voor veel publiek de score in de eerste helft en maakte de belangrijke 2-0 in de slotfase. Bergum kwam nog een keer terug en schoot daarmee net tekort: 2-1. Het nog puntloze Harkema Opeinde verloor ook de tweede wedstrijd. Op eigen veld was Geel Wit Ameland te sterk: 1-3. Een terechte zege, al bleef de stand tot de 84e minuut in evenwicht. Na de 1-1 van Johan Postma geloofde de ploeg van Allard van der Meer er weer in. Met de entree van Fokko Spinder kwam er meer vuur in de ploeg. Harkema Opeinde kreeg de nodige kansen, maar de beste werden bewaard voor het eind en waren voor de eilanders, die in de slotfase de gastheren alsnog de nek omdraaiden.  Eenrum nam op  ondubbelzinnige wijze revanche voor de bekernederlaag (6-2)  van enkele weken geleden tegen SVMH. In de tiende minuut opende Tim Veenstra vanaf de penaltystip de score, waarna Siebrand Solinger reeds twee minuten later de 2-0 binnen schoot. Eenrum speelde feller in de duels, dan SVMH dat een complete off-day had. Na de 3-0 ruststand liep de score middels Nick Rijzinga, Milan Rutkowsky en twee maal Bram Musters tot grote hoogte op. Jan Koster zorgde voor de eretreffer: 7-1 dus al met al. GVB kwam bij Wispolia niet verder dan 1-1. GVB miste nogal wat spelers (onder meer twee die afzegden voor een feestje in Duitsland). Trainer Bart Leistra werd daar niet vrolijk van. Emiel Geling zette GVB nog wel op het goede spoor, maar de ploeg uit Terwispel bepaalde nog voor rust de eindstand: 1-1. Kloosterburen is de na de overwinning van vorige week terug bij af. De Westerkloosters moesten bij WEO- vorig seizoen eindigend in de grijze middenmoot van de vijfde klasse- buigen: 2-0.  In een gelijkopgaande wedstrijd met kansen over en weer scoorde WEO de 1-0. In de tweede helft kon Kloosterburen de grootste kansen niet verzilveren zoals wel vaker het geval. De 2-0 viel diep in de tweede helft uit een counter. Zuidhorn leek bij Kwiek op weg naar de overwinning, maar kon de 0-2 niet vasthouden. Kwiek gaf niet op en kwam weer op gelijke hoogte. Dit smaakte naar meer en Kwiek kreeg in de 82e minuut een penalty, die benut werd: 3-2.