Kleinschaligheid de kracht van Music=Art festival

0
335
Zuidhorn - Sjazz

Wim Venema rekent op 200 bezoekers

ZUIDHORN – Op zaterdag 27 september staat in Zuidhorn het Music=Art-festival op het programma. Een festival waar dans, muziek, theater en taal centraal staan. Organisator van het festijn is Wim Venema, ook wel bekend als Bill Baboon. De muziekleraar organiseert vaker muzikale activiteiten in Zuidhorn, zoals de maandelijkse KoopAvondBlues waar hij zijn eigen Wisselband, een band met wisselende samenstelling, iedere maand laat optreden.

Eén keer per jaar organiseert Wim ook het Music=Art festival in Hotel in ’t Holt. Van 14.00 uur tot 01.30 uur kunnen liefhebbers van muziek en andere kunstvormen hier terecht. ‘Het is een klein, intiem festival’, vertelt Wim. ‘We beginnen het programma ’s middags met muziek die het verdient om naar geluisterd te worden, en we bouwen het programma zodanig op dat het ’s avonds wat laagdrempeliger wordt’.
Wie Wim een beetje kent weet dat het programma van het festival er, ondanks dat er geen grote bekende headliners op het programma staan, één is die getuigd van hoog niveau. ‘Het programma is echt goed. Ik laat alleen maar talentvolle muzikanten en artiesten toe. Muzikanten en artiesten die het verdienen om op een podium te staan. Artiesten zonder kapsones, want daar heb ik wel zo’n hekel aan! Het zijn artiesten die toegankelijk zijn, waar een praatje mee gemaakt kan worden en die een hart hebben voor wat ze doen’, vertelt Wim. ‘Denk ook maar niet dat er dranghekken staan tussen het podium en het publiek. Dat vind ik wel zo verschrikkelijk. Dat creëert een afstand tussen het publiek en de artiest die je niet moet willen. Artiest en publiek kan namelijk niet zonder elkaar’.
Er staan een aantal verrassende artiesten gepland voor het Music=Art festival. Wat te denken van het Werktheater Moi, wat bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking, Christien Boomsma, schrijfster van spannende kinderboeken uit Visvliet, die gaat voorlezen uit eigen werk en muziek van de Surinaamse Sharon Doelwijt, ook wel bekend als Shjazz (zie foto). ‘Stuk voor stuk zijn het verrassende optredens’, aldus Wim.

De sfeer van het festival laat zich omschrijven als kleinschalig (er is plaats voor ongeveer tweehonderd mensen), laagdrempelig en artistiek. ‘In de voorverkoop betaal je een tientje. En moet je kijken wat je daar allemaal voor krijgt. Ik hoor wel eens klachten over dat dat te duur zou zijn, maar als je ziet dat de organisatie gebeurt zonder wat voor vorm van subsidie dan ook, dan is het helemaal niet eens zo gekke duur. Je krijgt er heel wat voor terug’, vertelt Wim. ‘Om een uur of vijf steken we buiten de barbecue aan. Het wordt hartstikke gezellig’. Aan de kassa betaal je 15 euro voor de entree.

Als het aan Wim ligt dan blijft het Music=Art festival nog een hele tijd ieder jaar doorgang vinden in Zuidhorn met Hotel in ’t Holt als vaste uitvalsbasis. ‘Ik hoef niet zo nodig een festival waar duizenden mensen op af komen. Dat brengt vervelende risico’s met zich mee. Stel je voor dat er te weinig mensen op af komen. En dit festival heeft gewoon iets. Een podium voor de artiesten die het verdienen, met een publiek dat bereid is om te luisteren. Dat is toch prachtig?’

Het festival van 2014 moet dan nog plaats gaan vinden, Wim is alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de editie van 2015. ‘Ik weet nu al welke bands ik hier op wil laten treden. Natuurlijk staat er nog niets helemaal vast, maar ik ben er al wel mee bezig. Het gaat zoals het gaat in de bandjeswereld. Er valt ook wel eens een band uiteen, dus er valt nu nog niets met zekerheid te zeggen. Eerst de komende editie maar. Maar eens kijken wat daar dit jaar op af gaat komen’, zegt Wim.
Kaarten voor het Music=Art festival kunnen in de voorverkoop worden gehaald bij Drukkerij Hoekstra Grijpskerk, Café Koster Groningen, Arnold Wegman Hotel in ’t Holt in Zuidhorn. Foto: Jan Lenting.