Koninklijke onderscheiding voor kinderarts uit Grijpskerk

0
317
Groningen UMCG KO

GRIJPSKERK/GRONINGEN – De kinderarts Prof. dr. Gerrit Peter Arian Smit uit Grijpskerk werd woensdag verrast met een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Bert Swart. Deze onderscheiding werd uitgereikt in het UMCG tijdens het symposium ter gelegenheid van zijn pensionering. De heer Smit werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Prof. dr. Gerrit Peter Arian Smit (65) was sinds 1980 werkzaam als kinderarts in het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Tevens was hij hoofddocent aan de Rijkuniversiteit te Groningen, sinds 2008 is hij hoogleraar Metabole Ziekten.
Tijdens zijn loopbaan was hij richtinggevend voor de ontwikkeling van het vakgebied erfelijke stofwisselingsziekten. Zowel nationaal als internationaal geldt hij als een expert op het gebied van glycogenosen, een groep van stofwisselingsziekten. Daarnaast was hij bestuurslid van het Groene Kruis in Grijpskerk en bestuurslid/voorzitter van de VVD te Grijpskerk. Ook was hij medeoprichter en bestuurslid/secretaris van de Erfelijke Stofwisselingsziekten Nederland, medeoprichter/lid van de adviesraad van patiëntenvereniging VKS voor kinderen en volwassenen met een stofwisselingsziekte en penningmeester van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Hij heeft daarnaast diverse activiteiten en initiatieven ontplooid op het terrein van uitbreiding van de hielprik voor metabole ziekten. 

Groningen UMCG KO-2 Groningen UMCG KO-3 Groningen UMCG KO-4 Groningen UMCG KO-5 Groningen UMCG KO-6 Groningen UMCG KO-7