Ondanks man meer twee keer op achterstand Grijpskerk niet bestand tegen gebrand VVG

0
203
Grijpskerk Voetbal VV Groningen

GRIJPSKERK – Grijpskerk kon erop wachten: een tot de tanden gemotiveerd VV Groningen dat de schande van de eerste wedstrijd, 5-1 nederlaag tegen promovendus Zuidhorn, wilde rechtzetten. Het jonge Grijpskerk gaf goed partij, maar was zelfs met een man meer niet bestand tegen de geslepen en messcherpe stadjers.
“We moeten ons niet laten leiden”, sprak Dick Tillema voorafgaand ‘de Aftrap’, zoals VV Grijpskerk de eerste thuiswedstrijd bestempelde en er een feestelijk gebeuren van maakte, compleet met opkomst à la Eredivisie. VVG was nou niet een tegenstander dat in een feeststemming was. 
Grijpskerk was voorbereid op een ploeg, die over het randje zou gaan. Een verhit duel; een slag. Het viel alleszins mee. De equipe van Geert Haak hield zich in en liet zien een over een kwalitatief sterke ploeg te beschikken. Het eerste offensief kwam ook van de gasten, met een scherpe hoekschop, die tegen de paal belandde en een bal tussendoor, waarna Patrick Goedhart kon uithalen. De bal zwaaide naast. De gastheren lieten zich ook niet onbetuigd, de eerste doelpogingen werden echter tijdig geblokt. Dan toch de verdiende 0-1. Walstra penetreerde in het strafschopgebied, de jonge Jarno Eeuwema stak zijn been uit. Arbiter Geertsema aarzelde geen seconde: penalty. Gregory Daalman liet Erik ’t Hoen kansloos. De sportieve strijd kreeg een plotselinge wending.
Op het middenveld vergreep Hilco van Leeuwen zich aan de tegenstander. Ook nu was de scheidsrechter onverbiddelijk: meteen rood. De tweehonderd toeschouwers vonden het in eerste instantie overdreven. Geel had ook niet misstaan. Volgens Grijpskerk-trainer Henk Buikema en meerdere ooggetuigen kwam Van Leeuwen met twee benen in. De grote vraag was: hoe zou VVG daar op reageren? Nou, het antwoord kwam in eerste instantie van Grijpskerk, dat voordeel trok uit de man meersituatie.  Buikema had net nog geroepen om meer lef te tonen, of Ron Stoutmeijer ging gedurfd aan de dribbel en liet een lage en niet onhoudbare schuiver los, die in de uiterste hoek verdween: 1-1. ‘De Smalruggen’ oogden niet onaardig, zochten het in de korte combinaties en zochten vooral Stoutmeijer op de rechtervleugel. De bezoekers speelden directer en gokten op individuele klasse van onder meer Walstra en Daalman.
In de tweede helft liet Grijpskerk de Haak-ploeg meer en meer komen. “We verknoeien het”, sprak een jonge dame langs de lijn. Ze zat niet ver van de waarheid. Al was in eerste instantie opnieuw haar favoriete rood-wit aan zet. Erwin Smit zette de aanval op, bracht invaller Jorin de Boer in stelling, waarna de jongeling inschoot. De inzet kon van de lijn worden gehaald, maar zijn tweede poging was wel raak: 2-1. Met nog een half uur te gaan gooide VVG er nog een schepje bovenop. De stadjers kleunden er flink in, terwijl Grijpskerk in de verdrukking kwam. Met name Walstra was een plaag voor de verdediging. Grijpskerk leek de slag te verliezen. Twintig minuten voor tijd een duel om de bal met voor Grijpskerk Cedric Eeuwema. Na het duw en trekwerk over en weer gaf de scheidsrechter VVG het voordeel: penalty. Een cadeautje riep heel Grijpskerk.  De elfmeter werd benut door Rene Kliphuis. Maar ook de 2-2 kon Grijpskerk niet vasthouden. De 2-3 was in de maak en viel tien minuten voor tijd. Bij de snelle aanval legde Daalman breed op de meegekomen 
Robert Oosterhof, die de zaak afmaakte: 2-3. De thuisclub probeerde de 3-3 te forceren en was er nog dichtbij. Uit een strakke corner van Wiebe Loonstra knikte Rene Tillema in handen van keeper Duut. Jarno Eeuwema trok nog eens het beruchte gebied in en ging neer. Geertsema legde de bal nu niet op stip. Aan de andere kant een katachtige redding van ’t Hoen op een keiharde inzet van Ruud Oosting, die bijna een voorzet in eigen doel ranselde. Het bleef bij 2-3. Grijpskerk gaf goed partij tegen de geroutineerde stadjers. De Westerkwartierders werden echter het slachtoffer van een ploeg die gebrand was om de zware eerste nederlaag recht te zetten. Het jonge Grijpskerk, dat een betere indruk maakt dan vorig seizoen en knap bij Appingedam won, was tegen dit ‘geweld’ niet bestand.
Grijpskerk-VVG 2-3 (1-1); Scoreverloop: 24. Daalman 0-1 pen., 36. Stoutmeijer 1-1, 62. Jorin de Boer 2-1, 70. Kliphuis 2-2 pen., Oosterhof 2-3; Scheidsrechter: Geertsema; Gele kaart: Cedric Eeuwema, Jarno Eeuwema (beiden Grijpskerk), Tim Rosema, Martijn Oppewal (VVG); Rood: Hilco van Leeuwen (VVG); Toeschouwers: 200
Opstelling Grijpskerk: Erik ’t Hoen, Jarwin Bouma, Wiebe Loonstra, Rene Tillema, Jarno Eeuwema, Albert Pietens (32.Jarno de Boer), Cedric Eeuwema, Danny Khoenkhoen, Teie van der Hoek (75. Sietse Jager), Erwin Smit (76. Ruud Oosting), Ron Stoutmeijer
Ster van het veld: Jorin de Boer (Grijpskerk).De pas 18-jarige viel zeer verdienstelijk in en liet zich gelden voorin.
De Boer scoorde ook de belangrijke 2-1 en leek Grijpskerk aan de winst te helpen. 

Grijpskerk Voetbal VV Groningen-2 Grijpskerk Voetbal VV Groningen-3 Grijpskerk Voetbal VV Groningen-4 Grijpskerk Voetbal VV Groningen-5