Saamhorigheid belangrijk bij De Meeuwen

0
1073
Geurt Collenteur de meeuwen Johanna

‘We doen het met jong en oud, met elkaar’

ZUIDHORN – ‘Onze grote trots is ons eerste damesteam. Het is erg bijzonder dat voor een relatief kleine vereniging zoveel goede speelsters hebben dat zij in de tweede divisie goed mee kunnen komen. Ze doen het daar prima. Het is niet met twee vingers in de neus, maar ze zitten ongeveer bij de middenmoot. Daar mogen we best trots op zijn’. Geurt Collenteur, voorzitten van volleybalvereniging De Meeuwen in Zuidhorn, is zelf in ieder geval maar wat trots. Maar niet alleen op deze dames, eigenlijk is hij trots op de hele vereniging. Wanneer hij gevraagd wordt naar de ambities van de club voor het seizoen 2014/2015, heeft hij het dan ook niet over promotie, of überhaupt over winnen. Nee, het is de band die de spelers met de club hebben, wat tegelijkertijd zijn ambitie is als dat hij er trots op is.
‘We hebben één ambitie die steeds maar weer terugkomt. Op de thuisdagen willen we dat de leden het gezellig hebben, dat er een band is met de vereniging, dat we het met elkaar en voor elkaar doen. Dát willen we heel duidelijk centraal stellen. Op thuisdagen zijn we van ’s ochtends vroeg tot soms wel één uur ’s nachts in de weer. En dat doen we met jong en oud. Met elkaar. Uiteraard zijn we ook fanatiek. Fanatisme komt de saamhorigheid ten goede’, vertelt Collenteur.
Ook bij De Meeuwen speelt het ‘probleem’ dat getalenteerde spelers en speelsters vertrekken naar andere clubs. ‘Wanneer zij in de stad gaan studeren is het moeilijk voor hen om bij de club in Zuidhorn te blijven. Wij hopen de spelers vast te kunnen houden, maar wanneer ze gaan, voelt dat niet als een verlies. Wij hopen de spelers juist zo goed mogelijk op te kunnen leiden zodat ze ook een stap verder kunnen gaan. Dat voelt als het beste wat je kunt doen, je best doen totdat ze naar elders worden getrokken. Daarom prijzen wij ons ook zo gelukkig met de trainers die we hebben. We hebben een stel op hoog niveau opererende trainers die al jaren onze teams trainen. Daar zijn we heel blij mee.’
Ondanks dat er een grote groep vrijwilligers is bij De Meeuwen waar men steeds op terug kan vallen, is het vinden en behouden van vrijwilligers toch wel eens een beetje een probleem. ‘Als we zeggen: over drie weken houden we een feestje, dan komt dat altijd goed, dan is er altijd wel iemand die dat op zich wil nemen. Maar het vinden van vrijwilligers die op regelmatige basis zich in willen zetten voor de club, dat is moeilijker.  Dat past vaak niet in het werkzame leven van veel mensen. Voor de vrijwilligers die er zijn betekent dat dat zij veel tijd en moeite steken in hun werk voor de club. Een paar handen meer zou zeker goed zijn voor de club’.