Achtkarspelen-toppers pakken punten; Surhuisterveen verpulvert Flamingo

0
381
Harkema - voetbal pwfoto

Voetbaloverzicht

STREEK – De hoogst spelende clubs uit de gemeente Achtkarspelen pakten allen punten.  Hoofdklasser Harkemase Boys rekende af met debutant WVF (0-2). Buitenpost kende geen problemen met DZOH (1-4), terwijl tweede klasser ’t Fean ’58 het eerste punt pakte, bij Heerenveense Boys. De Lauwers had een vrije dag.
Harkemase Boys trof na 42 jaar (!) ‘Westenholte Voorst Frankhuis’, kortweg WVF, afkomstig uit Zwolle. Verloren de Harekieten toen in de eerste klasse, de Zwolse debutant moest nu het onderspit delven, al zag het daar niet naar uit. De thuisclub kreeg in de beginfase enkele grote kansen, allen weggevers overigens. De bezoekers uit Friesland speelden bedroevend slecht, maar waren wel effectief. De basis voor de winst werd in de eerste helft gelegd. Jesse Renken en Heine Uuldriks profiteerden van foutjes van de Zwollenaren. In de tweede helft gebeurde er niet veel meer en zagen de vijfhonderd toeschouwers nog wel dat de gasten een strafschop misten. Het was illustrerend voor het zwakke spel van de Harekieten die door de overwinning nu vijfde staan. Een bij vlagen leuk voetballend Buitenpost kende weinig problemen met debutant DZOH. Het werd 1-4 in de Drentse Zuidhoek. Joran Olijve (twee), Jan Oppedijk en Danny Boersma zorgden voor de doelpunten. De Blauwkes waren simpelweg te sterk. Door de ruime zege heeft Buitenpost zich weer wat steviger in de top genesteld. ’t Fean ’58 kwam net als vorig seizoen een gelijkspel overeen met Heerenveense Boys. In plaats van 1-1 en een doelpuntrijke 4-4 bleef het zaterdag 0-0. De Feansters koesterden het zwaarbevochten en eerste punt in de prille competitie. De thuisclub sprong royaal met de kansen om, maar zag ook een sublieme doelman Andre de Graaf in de weg. De gasten wisten zelf geen kansen te creëren. Aan het eind van de partij leek ’t Fean’58 met de volle buit aan de haal te gaan, maar de vrije trap van Andre van der Molen zeilde net over. In 4 B verloor ASC’75 op het eigen  ‘Easterbuorren’ de derby van Drogeham. De nederlaag had de rood-witte ploeg aan zichzelf te danken. Vlak voor rust verspeelde ASC knullig de bal, waarna de ‘Hamsters’ in de tegenstoot scoorden. Nog voor de thee werd het 0-2 doordat de verdediging niet resoluut ingreep. De toch al gehavende thuisploeg zag ook nog eens Tjalling Postma met rood vertrekken wegens het neerhalen van een doorgebroken speler. Hilbrand Benedictus wist nog wel de eretreffer te produceren.  GSVV moest net als tegenstander Anjum op jacht naar de eerste overwinning. Anjum won de slag en dat was verdiend. In de eerste helft hield doelman Johannes van der Meer de gasten, die zelf een scoringskans kregen via Tim Dijkstra, nog op de been. Ook in het tweede deel leek Van der Meer de held te worden, maar moest een kwartier voor tijd toch opgeven. Het werd nog een riante 3-0. Zondag verloor Harkema Opeinde voor de derde keer op rij. Subtopper Nicator was van de meet af aan de betere ploeg. Harkema hield aanvankelijk stand, maar nadat de thuisclub de duimschroeven aandraaide werd het nog voor de pauze 1-0. Goede bedoelingen van de gasten werden meteen letterlijk aan flarden geschoten: 2-0. De bezoekers spartelden wel tegen, tien minuten voor tijd werd de strijd definitief beslist: 4-1. Surhuisterveen trof het onberekenbare Flamingo SC dat vorige week met 6-1 won. “Maar niet bij ons”, sprak voorzitter Bonne Helfrich. Door onder meer vier treffers van Leon van Dijk en drie van Ferdy Graeler werd de ploeg uit Leeuwarden volledig verpulverd: 11-2. Mede dankzij het doelsaldo staat Surhuisterveen tweede. Zondag wacht nog zo’n zwakke broeder, Wispolia.  Foto: PWfoto.nl/Harkemase Boys.