Aduard 2000 laat winst uit handen glippen

0
245
Voetbal - aduard grijpskerk johanna.jpg

Gemeentelijke streekderby eindigt onbeslist

ADUARD – De ‘wedstrijd van de streek’, de gemeentelijke slag tussen Aduard en Grijpskerk eindigde onbeslist. Daar zag het niet naar uit. Aduard was de betere ploeg en leek de overwinning bij 2-1 binnen te slepen. De thuisclub was op weg naar de 3-1. De paal stond in de weg. Even later lag de bal in het andere doel.
De na tien jaar in ere herstelde streekderby was het aanzien meer dan waard. Slechts honderd toeschouwers zagen vooral een hongerig Aduard, met veel drang naar voren. Maar in voetbal ligt het altijd zo dicht bij elkaar. Jeffrey Eggens kwam in de beginfase teenlengte tekort om uit de vroege eerste aanval af te ronden. Bij het andere doel een identieke situatie. Ook Teie van der Hoek kwam net tekort bij een voorzet van Ron Stoutmeijer. Dezelfde Van der Hoek had even later toch succes. Grijpskerk vierde de voorsprong, maar zag deze snel in rook opgaan. Bij een vrije trap reageerde de rode defensie niet alert. Remco van Merode kon met een volley in de hoek prikken: 1-1. De paars-witten grepen de macht. Eggens nam een bal vol op de slof. De spetter sloeg boven de lat uiteen. “We wandelen teveel”, mopperde Henk Buikema van de gasten. Over het algemeen lag het tempo op deze zomerse septemberdag hoog. Het was ook een stevige pot, maar niet gemeen. Op slag van rust had Aduard afstand moeten nemen. Eerst een zwak schot van Wessel Wierenga, die keeper Erik ’t Hoen niet klem kon krijgen, vervolgens was de inzet van Haye van der Werf van dichtbij ook te slap. Twee scoringskansen gingen de mist in. Al met al zou het Aduard lelijk opbreken. In de tweede helft bleef de equipe van de teruggekeerde Rob Vliek (het deed de ploeg zichtbaar goed, de lach is terug) aanvankelijk de toonaangevende elf. De gedegradeerde abdijbewoners brachten aanvallend veel meer dan de Buikema-ploeg. Eltjo Velting, als altijd op dreef, kreeg een aangespeelde bal onder controle en poeierde net over de lat. (Velting was er tien jaar geleden ook al bij in de streekderby. Saillant detail: tegenwoordig staat hij voor de klas in Grijpskerk). Naast lengte had Aduard ook meer vuur in de sloffen. En voetbalvermogend. In de 49e minuut een prachtige aanval met een steekbal van Eggens, een subtiele voetbeweging van Van der Werf, aansluitend de voorzet van Eggens die bij de tweede paal Daniel Temmingh vond.
De middenvelder kopte al vallend knap binnen: 2-1. Grijpskerk legde zich niet neer bij het lichte veldoverwicht dat Aduard had en de vele kansen, waardoor Aduard de beste papieren had. De gasten kwamen er steeds dreigender uit. Bij een verre vrije trap van Danny Khoenkhoen ging Stoutmeier het luchtgevecht aan met keeper Klaas Cruiming, die ook deze slag won. Terwijl Van der Werf zijn ongenoegen toonde over de wissel (gelijk naar de kleedkamer en niet van die achterlijke handjesschudderij), verprutste Stoutmeijer aan de andere kant een behoorlijke scoringskans. Dan de cruciale 65e minuut. Arjen Baarda bediende met een lage trap door het midden Eggens die keurig diagonaal de bal richting hoek deponeerde. De paal redde Grijpskerk. Dit moment greep de rood-witte formatie aan om nog eens extra aan te zetten, tegen een Aduard dat meer duels verloor en dacht de buit binnen te hebben. Er brak een fase aan met discutabele beslissingen van scheidsrechter Benjamins, die eerst Aduard een doelrijpe kans ontnam, een doelpunt van Van der Hoek van Grijpskerk afkeurde en bij de 2-2 leek de bal met de hand beroerd. Bij een vrije trap van Rene Tillema stond een mêlee van spelers opeengepakt in het strafschopgebied. Invaller Sietse Jager raakte de afgeslagen bal net hard genoeg en ging via de keeper in het doel.  Aduard raakte de controle over de wedstrijd kwijt. In de bloedstollende slotfase zocht Aduard toch nog een keer het offensief. Bij een dreun naar voren van Van Merode, kwam Eggens in scoringspositie, maar duwde zijn tegenstander weg. Na een fraaie aanval drong Elting het strafschopgebied in, had de 3-2 op de schoen, maar zijn uithaal werd geblokt. Aduard 2000 zal zich nog eens achter de oren krabben. De overwinning was binnen bereik, maar glipte toch uit handen.  Ondanks minder voetbal was Grijpskerk de morele winnaar. Aduard-Grijpskerk 2-2 (1-1); Scoreverloop: 15. Teie van der Hoek 0-1, 20. Remco van Merode 1-1, 49. Daniel Temmingh 2-1, 75. Sietse Jager 2-2; Arbiter: Benjamins (Emmen); Gele kaart: Arjen Baarda (Aduard), Dennis Ellens, Sietse Jager (Grijpskerk); Toeschouwers: 100
Opstellingen
Aduard: Klaas Cruiming, Remco van Merode, Rik van Noord, Kai Bellink, Albert Nieuwenhuis, Arjen Baarda (92. Mark Carsouw), Daniel Temmingh, Wessel Wierenga (70. Arend-Jan Linde), Jeffrey Eggens, Eltjo Velting, Haye van der Werf (63. Jasper Huigen)
Grijpskerk: Erik ’t Hoen, Ruud Oosting, Rene Tillema, Danny Khoenkhoen, Albert Pietens (80. Bert Reitsema), Cedric Eeuwema, Jarno Eeuwema, Ron Stoutmeijer (65. Sietse Jager), Teie van der Hoek, Bouma (57. Jorin de Boer), Dennis Ellens
Ster van het veld: Jeffrey Eggens (Aduard). Moet als spits voor de doelpunten zorgen. Scoorde niet, maar was wel de hele wedstrijd betrokken bij menig aanval, maar had pech in de afwerking. Eggens speelt met lef, staat vaak op de goede plek  en heeft een goed schot in de benen.  Niet alleen een afmaker ook een aangever.  
Opvallend
RTV Noord rukte uit voor deze mooie derby. “We komen niet voor de wedstrijd, maar de voorzitters van beide clubs, die beiden tevens fractievoorzitter zijn van een politieke partij”, sprak de reportageman. En wij maar denken dat je sport en politiek gescheiden moet houden….Werd er een politiek spelletje gespeeld en was de 2-2 daarom een politiek akkoord?