Dieneke Kloosterman

0
208
Aduard - Dieneke Kloosterman aduard helpt Johanna.jpg

Stichting Aduard Helpt
‘Sinds de oprichting van Stichting Aduard Helpt is er al een heleboel bereikt in verschillende landen. Zelf zijn wij erg betrokken bij zigeuners in Roemenië, die daar onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Daarnaast worden er ook doelen gesteund in Ghana, Tanzania en Zambia en proberen we ook in Aduard zelf ons steentje bij te dragen. Tien jaar geleden waren wij 25 jaar getrouwd en vroeg men ons wat we wilden hebben. We hebben toen geld gevraagd voor zigeuners in Roemenië. Omdat we met eigen ogen wilden zien wat er met dat geld gebeurde zijn we later naar Roemenië gegaan. Wat we daar meemaakten zette ons leven op z’n kop. We wisten dat we hier meer voor moesten doen. We zijn met ons eigen kinderen later weer gegaan met hulpgoederen, en later ook met mensen uit het dorp. Afgelopen jaar zijn we met dertien mensen uit ons dorp gegaan. Op een gegeven moment kwamen er zoveel hulpgoederen binnen dat het niet meer te doen was om alles mee te nemen. Toen hebben we de garage omgebouwd en daar een winkeltje in begonnen met kinderkleding en speelgoed. Met het geld wat er hier mee verdienen kunnen we iedere maand een bedrag overmaken naar een tehuis voor mishandelde en misbruikte moeders en hun kinderen. Daarnaast ondersteunen we er twee gezinnen mee en geven we een bijdrage voor een warme maaltijd op scholen. De spullen in het winkeltje bieden we heel goedkoop aan, zodat men hier ook ermee geholpen is. Laatst hadden we een actie: vier rompertjes voor 1 euro. Zo help je ook de mensen hier. Op een gegeven moment kwam er ook vraag naar kleding voor volwassenen. Toen is er besloten om twee keer per jaar een beurs te organiseren met kleding voor volwassenen. Het geld wat we daarmee ophalen gaat naar Victorious Life in Zambia, de stichting waar mijn dochter voor werkt. Mensen kunnen bij deze beurs kiezen: kleding doneren, of zelf een standplaats bemannen en voor die standplaats een klein bedrag betalen. De kledingbeurs vindt plaats op de ochtend van 11 oktober. Op 4 oktober wordt er nog een sponsorvaart georganiseerd. Voor 30 euro is het mogelijk om mee te vader op de Bruine Vloot. We gaan voor deze vaart koken, dus na afloop is er een lekker etentje en het geld wordt gebruikt voor Roemenië en de Stichting Vaarwens. Deze stichting bezorgt terminale patiënten een fijne dag op het water. Soms denken we wel eens: het is maar een druppel op een gloeiende plaat. Maar je weet maar nooit wat die druppel uiteindelijk doet. Ik ken het verhaal van een jongen in Roemenië waar maar één juf zich echt voor in wilde zetten. Uiteindelijk werd zij uitgenodigd bij zijn diplomering van de universiteit.’