Groninger band Faceless neemt afscheid op Music=Art

0
184
Streek - faceless

‘Weloverwogen keuze om te stoppen als band’

STREEK – Na drie jaar samen te hebben gespeeld in de band Faceless is het einde voor de bandleden uit Groningen, maar met hun roots in het Westerkwartier, nu in zicht. De vijfkoppige alternatieve rockband, bestaande uit gitarist Jaap Helmus, zanger Gary Habich, gitarist Jos Lodewegen, basgitarist Otto van Zanten en drummer Paul van Esch, zal komende zaterdag voor de allerlaatste keer een optreden geven op het Music=Art festival in Hotel in ’t Holt in Zuidhorn. Een mooie plek om afscheid van elkaar en van het publiek te nemen, vindt Jaap Helmus. ‘We hebben vaker bij Wim opgetreden. Het voelt een beetje als een thuiswedstrijd en dat is voor zo’n laatste optreden zeker fijn’.

Zeer geëmotioneerd zijn ze niet onder hun breuk. De beslissing om uit elkaar te gaan als band was een weloverwogen keuze, waar alle bandleden achter staan. ‘Al toen we begonnen met de band wisten we van elkaar dat onze muzieksmaken behoorlijk van elkaar verschilden. Daar hebben we in de drie jaar dat we bestonden de best mogelijke mix uit weten te trekken, maar uiteindelijk willen we allemaal meer onze eigen kant op. Daar was het nu tijd voor’, vertelt Helmus. De eerste nieuwe projecten zijn al in beweging voor de muzikanten. ‘De gitarist zit alweer in een nieuwe band, een metalband. Zelf ben ik druk bezig met muziek schrijven. In eerste instantie voor mezelf, en dan zie ik wel waar dat me naar toe leidt’, aldus Helmus.
De jongens zijn trots op hetgeen dat ze de afgelopen jaren wisten te bereiken. Zo werden ze in december 2012, een maand na het uitkomen van hun eerste demo, direct gevraagd voor het Rode Oortjes Festival in Groningen. ‘Heel tof om mee te maken. We waren eigenlijk nog maar net begonnen als band toen we hiervoor gevraagd werden. Ze waren heel positief over ons eerste nummer, en dat nadat we slechts een paar maand met elkaar samenspeelden’, vertelt Helmus.  In drie jaar tijd werd er een hoop opgetreden, al was de frequentie met pieken en dalen. ‘Ik denk dat we gemiddeld twee keer per maand een optreden hadden. Maar soms was het weken aaneen rustig, terwijl we daarna in één weekend meerdere keren moesten optreden’, vertelt Jaap. ‘De optredens waren met name in de drie noordelijke provincies. Het zuidelijkst was in Meppel, Dokkum het noordelijkst. Ook hebben we tijdens Serious Record opgetreden. Dit was een recordpoging voor het langste festival ooit. Wij moesten om 5 uur ’s nachts optreden. Gelukkig stond er voor ons een wat bekendere band geprogrammeerd, dus er bleef nog wat publiek voor ons hangen’.  Het absolute hoogtepunt was voor de band de opname van hun eigen videoclip. ‘Alleen al de voorbereiding kostte enkele dagen, daarna nog een hele dag erop uit om te filmen. Al met al zijn we enorm trots op het resultaat’. Voor wie Faceless gaat missen na komende zaterdag: de videoclip heeft het eeuwige leven gekregen op Youtube. Even zoeken op Faceless – Edge of the Earth.
Na hun laatste optreden, op Robles Rock in Grootegast, besloot de band uit elkaar te gaan en geen nieuwe nummers meer te gaan instuderen. Op het Music=Art festival in Zuidhorn zullen zij voor hun trouwe schare fans de bekendere nummers gaan spelen. ‘Het wordt voor ons en het publiek gewoon een leuke afsluiting. We kijken er naar uit!’