Grootegast scoort weer niet; FC LEO bovenaan

0
156

Voetbaloverzicht

STREEK – Twee streekderby’s stonden er afgelopen weekend op het programma. ‘Hoofdschotel’ was Aduard-Grijpskerk. Voor een verslag hiervan zie elders. De andere derby tussen Niekerk en FC LEO eindigde in een Leenster victorie: 2-3. Grootegast wist opnieuw niet te scoren. Zuidhorn leed voor het eerst puntverlies, maar blijft wel leider.  Zeester leed een monsternederlaag: 14-1.
Zuidhorn heeft de koppositie met succes verdedigd, ondanks een gelijkspel bij Appingedam. Het duel in ‘Dam’ kon alle kanten op. In de tweede helft verzuimden de gasten in de beste fase afstand te nemen. Aan de andere kant had de thuisclub vlak voor tijd pech met een bal tegen de lat. Het was opnieuw Fred Eilander die een belangrijk aandeel had. Eilander nam de twee Zuidhorner doelpunten voor zijn rekening. De 1-2 werd gescoord in de 51e minuut. Een minuut later werd gelijk gemaakt: 2-2.  Grootegast bleef tegen Stiens weer steken op een doelpuntloos gelijkspel. “We scoren altijd veel, maar nu even niet. Het zit de laatste tijd gewoon tegen”, verklaarde voorzitter Henk Top. Grootegast kreeg ook tegen de Friezen de nodige kansen, waarvan de grootste in de eerste helft. De tweede helft verliep rommelig. Het duel werd nog een kwartier stilgelegd doordat de keeper van Stiens een bloedende lip opliep. “Juist in die fase leek Grootegast door te drukken. Stiens kon daarna alle moed weer bij elkaar pakken.” Opende ging flink onderuit bij Twijzel SC. In de eerste helft liet Opende zich overdonderen door een fysiek sterk Twijzel dat in een moordend tempo te werk ging. Na de 1-0 achterstand herpakten de Peendermantsjes zich en trokken via Jellinus Helmus de zaak recht: 1-1. Het duel kantelde. Het leek eerder 1-2 dan 2-1 te worden. Het werd dan toch 2-1 voor de thuisclub. Een invaller voegde er nog twee aan toe: 4-1. “Het was een gelijkwaardige, harde pot, geleid door een scheidsrechter die op zijn Engels floot. Het was beslist geen walk-over”, vond leider Jan Dikkers. Niekerk-FC LEO was een spannende streekderby die eindigde in een benauwde 3-2 voor de Leensters. Het was een gelijkopgaande strijd op Eekeburen. Het grote verschil: LEO benutte de kansen, terwijl Niekerk heel slecht verdedigde. Na de riante 0-2 kwam de thuisclub sterk terug en maakte meteen na de pauze de opgelopen schade ongedaan: 2-2. Beide doelpunten kwamen op naam van Jeroen Beerlings. Halverwege nam LEO opnieuw de leiding (2-3) en wederom door zwak verdedigen aan de kant van Niekerk. Rowan Rozema scoorde twee keer. LEO leidt de dans, met een punt voorsprong op Twijzel.  Niekerk sluit het hek en wacht nog altijd op de eerste punten. OKVC bleef bij Potetos- vorig seizoen subtopper in 5F- net aan de verkeerde kant van de score: 3-2. Na een remise, een overwinning dus nu een nederlaag voor de wisselvallig begonnen  ploeg van Wim Nubé. VVSV’09 deelde de punten met TEO uit Ten Post: 2-2. Jaap Tuma en Rick Meijer doelpuntten voor ‘Vol Vertrouwen Samen Verder’, dat voorlopig aan de staart van de ranglijst bungelt. Zeester blameerde zich door een historisch monsterachtige nederlaag: 14-1, tegen een ontketend Boerakker, dat ook in de eerste wedstrijden zeer productief was. In tegenstelling tot vorige week was Kloosterburen tegen Kwiek uit Hoogezand wel scherp. Kwiek lag na 45 minuten al in verslagen positie door twee goals van de pas 17- jarige Jasper Wiersum en twee van Marcel Remein. Olger Jonker en Jos Streefkerk voegden er na rust nog twee aan toe.  De bezoekers stelden daar één treffer tegenover: 6-1. Het is dringen in de top, waarin Kloosterburen gelijk staat met vier andere clubs, waaronder Kwiek. GVB boekte een verdiende thuisoverwinning op die andere boys uit De Wilp. Op de eerste drie minuten na- waarin GVB op achterstand kwam- speelden de mannen van Bart Leistra een goede wedstrijd, met als uitblinker Robert Kits. Het werd 4-1. Door de zege is GVB gestegen naar de vierde plaats. Zuidhorn kende weinig problemen in Tynaarlo, waar een afgetekende 0-5 werd geboekt. Het was tevens de eerste overwinning voor het heropgerichte zondagteam dat steeg naar de achtste stek.