Ruiters en menners al 12,5 jaar op buitenrit op oefenterrein Defensie

0
170
De Marne - PSC De Marne

‘Het zijn unieke tochten op verboden terrein’

DE MARNE – Twee keer per jaar vindt er een unieke buitenrit plaats voor ruiters en menners bij Lauwersoog. De Paarden Sport Commissie De Marne is in de unieke positie dat zij in het voor- en najaar deze rit mogen organiseren op het oefenterrein van Defensie, een gebied dat normaliter verboden terrein is. Dit jaar viert de commissie het twaalvenhalfjarig bestaan van deze buitenritten met een feestelijke rit. Deelnemers krijgen bij de start een leuk cadeau en worden gevraagd verkleed mee te doen aan de rit die op 4 oktober plaats gaat vinden. De combinatie die het leukst verkleed is krijgt vijf keer toegang voor volgende ritten. ‘Het zijn unieke tochten waarbij sommige deelnemers al vanaf het begin aan meedoen. Een groter compliment kan je als organisatie niet krijgen’, aldus Linda Scholtens, secretaresse van PSC De Marne.
PSC De Marne bestaat inmiddels zelf veertien jaar en werd in het leven geroepen voor het organiseren van marathons. Om deze marathons te kunnen bekostigen werden de buitenritten in het leven geroepen. De tijd- en geldrovende marathons kregen echter steeds minder deelnemers, terwijl de buitenritten steeds meer in trek raakten. ‘Na een jaar of zes is besloten om met de marathons te stoppen en door te gaan met de buitenritten. Deze werden steeds beter bezocht. De eerste keer kwamen er zo’n dertig mensen op af, dat ging op een gegeven moment naar tachtig deelnemers, en tegenwoordig zijn er zo’n tweehonderd menners en ruiters die meedoen aan deze tocht’, aldus Scholtens.
Omdat er bij de organisatie meer geld binnenkomt dan er uitgaat – de organisatie van de tochten kost bijna niets, maar er is wel altijd maximale deelname -, grijpt de organisatie alle mogelijkheden aan om een feestje te geven. Voor de vrijwilligers is er ieder jaar een etentje, maar dan nog blijft er geld over. Het tienjarig bestaan van de vereniging werd groots gevierd, maar inmiddels was het weer tijd voor een feestje om het geld niet op de bank te laten staan. ‘Het twaalvenhalf jarig bestaan van de vereniging zijn we min of meer vergeten, maar we bedachten ons dat de tochten inmiddels ook twaalvenhalf jaar bestaan. Ook een goede reden voor een feestje’, lacht Scholtens. ‘Deelnemers krijgen aan de start een leuk cadeau. Wat dat precies is kan ik nog niet zeggen, maar het is zeker de moeite waard’.
De samenwerking met Defensie is uniek te noemen. Over het algemeen laat defensie liever geen mensen op hun oefenterrein. Toch staat de samenwerking met defensie al jaren als een huis. ‘En daar zijn we enorm blij mee. Het is zo’n prachtig, uniek gebied! De deelnemers rijden vijfentwintig kilometer zonder ook maar één openbare weg over te moeten steken. Waar vind je dat nou in Nederland? Er was eens een deelnemer die tegen me zei: ‘Het is net alsof ik op vakantie ben. Ik waan me het ene moment in de Noorse bossen, het andere moment lijkt het net de Veluwe’. Je hoort er helemaal geen auto’s in de verte, op die 1345 hectare ben je volledig in de natuur.’ Van Defensie mag de commissie gebruik maken van een loods voor het ontvangst van de gasten, en een loods op het oefenterrein zelf. ‘De terreinopzichter is zelf enorm enthousiast over de samenwerking. Er wordt vooraf gezorgd dat de hele route afgevlakt wordt en er worden langs de route dixies geplaatst. Ook andere medewerkers van Defensie weten inmiddels wat de tochten voor hun betekent: hamburgerdag’, lacht Scholtens. ‘Aan het einde van de dag maken we altijd broodjes hamburger en de medewerkers van Defensie profiteren daar ook van mee.’
Deelnemers voor de tocht komen uit heel Noord-Nederland, en er zijn zelfs deelnemers die vanuit het Duitse Bunde naar Lauwersoog komen. ‘Dat zijn familieleden van de terreinopzichter, die toevallig ook actief zijn in het mennerswereldje. Zij zijn uren bezig om in Lauwersoog te komen, maar ze zijn er elke keer weer bij’.
Op de pas vernieuwde website van de Paarden Sport Commissie De Marne www.paardensportdemarne.nl is het mogelijk om aan te melden voor de tocht.