Veiling moet wensen verenigingen in vervulling laten gaan

0
166
Kloosterburen - Arjan en Christel kloosterboeldag Johanna.jpg

Kloosterboeldag zorgt voor verbinding tussen verenigingen

KLOOSTERBUREN – Hoe breng je verschillende verenigingen in het dorp bij elkaar en laat je reuring ontstaan in een dorp? In Kloosterburen weet men daar wel raad mee. Op 8 november aanstaande is er in Kloosterburen de allereerste Kloosterboeldag. Op deze dag wordt er een grote veiling gehouden, ten bate van elf verenigingen uit de voormalige gemeente Kloosterburen. ‘Deze verenigingen hebben allemaal een wens ingediend. Zo wil de Katholieke Vrouwen Gilde graag een feest houden ter ere van hun jubileum en willen de biljartverenigingen graag een nieuw scorebord. Met de veiling hopen wij zoveel geld in te zamelen dat deze wensen in vervulling kunnen gaan’, vertelt Arjan Schepers. De kastelein van café-restaurant Willibrord organiseert samen met zijn vrouw Christel, André Tjabringa, Alinda Korhorn – Berghuis, Luuk Korhorn, Richard Durenkamp en Bennie Huizinga de Kloosterboeldag.

Het idee voor de Kloosterboeldag komt uit het Noord-Hollandse dorp De Kwakel waar Christels broer woont. ‘De Kwakel is net als Kloosterburen een klein dorp. De veiling daar is al jarenlang een groot succes, dit jaar wordt de veiling er al voor de 55e keer georganiseerd en gaan er meer dan driehonderd kavels onder de hamer’, vertelt Christel. ‘Daar is het voor verenigingen al jaren een leuke bron van extra inkomsten’.
De spullen en diensten die geveild gaan worden in Kloosterburen, worden allemaal gedoneerd. ‘Iedereen kan daar zijn of haar steentje aan bijdragen. Als je zelf thuis nog iets hebt waar je graag vanaf wil – een fles wijn terwijl je geen wijn drinkt, twintig tegels die je overhield van een klus, een konijn met konijnenhok -, kan je op de website kloosterboeldag.nl aangeven dat je dit graag voor de veiling aan wil bieden. Leden van de verschillende verenigingen komen op 10 en 11 oktober dan de items bij de mensen thuis ophalen’, vertelt Arjan.

De organisatie maakt vervolgens kavels van alle aangeboden spullen. Omdat men met niets wil blijven zitten, kan het best zijn dat een cactus met een televisie wordt samengesteld als kavel. Vanaf 26 oktober zijn de kavels op de website van de Kloosterboeldag te zien, en ook worden er kijkdagen georganiseerd. Een notaris houdt toezicht op dat de veiling eerlijk verloopt en er komt een speciale commissie die de verdeling van het geld op zich gaat nemen. Dat klinkt allemaal heel officieel, maar de veiling heeft met name een informeel karakter. ‘Het gaat natuurlijk ook gewoon om de gezellige avond’, lacht Arjan.

Om de veiling nog een beetje spannender te laten verlopen worden zijn er bonuskavels. ‘Wanneer er in totaal 750 euro geboden is, gaat er een alarm af. Degene die vervolgens het kavel koopt wat op dat moment geveild wordt, krijgt daar een bonuskavel overheen bij. Wat dat bonuskavel precies is, is een verrassing, maar het is wel met een minimale waarde van €150,-. Hier hebben we onder andere al een koelkast voor gesponsord gekregen van een witgoedzaak. In De Kwakel hebben we gezien dat het alarm afging op het moment dat er twintig euro was geboden op een konijn met een konijnenhok. Vervolgens werd het konijn verkocht voor 200 euro! Dat maakt zo’n veiling natuurlijk een stukje spannender’, vertelt Arjan.

De veiling in Kloosterburen heeft als doel om de saamhorigheid in het dorp te vergroten en verenigingen die anders niet veel met elkaar te maken hebben, zoals de voetbalclub en de Stichting Hertenkamp Kloosterburen, ook eens met elkaar in contact te brengen. De verenigingen op hun beurt houden er, als alles goed gaat, een leuk bedrag aan over. De verenigingen krijgen het geld echter niet voor niets, van hen wordt verwacht dat hun leden spullen ophalen bij mensen thuis, mensen enthousiast maken voor de veiling en dat zij zorgen voor de huis-aan-huis-verspreiding van foldermateriaal.’

Arjan en Christel hopen met de Kloosterboeldag een hoop geld op te kunnen halen voor de verenigingen. ‘We hebben in eerste instantie het streven op €3000,- staan. Daar zijn ook bonuskavels voor beschikbaar. Maar meer zou natuurlijk fantastisch zijn voor de clubs. Als het aanslaat willen we hier een jaarlijks terugkomend evenement van maken. Er verdwijnt al zoveel in de dorpen, het moet hier wat levendig blijven’.  Wie spullen heeft om aan te bieden voor de veiling kan zich melden op www.kloosterboeldag.nl. De organisatie is nog op zoek naar een sponsor die het boekje met verschillende kavels wil drukken. De Kloosterboeldag vindt plaats op 8 november in Café-Restaurant  Willibrord. De avond begint om 19.30 uur.