Willem Tjebbe Oostenbrink

0
175
Zuidhorn - Willem Tjebbe Oostenbrink

ZUIDHORN – De Zuidhorner dichter Willem Tjebbe Oostenbrink heeft met zijn Groninger gedichtencyclus ‘Tussen Tied en Stroom’ de Borsla-prijs 2014 gewonnen. Deze prijs wordt toegekend door de Borsla-Vereniging voor nieuwe Nederduitse taal en literatuur. De cyclus ‘Tussen Tied en Stroom’ omvat vijf gedichten geschreven het Westerkertiers: Blad, Glas, Terug noar t Poeldiep, Vergoadern, en Weerzien. De titel van de cyclus verwijst naar de thematiek van de gedichten. Mensenlevens in de stroom van de tijd. De gedichtencyclus bevat „een klacht over de niet te keren stroom van de tijd en het verval van waarden in de moderne tijd “, aldus de jury. De uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op 8 november in het Duitse Bösel. Het is niet de eerste keer dat Oostenbrink een Duitse prijs wint. In 2010 won hij de Duitse Freudenthal Aanmoedigingsprijs voor Nedersaksische gedichten. De Borslaprijs wordt dit jaar voor de achttiende maal uitgereikt. De Borsla-Vereniging wil de kunst en cultuur van de regio bevorderen. Het Nederduits, Nedersaksisch of platduuts wordt in Duitsland gesproken van de Nederlandse grens tot aan voorbij Berlijn, van Münster tot aan de Deense grens. Onder het Nedersaksisch vallen ook de Nederlandse streektalen langs de Duitse grens. De prijsvraag is vernoemd naar de naam die de stad Bösel in de middeleeuwen droeg.