Beter Opende laat prooi glippen

0
305
Opende voetbal

Peendermantsjes verliezen van Suameer in laatste fase

OPENDE – De prooi bijna te pakken hebben en toch laten ontglippen. Dat overkwam Opende in de thuiswedstrijd tegen Suameer. In de tweede helft maakte Opende verwoed jacht op de winst, maar vlak voor tijd gingen de gasten met de volle buit aan de haal: 1-2.
Natuurlijk had Opende wel een punt verdiend. Zelf de kansen niet afmaken, dan in verval raken en een tegenstander, Suameer, die wel raad wist met een paar kansen. Dat was in een notendop de wedstrijd, waarvan zoveel werd verwacht. Het publiek –inclusief de goedgemutste mascotte ‘Keesie de Beer’-  kwam weer massaal naar het zonnige ‘Olde Wierden’. De terugkeer van oudgedienden als Jellinus Helmus heeft de ploeg van Wietse van der Veen goed gedaan.
Dit leverde al zes punten op na drie duels. Vorig seizoen kenden de Peendermantsjes een aanmerkelijker minder begin: zeven uit negen wedstrijden.  Opende en Suameer speelden voor het laatst tegen elkaar in het seizoen 2005/2006. Opende kwam toen in de thuiswedstrijd ook niet langs de lastige Friese opponent uit Tietsjerksteradeel, die vorig seizoen uitkwam in de vijfde klasse.  Opende kreeg in de eerste twintig minuten drie behoorlijke kansen. Eerst een breed gespeelde bal van Wilmer Ypenga,waar Jellinus Helmus net niet bij kon, vervolgens legde Mark Koop panklaar voor Klaas Graansma. De niet te missen kans ging de mist in. Even later kwam Arjen Veenstra een teenlengte tekort om de verdiende voorsprong op het bord te zetten. Zoals zo vaak scoorde de tegenstander. Een hoge voorzet werd door de lange Klaas Buma van dichtbij ingekopt: 0-1. Het zette de wedstrijd op zijn kop. De irritatie bij de aangeslagen ‘Peen’-ploeg nam toe, het werd een vervelend duel, met tal van kleine opstootjes, gepraat en overtredingen, zonder dat het uit de hand liep. Tot overmaat van ramp moest de geblesseerd geraakte Helmus na een half uur het veld ook nog verlaten. Vlak voor rust nog wel een behoorlijke mogelijkheid. Nadat de bal in een flipperkast belandde haalde Koop de trekstang over. De verwoestende uithaal vloog via een Suamer-been over.  Ook een volley van Rick van der Veen vanuit een corner had een beter lot verdiend. “Nu ophouwe met zaniken”, spoorde trouwe Willem II/Opende- supporter Arno Hijstek zijn club aan. Vijf minuten gespeeld in de tweede helft en opnieuw hielp Opende een dot van een kans omzeep. De doorgebroken De Zwart gaf Ypenga de gelegenheid, had de bal voor het inschieten, maar faalde.  Het was een  wedstrijd, die niet echt op gang kwam en waarbij Opende de vorm niet had. Er was geen rust in de ploeg, de passing liet te wensen over en het zelfvertrouwen ontbrak.
Al speelde de factor pech ook een rol. Nadat Rick van der Veen De Zwart in stelling bracht, dribbelde de Hurdrinner, legde goed terug, maar werd de bal tijdig weggewerkt door iemand in groen-wit tenue. Dan toch de verdiende 1-1. Koop, die profiteerde van een misstap, ging aan de dribbel, passeerde een paar man en schoot ontiegelijk hard en hoog in de rood-witte netten. Het geloof kwam terug, met een ouderwets sleurende De Zwart, die echter steeds net een mannetje te veel wilde passeren. Maar de jacht was geopend op de victorie. Niet rennend als kip zonder kop, maar met meer overleg, werd de aanval gezocht. De opbouw, verzorgd van achteruit door de 42-jarige Silco Hiemstra, de betrouwbare laatste man.
In de 77e minuut zag Koop  dat De Zwart er beter voor stond, maar de grillige speler had zijn vizier niet op scherp. Vervolgens een geweldige crosspass van Koop op Ypenga, die ook niet adequaat reageerde. Tien minuten voor tijd was het Koop zelf, die weer eens een poging waagde. Het schot was zuiver en hard, maar kon worden gepareerd door een ‘Sumar’ dat op knappen stond. Bij een spaarzame tegenaanval werd voorgetrokken, waarna invaller Johannes Looyenga met een dropkick in de hoek Eppie Pijpker verschalkte: 1-2.  Alle goede bedoelingen van Opende werden met deze donderslag de grond ingeboord. Een bittere pil voor een Opende dat de prooi- bal en tegenstander- in de greep had, maar toch ontglipte door een ‘voetbalclub in ontwikkeling’ die vorig seizoen nog vijfde klasser was. En Opende zal de wonden moeten likken. Maar wanhopen hoeft de rood-witte formatie niet.  De tweede nederlaag op rij moet gezien worden als een smetje op een vrij vlekkeloze start.
Opende-Suameer 1-2 (0-1); Scoreverloop: 31. Buma 0-1, 62. Mark Koop 1-1, 82. Johannes Looyenga 1-2; Scheidsrechter: Wiersma (Drachten); Gele kaart:   Silco Hiemstra (Opende), Klaas Buma (Suameer); Toeschouwers: 250
Opstelling Opende: Eppie Pijpker, Silco Hiemstra, Rick van der Veen, Jacob Elzinga, Klaas Graansma, Arjen Veenstra, Wilmer Ypenga, Hendrik de Zwart, Jellinus Helmus (29. Wijnand Willemsen), Mark Koop, Wietse Eringa
Ster van het Veld: Mark Koop (Opende). Een type als Hendrik de Zwart, keihard werkend, sleurend en veel passerend. Koop had vandaag meer in huis: scorend vermogen. Maar ook meer overzicht en een prachtige traptechniek. De 1-1 van zijn voet gaf de ploeg weer meer elan.

Opende voetbal-2 Opende voetbal-3 Opende voetbal-4 Opende voetbal-5 Opende voetbal-6 Opende voetbal-7 Opende voetbal-8