De ondernemer aan het woord

0
260
Zuidhorn Centrumplan-2

“We mogen trots zijn op ons centrum. Mensen kunnen hier in alle rust winkelen. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier negatief over kan zijn. Het plein vind ik geweldig. We moeten er meer mee gaan doen, maar dat gaat zeker gebeuren. De Zakenkring is actief genoeg. Zo’n club heb je echt nodig om het dorp leefbaar te houden. Ik ben vol lof. Zeker ook naar de gemeente. Er zijn maar weinig gemeentes die zoiets neerzetten.” Jorgen van Ark, medewerker Juwelier van Ark.

“De Dorpsvenne is een fantastisch plein geworden. Mensen moeten misschien even wennen aan de loop nu ze hun auto in de parkeergarage kunnen zetten, maar ik hoor veel positieve reacties. Het blijft autoluw nu, zodat het ook mooi ruim blijft. Men kan ongestoord blijven winkelen. Hoewel bij elke verbouwing ongemakken horen, is er netjes gewerkt en was er veel overleg tijdens de aanleg van het Komplan. En het eindresultaat is natuurlijk prachtig goed gelukt.” Johan Procee, bedrijfsleider Hema Zuidhorn.

“Wij zijn verheugd over hoe het centrum er nu bijligt. Het heeft best lang geduurd, maar ik denk dat de rust voor de ondernemers nu weer terugkomt en de conclusie niet anders kan zijn dat het allemaal de moeite waard is geweest. Op 4 oktober zijn wij druk met de Landelijke NVM Open Huizenroute, dus van de opening zullen we helaas niet veel meekrijgen. Wie weet levert het wel wat extra loop op op de huizen die meedoen.” Simon Woltjer, Makelaardij Zuidhorn.

“De afronding van het komplan is natuurlijk een mooie ontwikkeling. Zelf zitten we in de Nieuwstraat, welke al eerder is aangepakt. Met de aanleg van prachtige boompjes is er veel meer uitstraling in onze straat. Het lijkt mooi. Het belangrijkste is dat we nu veel meer parkeergelegenheid hebben. Je kunt je auto overal kwijt. Omdat het centrum nu een metamorfose heeft gekregen, geven wij op 4 oktober ook een metamorfose weg. Samen met Oleander Lingerie en Elysee Mode gaan we iemand in de feesttent helemaal veranderen!” Irene van der Veen, Kapsalon Irene.

“’t Is weer gezellig in Zuidhorn. Toen de supermarkten weg waren, konden wij echt merken dat we die loop kwijt waren. Nu de bouwput weg is, is de loop weer terug en kunnen we zeggen dat het nieuwe komplan uitpakt zoals gehoopt. De Dorpsvenne, waar we zelf zitten, is een heel mooi terrein geworden. Compact en sfeervol. Op zaterdag 4 oktober kan iedereen zien hoe mooi het is. Het wordt een groot festijn.” Tonny Schuiling, Schuiling Interieur en Slaapcomfort.

“De kern van Zuidhorn heeft een schitterende uitstraling gekregen. Het is leuk te merken dat nu het komplan klaar is, het centrum weer begint te leven, te bruisen en te bloeien. Hoewel wijzelf op 4 oktober vooral druk zijn met de NVM Open Huizenroute is het leuk te merken dat iedereen op zo’n dag naar buiten trekt en aanschuift bij de activiteiten. En ja, ’s avonds kunnen we zelf ook aanschuiven.” Hein Buist, Dijkstra Makelaardij.

“Het is natuurlijk hartstikke mooi geworden, dat vinden ook mijn klanten. De reacties zijn nog wel wisselend, maar dat ligt vooral aan het dat het wennen is aan het nieuwe parkeerbeleid. Dat komt wel. Maar ik heb geen commentaar, het is hartstikke mooi geworden. Nu maar hopen dat we zaterdag 4 oktober mooi weer hebben.” Mario Feenstra, Bloemenboetiek Mario.

“In principe is het hartstikke mooi geworden. In principe ja, want ik mis misschien nog wel wat meer parkeerplaatsen voor een snelle boodschap. De klant heeft natuurlijk het liefste een drive-in en moet nog wel wennen dat hij verder moet lopen voor een boodschapje. Maar laten we wel wezen: zoals het was, kon het ook niet meer. Er moest wat gebeuren. En hoewel we wel wat overlast hebben gehad, weegt dat niet op tegen het eindresultaat. Het ziet er goed uit.” Albert Koerts, Schoenmakerij Koerts.
“Ik zit zelf met het gezicht naar de nieuwe Dorpsvenne toe en ik kan niet anders zeggen dan dat het er mooi uit ziet. Het is een mooi nieuw complex, netjes aangelegd en de parkeergarage is absoluut makkelijk. Ik denk dat de extra parkeercapaciteit heel positief voor het dorp is. Zaterdag 4 oktober zet ik als hypotheekverstrekker niet de deuren open, maar als inwoner van Zuidhorn en natuurlijk ondernemer gevestigd in het centrum ben ik zeker wel aanwezig. Het wordt een gezellige dag met veel activiteiten.” Jaap Lukkien, Jaap Lukkien Hypotheken en Makelaardij.

“De gemeente heeft er veel tijd ingestoken, en geld, maar het is heel mooi geworden. Wat ik van belang vind, is dat er duidelijk wordt aangegeven dat mensen op het grote plein bij Hotel in ’t Holt nog altijd vrij kunnen parkeren. Ze gaan nu met de boodschappen in de parkeergarage naar beneden en moet dan weer omhoog voor andere boodschapjes, wat er nog wel eens bij blijft. Ze moeten meer de parkeergarage uit. Ik vind het trouwens heel goed dat alle winkels weer in het centrum terug zijn. Zuidhorn heeft het heel goed voor elkaar, dat alles zo centraal gelegen is.” Udo Schoelier, Boekhandel Schoelier.

“Verbeterpunten zie ik nog wel. Ik zou graag nog wat meer parkeerplekken voor kort parkeren zien. Een hele parkeerstrook op de Overtuinen waar men schuin in kan steken, dat zou ik wel wat vinden. In eerste instantie wilde ik me op 4 oktober ook niet profileren. De hele verbouwing van het centrum heeft het best moeilijk gemaakt voor mij te overleven. Maar het is natuurlijk mooi dat er op zo’n dag leven is in het dorp, dus ik ga een grote opblaaskoe regelen om de biokroketten te promoten. We moeten toch dingen blijven ondernemen met elkaar. Gelukkig is er de laatste tijd vaker wat te doen; een goede ontwikkeling.” Ilona Jonkers, Lunchroom Malero.

“Wat ik vind van het komplan? Je bedoelt dat het eindelijk klaar is? Want ja, het heeft wel even geduurd. Maar ik denk dat het voor de winkels super heeft uitgepakt. Zelf zijn we een jaar geleden naar een andere locatie verhuisd en we merken dat we aanzienlijk meer bezoekers trekken. Zaterdag 4 oktober doen wij mee aan de modeshow. We haken daarop in met ook nog eens een styliste die aanwezig is in onze winkel. Het is goed om zulke momenten te hebben als dorp; momenten van een gezamenlijke activiteit. We hebben als ondernemers een gezamenlijk belang en dus ook belang bij een komplan en activiteiten daaromheen. Het één versterkt het ander.” Jan Bert Vonck, Eye Wish Zuidhorn.

“Het is hartstikke mooi geworden, zeker in vergelijking met hoe het was. Het centrum is nu schoon en mooi, de straten liggen er netjes bij en alles is mooi aangelegd. Ik hoop dat het 4 oktober mooi weer is, dan zullen ook wij zeker wat leuks neerzetten.” Sabri, Ristorante Pizzeria La Fontana

“Zelf zitten we aan de Jellemaweg, één van de eerste projecten van het komplan. Dat is al weer een poos geleden. Hoewel het net zoals het centrum erg netjes is geworden, is het hier in de straat wel erg smal, wat wel eens lastig is met leveranciers. Ik moet zeggen, ik woon zelf in Zuidhorn en heb kinderen en vind het erg gunstig dat die lekker kunnen rondrennen in het centrum nu. Zo met een trappetje erbij is het allemaal erg speels geworden.” Alex Mulder, Herman van der Meulen Fietsen.

“Ik lig natuurlijk zelf niet aan het komplan. Ik zou graag zien dat de gemeente zou regelen dat ik de mogelijkheid krijg te adverteren in het centrum. Zo worden de mensen ook gewezen op mijn aanwezigheid net buiten het centrum. Het centrum is natuurlijk hartstikke mooi geworden. Zuidhorn is maar één van de weinige plaatsen in het noorden waar ook daadwerkelijk iets gebeurt in het winkelgebied. Je ziet overal wel plannen, maar nergens krijgen ze het van de grond.” Wilgis Schoffelmeijer, Hoorcentrum Westerkwartier.

“Het bevalt ons hier aan de Dorpsvenne heel goed. We hebben een prachtige nieuwe locatie van alle gemakken voorzien. Klanten kunnen hun auto in de parkeerkelder kwijt en zo met hun karretje naar beneden. We hebben een nieuwe vloer, mooi nieuw plafond; een schoon en fris nieuw pand. We zitten hier tot tevredenheid van de klant, maar ook zeker van onszelf. De Dorpsvenne is een gezellig plein, waar mensen helemaal met mooi weer bij elkaar komen. Er waren wat problemen met de fietsoprijstrook, maar dat is direct door de gemeente aangepakt. Zo blijven we wel bezig met elkaar.” Jaap Wolters, bedrijfsleider Poiesz Zuidhorn.

“Ik ben blij dat de supermarkten aan de Dorpsvenne nu ook open is. De tweede parkeergarage is ook nog eens een hele prettige parkeergarage. Ik hoor van sommige klanten dat die wat vrees hebben, maar dat is totaal niet nodig. We hebben absoluut last gehad van de aanleg van het nieuwe centrum, maar het is wel mooi geworden. Ik hoop dat de klanten die ons links lieten liggen, nu ook weer komen kijken hoe mooi het hier is. Ja, op zaterdag 4 oktober bijvoorbeeld. Ik hoop natuurlijk dat de modeshow goed bezocht wordt. We blijven speciaal een uur langer open, tot 18.00 uur. Als je dan wat leuks hebt gezien, kun je gelijk even langs wandelen om te kijken of het wat voor je is.” Karin Eelderink, Oleander Lingerie.

“Uiteraard hebben ook wij zaterdag 4 oktober een leuke aanbieding voor onze klanten. De zonnebankkuur is dan voor een mooi prijsje te koop. Ik hoop dat er veel mensen naar het centrum komen en dat het een gezellige dag wordt. Het is toch hartstikke leuk dat er zo’n dag georganiseerd wordt.” Margriet
Waalkens, DA Waalkens.

Lees verder >>
>> Vervolg
“Ik ben blij dat het eindelijk afgerond is. De afgelopen zeven jaar heeft toch alles op zijn kop gestaan hier. De klanten zijn ook blij dat alles weer normaal is. Maar het is heel mooi geworden, echt één geheel. Ik hoop dat de klanten Zuidhorn nu weer gaan herontdekken en dat de mensen uit de omgeving weer naar Zuidhorn komen. Welk dorp kan nou spreken over twee parkeergarages? Laat de mensen op zaterdag 4 oktober in grote getalen komen, want ik denk dat we heel wat leuks hebben neergezet. En dat hebben we lange tijd niet kunnen doen.” Abbe Borger, Albert Heijn Zuidhorn.

“Ten eerste wil ik benadrukken dat we het nieuwe centrum positief moeten benaderen, want het is heel erg positief. Welke plaats heeft nu twee parkeergarages in het centrum. Ik denk dat het ook heel belangrijk is dat we de supermarkt in het centrum hebben kunnen behouden. Dat is voor het behoud van de centrumfunctie enorm goed. We zijn klaar voor de toekomst. Moet je eens kijken wat een mooi centrum: rolstoelvriendelijk, mooi aangelegd en met mogelijkheden voor de markt en evenementen. Hoewel het een lang proces is geweest, is het allemaal goed verlopen. En nu kunnen we op 4 oktober aan zoveel mogelijk mensen laten zien hoe mooi het hier is geworden.” René Stegenga, Schoenmode Land.

“Wat ik echt mooi vind, is dat het dorps is gebleven. Er zijn geen stadse pretenties doorgevoerd. Zelf zitten we nu prachtig prominent aan het plein. Tuurlijk we hebben geen parkeerplaats meer voor de deur, maar achter een uitgestorven parkeerplaats zitten, is ook niks. Ik ben blij dat er weer beweging in het dorp komt. Laten we hopen dat Zuidhorn door deze start weer aan het herstel kan werken. Het dorp heeft nu een compleet centrum wat nu gelukkig klaar en aan de kant is. Zaterdag 4 oktober wordt een gezellige dag. Voor ons valt de opening samen met ons 35-jarig bestaan, dus mensen vinden genoeg acties en reuring in de winkel.” Jeroen Bezu, Joy Mode.

“Wij zijn blij dat het ‘nieuwe centrum’ nu af en netjes is en denken dat de verbinding nu beter is geworden tussen de winkels die in het centrum liggen en de winkels die net daar buiten liggen zoals Klusmaat van Dorp. Qua parkeergelegenheid verandert er voor ons niet veel, wij hebben parkeerplekken voor de deur. Wij hopen dat het dorp nu, en zeker na 4 oktober, een uitnodigende functie zal krijgen voor alle bewoners en tevens een grotere regionale functie krijgt!” Mieke Grievink, Klusmaat van Dorp.

“Het is een perfect idee om middels een hele zaterdag een feestelijke opening aan dit komplan te geven. Iedereen is hierin de mond gegund, we krijgen allemaal de mogelijkheid via een eigen kraam invulling te geven; ik denk dat het een heel leuk feest wordt. Uiteraard is er bij ons genoeg te proeven: al onze eigengemaakte producten natuurlijk. Ik denk dat we een prachtig winkelcentrum hebben gekregen met voldoende parkeergelegenheid. Het is prachtig gemoderniseerd en biedt een breed assortiment. Nog iets meer parkeergelegenheid dichtbij de speciaalzaken is nog een wens.” Menno Knot, Slagerij Menno Knot.

“Ik vind het wel mooi geworden. We zijn natuurlijk nu prominent aanwezig in het nieuwe centrum. Wat voor mij eruit springt is het overleg met de gemeente; opvallend hoeveel inspraak we mochten uitoefenen. Hoe het terras er nu bijligt is op voordracht voorgesteld, dus daar ben ik hartstikke tevreden over. Ik denk dat we weer tien jaar vooruit kunnen. Het centrum ligt er goed bij; niet heel uitgesproken, maar ook niet oppervlakkig. Straalt voldoende uit voor een dorp. Die moderne frutsels als twee parkeergarages, dat noem ik stadse fratsen. Wij merken dat 1,5 uur te kort is voor én een lunch én even boodschapjes en ja, daar schieten wij wel eens bij in. Maar het is natuurlijk ook wennen en de truc met het verzetten van de parkeerschijf leren de mensen wel. Op 4 oktober staan we buiten met lokale en seizoensgerelateerde producten die we aanbieden. We zullen zien wat een feest we ervan kunnen maken.” Aljo Buiter, Bistro Het Oude Raadhuis.
“Welk dorp in de buurt heeft nou zoveel gerealiseerd als Zuidhorn? Het is een dorp met mogelijkheden, twee parkeergarages; ja, ook stadse allures. Ik denk dat we nu een hele positieve uitstraling hebben. Het is een centrumdorp, we vervullen een streekfunctie en daarom is het zo belangrijk dat we die parkeerplaatsen hebben. Wel denk ik dat we in het oog moeten houden dat we wel een dorp zijn. Dus dat klanten bij tijden bekeurd worden door parkeerwachters wordt wel eens als negatief ervaren en vind ik niet bij een dorp passen. We willen toch dat de mensen nu weer blijven komen en terugkomen. Dat we op 4 oktober met zijn allen de schouders eronder zetten, vind ik enorm positief. Laten we dat blijven doen: collectief ervoor gaan. Er is nu enorm veel geïnvesteerd. Zelf zijn we heel tevreden over onze plek. Bij ons kan men zelfs voor de deur parkeren. Uiteraard kan men op 4 oktober ook bij ons terecht voor feestelijke acties.” Appie Groendijk, Expert Groendijk.

“Het is mooi geworden, zeker als je het vergelijkt met een jaar geleden. Ik vind ook dat de straten weer drukker zijn geworden, alhoewel de Nieuwstraat helaas nog wel vaak een dode straat blijft. Van mijn klanten hoor ik ook positieve geluiden: de mensen vinden het mooi geworden. Ik hoop dat het druk wordt op 4 oktober. Een gezellige dag moet het worden. Zelf sta ik er met een kraam met eten en gerechten.” Shahir Hamidi, Laziz.

  Zuidhorn Centrumplan-3 Zuidhorn Centrumplan-4 Zuidhorn Centrumplan-5 Zuidhorn Centrumplan-6 Zuidhorn Centrumplan-7 Zuidhorn Centrumplan-8 Zuidhorn Centrumplan-9 Zuidhorn Centrumplan-10 Zuidhorn Centrumplan-11 Zuidhorn Centrumplan-12