MFA hoopt op ton door middel van kleine renteloze leningen

0
225

GROOTEGAST – Voor het financieren van de Multifunctionele Accommodatie in Grootegast is de commissie die verantwoordelijk is voor het werven van fondsen van plan om een groot bedrag binnen te slepen door middel van crowdfunding, een momenteel erg populaire manier om geld binnen te halen door er iets voor terug te geven.
In het geval van het MFA in Grootegast gaat het om een bedrag van een ton dat de commissie binnen wil halen door middel van crowdfunding. ‘Het is de bedoeling dat we certificaten gaan verkopen, voor bedragen van verschillende bedragen. In de jaren die daarop volgen, gaan we ieder jaar door middel van een loting 10 % van de certificaten terugbetalen. Mensen kunnen ervoor kiezen om hun bedrag te schenken of terug te krijgen. In principe is het dus een renteloze lening, wat binnen tien jaar terugbetaald gaat worden’, aldus Job Mol, commissielid. In totaal is er voor het MFA, waar FC Grootegast, Woudklank, Oranje en de Stichting Muziekonderwijs samen met nog een flink aantal kleinere partijen in samenkomen, €750.000,- nodig. Voor een bedrag van €100.000,- is dus besloten om certificaten voor te kopen. ‘De reacties daarop zijn lovend’, vertelt Mol. ‘Onlangs hebben we een bijeenkomst gehad met de betrokken verenigingen en iedereen was al van plan om een certificaat aan te gaan schaffen’. De betrokken verenigingen hopen met de actie snel genoeg geld bijeen te kunnen brengen om zo snel mogelijk van start te kunnen gaan met de bouw van het MFA. ‘Het MFA kan in drie maanden tijd gebouwd worden. Het zou mooi zijn als de bouw na het einde van het voetbalseizoen, eind mei, begin juni, van start zou kunnen gaan’, aldus Mol. Met het MFA krijgen Grootegast, Sebaldeburen en Doezum er een plek bij waar verenigingen hun activiteiten centraal kunnen houden, zonder overlast te veroorzaken. De betrokken partijen staan nog open voor meer inbreng van verenigingen en instanties. ‘Het MFA gaat echt een maatschappelijke functie krijgen. Een breiclubje dat nog op zoek is naar een locatie voor het wekelijkse breikransje mag ook gerust contact opnemen om in het MFA een plekje te kunnen krijgen. We sluiten geen enkele partij met goede ideeën uit’, aldus Mol. Mol benadrukt daarbij dat het MFA niet een concurrent wil zijn voor het BaronTheater in Opende. Eerder sprak het BaronTheater hun angsten uit voor concurrentie van het MFA. ‘We willen absoluut geen concurrent zijn. Er komen dan ook geen theatervoorstellingen zoals deze in het BaronTheater te zien zijn. Wellicht dat de verenigingen optredens gaan doen, maar wij halen geen grote artiesten van buitenaf naar Grootegast voor optredens. Daar is het BaronTheater al voor’. In de afgelopen raadsvergadering is besloten om geld vrij te maken in de begroting voor 2015. Deze week wordt het plan officieel ingediend. Het definitieve groene licht voor de komst van het MFA is dus nog niet gegeven, maar de vooruitzichten lijken volgens Mol positief. ‘We hopen en verwachten dat alles nu wel door kan gaan. We kijken met veel interesse uit naar de volgende raadsvergadering’.