Niekerk pakt eerste winst; Zuidhorn nog altijd ongeslagen

0
192

Voetbaloverzicht

STREEK – In de vierde ronde boekte Grootegast de tweede overwinning en gingen Aduard 2000 en Grijpskerk onderuit. Aduard verloor bij Marum (2-1), terwijl Grijpskerk collectief faalde tegen Lycurgus: 1-4. FC LEO won wel, zij het moeite van ASC’75: 2-1. Zuidhorn blijft ondanks de 2-2 tegen Godlinze ongeslagen. Voor een verslag van Opende-Suameer zie elders in deze krant.
Zuidhorn moest een punt toestaan aan Godlinze. Op het zonovergoten Joh. Smitpark werden de doelpunten tot het eind bewaard. In de laatste tien minuten vielen vier doelpunten, die gelijk verdeeld werden.  Zuidhorn kwam twee keer achter. Laurens Bloem zorgde met twee treffers, waaronder een strafschop,  voor de remise. Het venijn zat toch al in de staart doordat een speler van de gasten zijn tweede gele kaart kreeg. Maar nadat de speler de arbiter nog iets toewenste kreeg de dader nog een rode kaart (!).  Zuidhorn, dat de koppositie moest overlaten aan Marum, blijft wel ongeslagen. Aduard 2000 verloor met 2-1 in en tegen Marum. “En daar is geen speld tussen te krijgen”, vond trainer Rob Vliek de nederlaag terecht. Aduard kwam door een eigen doelpunt van Rik van Noord na een slechte start achter, maar maakte via Eltjo Velting snel gelijk. In de tweede helft hadden de paars-witten de boel op orde, wilden de goede fase doortrekken, maar de wedstrijd kantelde. Op wilskracht kwam Marum aan de 2-1, maar ook doordat Aduard bij het wegwerken een voetballende oplossing zocht, met alle gevolgen van dien.  Een collectief falen van Grijpskerk was debet aan de ontluisterende 1-4 nederlaag tegen Lycurgus, dat nog geen punt had. “Slechte instelling, te gemakkelijk over denken”, was de visie van penningmeester Klaas van der Heide. Door geklungel achterin kwam Grijpskerk met 0-1 achter. Een dubieuze penalty betekende een 0-2 ruststand. In de tweede helft herpakte de rood-witte brigade zich enigszins, kreeg ook kansen, maar geen doelpunten.  De stadjers counterden naar een ruime zege. Fc Grootegast versloeg subtopper Zwaagwesteinde. In een op en neer gaande strijd maakte Rolf Hazenberg vlak voor de pauze de 0-1. In de tweede helft kwamen de gasten niet meer in gevaar en liepen verder weg: 0-3. Grootegast nestelde zich daardoor ook bij de bovenste ploegen. Na de twee keer 0-0 won Grootegast voor de tweede keer met 3-0. Niekerk pakte dan eindelijk de volle winst.  De 3-1 op ’t Kleaster’ van GSVV was volledig terecht. Na de 0-2 sloop er onzekerheid in de ploeg- mede door de drie eerdere nederlagen- , maar nadat de gasten de 0-3 maakten, was het sluiten van de winnende markt. De Niekerker treffers kwamen op naam van Jeroen Beerlings, Edwin Zwier en Robin Roebers. Trainer Sjoerd Visser haalde opgelucht adem: “dit hadden we nodig”.  Lijstaanvoerder FC LEO liep uit op de naaste belagers na de kleine winst op ASC’75, dat er niet aan te pas kwam. Gezien de vele kansen had LEO bij rust met 5-1 voor moeten staan. De Leensters begonnen slecht en kwamen met 0-1 achter. Marco Rietema maakte gelijk. Rick Schuttenbeld werd matchwinner. Opmerkelijk bij de  kansen waren de twee gemiste penalty’s van topscorer Rowan Rozema. Door de winst liep LEO drie punten uit. OKVC-Amicitia VMC 4-2 meldde de barman van dienst. Het was net andersom. Maar een 4-2 thuiszege was wel de juiste uitslag geweest. “Maar ja, dat kun je niet terugdraaien”, weet ook leider Gerard van der Zijl. Want: in de tweede helft kreeg OKVC zoveel opgelegde kansen. Na de 0-2 verkleinde Edwin Sieperda de achterstand. En na de 2-3 door Christian Unai miste gelegenheidsspits Martijn Delies een enorme kans op de 3-3 door in plaats van de hoek uit te zoeken recht tegen de keeper aan te schieten. VVSV’09 kwam opnieuw net tekort. De 3-2 nederlaag in en tegen Harkstede, dat nog geen punt verloor, was bepaald geen schande. De Ulrummers blijven wel onderin hangen. Datzelfde geldt voor Zeester in de andere vijfde klasse, dat de schade- in tegenstelling tot vorige week- beperkt hield tegen Ezinge. Op eigen terrein werd het 2-4. Eenrum en VVK legden een enerverende en aantrekkelijke pot voetbal op de grasmat. VVK opende vlak na rust de score, waarbij de defensie van Eenrum er niet echt goed uitzag. Hierna was het uitsluitend Eenrum dat de klok sloeg. Milan Rutkowsky trok de stand op aangeven van Jesse Schaap gelijk. Nadat een VVK-er kort daarna met rood de kleedkamer mocht opzoeken werd het helemaal  eenrichtingverkeer. De grootste kans op een overwinning, alleen voor de keeper met een zee aan ruimte en tijd, werd echter niet benut, zodat uiteindelijk met 1-1 werd afgesloten. Een brileindstand bij Donkerbroek-GVB. GVB deed met de 0-0 zichzelf te kort. Met name in de eerste helft. Pech en slordig in de afwerking hielden het vijandige doel schoon. “Ik ben niet tevreden. We hadden moeten winnen”,  was Bart Leistra klip en klaar. Kloosterburen klopte het nietige Woltersum in eigen omgeving. Marcel  Remijn en Sabastiaan Frik deden Woltersum de das om: 1-2. De eindstand werd bij rust bereikt. De thuisclub moest de laatste twintig minuten met tien man verder. De Westerkloosters konden er niet van profiteren. Marco Bos is nog per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis, met waarschijnlijk een afgescheurde spier.