OBS de Triangel ontvangt certificaat voor anti-pestprogramma

0
192
Grijpskerk - kivacertificaat

GRIJPSKERK – OBS de Triangel uit Grijpskerk heeft in september het KiVa-certificaat uitgereikt gekregen tijdens de KiVa-conferentie. Dit certificaat is voor scholen die de afgelopen twee jaar pesten op een effectieve manier hebben aangepakt. 48 scholen in Nederland krijgen dit jaar dat certificaat. KiVa is een in Finland ontwikkeld anti-pestprogramma dat is bedoeld voor het primair onderwijs. In 2012 is dit programma in Nederland geïntroduceerd en is een onderzoek naar de effectiviteit gestart door de Rijksuniversiteit Groningen. Uit onderzoek in Finland was al bekend dat KiVa in Finland effectief is bij het voorkomen en oplossen van pesten. Ook uit de eerste resultaten van het Nederlandse onderzoek blijkt dat KiVa pestgedrag aanzienlijk vermindert. Bij de aanpak van pesten legt KiVa de nadruk op de rol van de hele groep bij het voorkomen en stoppen van pesten. Pesten is een groepsproces. Pesters hebben een belangrijke rol, maar alleen komen zij nergens. Er zijn naast de pesters en slachtoffers, ook meelopers, aanmoedigers, verdedigers en buitenstaanders. Pesten los je daarom op in de groep. Er worden geen leerlingen uit de groep gelicht, omdat er vanuit wordt gegaan dat iedereen in de groep een rol heeft.