Plaats: Jumbo Grijpskerk

0
1774
Grijpskerk - arkema opening Johanna

Datum: 24 oktober
Tijd: 8.45

Het viel niet mee om niets mee te krijgen van de opening van de gloednieuwe Jumbo in Grijpskerk. De voormalige C1000 van het ondernemersechtpaar Johan en Ans Arkema was volledig omgebouwd en werd woensdagochtend feestelijk geopend. En dat zou Grijpskerk weten. In het hele centrum van het dorp was er geen verkeersbord of lantaarnpaal te vinden waar geen knalgele ballonnen met opdruk van de supermarkt aan hingen. Je kon je hooguit nog vergissen in het tijdstip.
Om 8.45 is het buiten de winkel nog akelig rustig. Er wordt de laatste hand gelegd aan het parkeerterrein, dat ook feestelijk versierd is. In de winkel daarentegen is het een drukte van belang. Bij de broodafdeling ontstaat er lichtelijk paniek wanneer één van de medewerkers, we noemen geen namen, de snijmachine op het laatste moment nog weet te vernielen. Diana werkt met de zweetdruppels op het voorhoofd om de broodafdeling spik en span te maken voordat de eerste bezoekers komen. Een andere medewerker gaat nog snel even naar huis voor een schroefje om de snijmachine te kunnen repareren. Even verderop wordt de sapmachine, zo één waar sinaasappels ter plekke worden geperst, nog even aan een smaaktest onderworpen. Het zijn Rob en Geert die het sapje goedkeuren. ‘Zo, lekker zeg!’ roept Rob uit. Ook bij de kaas- en delicatessenafdeling, die prominent in het midden van de winkel staat, legt Lennart de laatste hand aan de presentatie van de producten. Even verderop wordt er van alle caissières nog snel een groepsfoto gemaakt. Renske en Annemieke besluiten op het laatste moment om toch de zuil met ballonnen, die kinderen vandaag mee kunnen nemen naar huis, te verplaatsen naar een handigere plek in de winkel. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan want het is een onhandig ding om te verplaatsen. Om tien voor negen roept Johan Arkema zijn personeel bij elkaar voor een peptalk. ‘Zo meteen gaan we met z’n allen naar buiten en leggen we met z’n allen de hand op de rode knop. Daarna gaan we weer vliegensvlug naar binnen, zodat we de klanten kunnen laten zien wat voor mooie winkel we er van hebben gemaakt!’ Ondertussen blijkt het bij de ingang al een stuk drukker te zijn geworden. Voor de eerste driehonderd klanten is er een vrolijke bos knalgele bloemen. Vanuit het hoofdkantoor van Jumbo is er een directielid aanwezig die vertelt hoe snel dat wel niet kan gaan. ‘Bij elke opening van een nieuwe Jumbo is het druk. Vijf minuten geleden dacht ik nog even, ‘als dit maar goed komt’, maar moet je zien hoe druk het nu alweer is. Het record met de bossen bloemen ligt op 8 minuten. We zullen zien of dit record hier wordt verbroken’. Dat record werd overduidelijk niet verbroken. Nadat alle medewerkers gezamenlijk de rode knop hadden ingedrukt, het doek voor de winkel viel en confetti de lucht in werd geschoten, konden de klanten één voor één de winkel binnen gaan. Maar zoals een goede supermarkt in een dorp als Grijpskerk betaamt, kent de ondernemer zijn klanten. Johan en Ans overhandigden de bossen bloemen dan ook zelf aan de eerste klanten, en die namen er uitgebreid de tijd voor om het ondernemersechtpaar te feliciteren met hun nieuwe winkel. Na een halfuur stond het echtpaar dan nog buiten de felicitaties in ontvangst te nemen en bossen bloemen uit te delen. Binnen de winkel was het echter een drukte van belang. Bij de ingang werden de klanten verwelkomd door moeder Antje, vaste waard in de winkel. Naast haar staat het zoontje van Johan en Ans, Rens. Samen wijzen ze de klanten de entree van de winkel. Anders als voorheen moet men nu linksom, in plaats van rechtsom. Het is niet de enige verandering, maar wel één waar veel mensen even op gewezen moeten worden. Voor Antje en Rens geen probleem. Waarschijnlijk zit dat er na één dag bij de klanten wel aardig ingepeperd.

Grijpskerk - jumbo arkema opening Johanna Grijpskerk - opening Jumbo arkema Johanna