Tieners willen nieuwe BMX-baan in het dorp

0
320
Aduard - jongens bmx-baan

‘We zijn niet uit op overlast, we willen gewoon BMX’en’

ADUARD – Bij de politiek hebben ze nog niet aan de bel getrokken. Eerst willen ze goede plannen maken voordat ze gaan vragen om een geschikte locatie voor een nieuw te realiseren BMX-baan. Een paar weken geleden (her-)ontdekten Jack Veenbaas, Bart Star, Thijs en Chiel Veenstra, Daan Huberts, Sietse Nieboer en Ivar Kazemier de oude BMX-baan, net buiten het dorp, achter de volkstuintjes. Achtentwintig jaar geleden werd deze baan gesloten voor gebruik. De tijd haalde de baan in, en deze was inmiddels geheel begroeid. De jongens, allemaal in de leeftijd van 12, 13 en 14 jaar besloten op eigen houtje de baan in ere te herstellen. Met schoppen en zagen gingen ze aan de slag om de oude baan opnieuw uit te graven. Ze kwamen een heel eind, en wisten zelfs de officiële startbaan terug te graven. Inmiddels beseffen de jongens dat deze plaats niet het meest geschikt is om als BMX-baan te gebruiken. ‘Als er ongelukken gebeuren dan kunnen ambulances niet dicht in de buurt komen’, aldus Jack Veenbaas.

Na gesprekken met de buurman, die vlak naast de oude BMX-baan woont, beseften de jongens des te meer dat de oude BMX-baan niet de geschikte locatie is voor hun. ‘De buurman is niet heel blij met dat de oude BMX-baan weer gebruikt wordt. Het is er namelijk normaalweg heel rustig, en nu komen er een heleboel kinderen om de oude baan te gebruiken’, vertelt Bart Star. De vader van Thijs en Chiel, Luc Veenstra, besloot de jongens te gaan helpen. Zijn hart was sneller gaan kloppen toen hij voor het eerst een kijkje nam op de oude baan. ‘Het is natuurlijk fantastisch dat de jongens zo’n ‘opgraving’ doen, in een dorp als Aduard, dat bekend staat om oude opgravingen. Maar belangrijker is dat de jongens hier zijn gaan graven omdat ze zich vervelen. In Aduard is er nou eenmaal niet een hoop te doen voor jongens van hun leeftijd. Aan deze kant van Aduard zijn helemaal geen speeltoestellen. En eigenlijk zijn ze daar ook al wat te oud voor. Maar ze zijn te jong voor andere activiteiten. Deze jongens mogen graag buiten zijn, bezig zijn met sporten. Maar afgezien van de voetbalclub, waar de jongens ook lid van zijn, is er voor hun verder weinig te doen’, vertelt Luc. ‘Om die reden heb ik met de jongens bedacht om de schouders onder het project te zetten en ons in te zetten voor een nieuwe BMX-baan in het dorp. We hebben een promotiefilmpje gemaakt, waarin we de situatie uitleggen. Terwijl ik deze aan het bewerken was hebben de jongens zelf een Facebook-pagina in het leven geroepen, waar hele goede reacties op kwamen. Er werden direct oude foto’s gestuurd en de pagina heeft inmiddels bijna driehonderd likes’, aldus Luc. ‘We wisten niet wat ons overkwam’, vertelt Jack. ‘We dachten echt: wat gebeurt er allemaal? Het dorp komt hierdoor echt in beweging!’ Ook krijgen de jongens steun van André Vos. Deze viervoudig Nederlands kampioen BMX woont in Aduard en is kraanmachinist. Hij heeft al toegezegd te willen helpen.

Één van de moeders van de jongens is bestuurslid bij Dorpsbelangen Aduard. Zij lopen er vaak tegenaan dat als er iets in het dorp komt voor de jeugd, dat dit later wordt vernield. ‘Bij Dorpsbelangen zegt men nu echter: dit plan heeft kans van slagen. De wens is heel groot, de jeugd én hun ouders willen zich er zelf voor inzetten. Het leeft hier inmiddels enorm’, vertelt Luc.

Luc kijkt nu samen met de jongens naar geschikte locaties voor een nieuwe BMX-baan. De oude locatie is, om meerdere redenen, niet geschikt. ‘Er is nog een stuk terrein van de V&D, waar momenteel twee doeltjes staan die er ooit neergezet zijn door V&D. Dit terrein ligt echter te verpauperen, waardoor het niet aantrekkelijk is om er te voetballen. We zouden best V&D hiervoor willen benaderen. Ook bij de sportvelden is wellicht nog plaats’, vertelt Luc.

De jongens op hun beurt beseffen dat het nog wel eens een flinke tijd kan duren voordat er echt actie komt. Eerst moeten ze nog naar de gemeente om hun plannen kenbaar te maken. ‘Het zou mooi zijn als een BMX-baan voor de zomer van 2015 klaar zou kunnen zijn’, aldus Bart. ‘We doen dit echt samen. We zijn een stel jongens die graag er samen iets van willen maken. We willen geen overlast veroorzaken. Dat weet de buurman van de huidige BMX-baan ook. We zijn er nog wel aan het fietsen, maar hebben afgesproken om niet meer te gaan graven. We hopen nu op een nieuwe plek, wat aan alle eisen kan voldoen’, aldus Bart.