Tijdelijke expositie van voormalig dorpsschilder in kerk Hornhuizen

0
353
Hornhuizen - ode aan tinge

Zoektocht naar werk van Tinge gaat door

HORNHUIZEN – In de kerk van Hornhuizen werd onlangs de vier-weken-durende expositie ‘Ode aan Tinge’ geopend door Ineke Pleizier – Tinge, dochter van de in 1996 overleden kunstenaar Jan Jacob Tinge uit Hornhuizen. Met de expositie hoopt de familie van Tinge voor één keer het dorp bij elkaar te brengen rondom de kunst van de heer Tinge. ‘Tijdens zijn leven heeft onze vader nooit geëxposeerd, dat wilde hij nooit. Dat zijn werken nu in de kerk van Hornhuizen hangen is daarom heel bijzonder. Het was ook een beetje zijn kerk, hij heeft hier als schilder het interieur geschilderd, de gouden haan werd bij ons thuis geschilderd en bij restauratie van de kerk kwam een schilderwerk tevoorschijn waarvan we denken dat dat best wel eens van vader kon zijn. Maar daar hebben we helemaal geen zekerheid over’, aldus Ineke Pleizier – Tinge.
Jan Jacob Tinge werd geboren in Hornhuizen in 1916, en woonde er tot aan zijn dood. In de laatste jaren van de oorlog maakte hij veel kunstschilderijen met olieverf in opdracht. ‘In die tijd maakte hij veel werken voor onderwijzers of dominees die afscheid namen. Ook maakte hij veel voor boeren in de omgeving, die een schilderij van hun eigen boerderij wilden’, vertelt dochter Ineke. Net na de oorlog, in 1946, werd Ineke geboren en was het uit met het kunst schilderen van vader. Hij nam het schildersbedrijf van zijn ouders over en werkte zo vele jaren lange dagen, waarin er geen tijd overbleef om thuis het palet op te pakken. Pas in de jaren ’80 kwam hij weer aan het kunst schilderen toe. ‘Hij was heel erg perfectionistisch, van sommige werken maakte hij eerst wel vier of vijf probeersels voordat hij het daadwerkelijke schilderij maakte.
De familie van de kunstschilder is sinds 2006 op zoek naar werken die Tinge maakte. Niet om zelf te hebben, maar om te documenteren voor het nageslacht. ‘We willen onze kinderen laten zien hoe goed hun opa eigenlijk wel niet was’, vertelt Ineke. ‘In 2006 heb ik een oproep gedaan in de krant en daar zijn toen een paar werken uitgekomen. Van iemand uit Emmeloord, een nichtje van de voormalige kroegbaar van hier, Nieuwegein, zelfs uit Engeland kwamen reacties. De schilderijen roepen bij dorpsbewoners van Hornhuizen veel herinneringen op. Sommigen zeggen: ‘We wisten niet dat hij zulke mooie dingen maakte!’ en dat geldt eigenlijk ook voor ons. Wij zijn ook pas later gaan beseffen hoe waardevol zijn werk eigenlijk is’.
Dat de zoektocht naar werk van Tinge nog steeds doorgaat is voor Ineke alleen maar plezierig. ‘We weten niet hoeveel hij gemaakt heeft. Maar we worden nog vaak verrast. Vorige week draaide ik toevallig een schets om, waar een lijstje op stond met allerlei opdrachten die hij had gemaakt met de naam van de opdrachtgever erbij. Daar wisten we nog niets van, dus dat zijn leuke ontdekkingen. De speurtocht gaat zo lekker verder’.
De expositie ‘Ode aan Tinge’ is zoals het nu lijkt een eenmalige expositie, speciaal voor inwoners en oud-inwoners van Hornhuizen. ‘Zijn werk is heel erg mooi, maar het heeft met name voor Hornhuizen waarde. Voor inwoners van dit dorp roept het veel herkenning op. Daarnaast hebben veel mensen mijn vader gekend als schilder van hun huizen en de belettering van de sponsorborden bij de voetbalvereniging. Het zit er dik in dat het bij deze expositie blijft. En wat dat betreft ben ik dan al na het eerste weekend dik tevreden. Er zijn heel veel mensen, ook mensen waar je het niet van verwacht, naar de expositie gekomen. Ik hoop dat de rest van het dorp in de laatste weekenden de expositie nog komt bezoeken’, aldus Ineke. De expositie Ode aan Tinge is nog te bekijken op zaterdags en zondags tot en met 12 oktober aanstaande. Openingstijden: 13.00 – 17.00 uur. Mochten er mensen zijn die zelf nog werken van Jan Jacob Tinge in huis hebben en dat aan Ineke Pleizier – Tinge willen laten weten, dan kunnen zij contact opnemen via Ineke@plezier.com of 050 5566140.