Wedstrijd historisch sliksleeën op Lauwersoog

0
154
SONY DSC

LAUWERSOOG – Vele honderden jaren geleden maakten ambachtelijke wadvissers gebruik van de slikslede. Al sleeënd over het slik verplaatsten zij zich over het drooggevallen wad om fuiken leeg te halen. Piet Kolthof uit Hongerige Wolf was de laatste traditionele visser die de slikslede gebruikte. Zijn vriend en visserman Karel Vaszlovszky uit Winsum (Gr.) nam de sliksleden van Piet over en besloot ze historisch verantwoord na te bouwen met het idee dat ze ook nu nog goed inzetbaar zijn bij sommige vormen van traditionele Wadkustvisserij zoals vissen met staande netten, kubben en fuiken. Om de slikslede weer onder de aandacht te brengen, organiseert proeflokaal ’t Ailand in Lauwersoog op zondag 5 oktober, in het kader van de Dag van de Regio, een sliksledewedstrijd met de sledes van Vaszlovszky. Iedereen, vanaf 12 jaar en ouder en in bezit van een goede conditie, kan meedoen. Via wadvistochten@goedevissers.nl kan men zich opgeven. De wedstrijd vindt plaats tussen 13.00 en 15.00 uur bij laag water. Instructie voor de deelnemers om 12.30 bij ’t Ailand in Lauwersoog. Deelname bedraagt €5,-, inclusief soep met brood na afloop.