‘We doen ons uiterste best om beter te worden’

0
286
Zuidhorn - Donna Cantabili Johanna

ZUIDHORN – Om nieuwe leden te werven organiseerde vrouwenensemble Donne Cantabili aan het begin van het nieuwe seizoen inloop-oefenavonden waarbij geïnteresseerden op een laagdrempelige manier kennis konden maken met het vrouwenensemble. Een regelrecht succes, want de inloop-oefenavond leverde het ensemble zeker één nieuw lid op en nog eens drie dames die het een tijdje willen proberen. Het ensemble, dat al bestaat sinds 1987, kende in de hoogtijdagen zo’n twintig leden, tegenwoordig zijn er ongeveer vijftien. ‘Er kunnen zeker nog nieuwe zangeressen bij’, vertelt Nienke van der Horn, voorzitter van het ensemble. ‘Als we een stevige bezetting willen, zou een ensemble van achttien vrouwen het mooist zijn’.
Sinds ongeveer vijf jaar staat dirigent Douwe Kammenga uit Groningen voor het ensemble. De komst van Kammenga heeft het ensemble goed gedaan. De dirigent is tevens zangleraar en zingt ook zelf in ensembles. ‘Dat is zeker een voordeel. Doordat hij zelf ook zingt staat hij stukken dichterbij het ensemble. Hij is erg goed in het bijbrengen van zangtechnieken, en bovendien weet hij wat je als ensemble bezighoudt. Hij heeft een heel goed gehoor. In de vier jaar dat hij voor het ensemble staat zijn we erg gegroeid. We zijn heel tevreden over wat we nu neer kunnen zetten’, vertelt Anja Lensen, secretaris van Donne Cantabili.
De muziek die vrouwenensemble Donne Cantabili maakt valt te omschrijven als licht klassiek, met uitstapjes naar volksmuziek en musicals. ‘We zingen in allerlei verschillende talen. Zo zingen we in het Frans, Japans, Italiaans, Duits en hebben we ons ook wel eens gewaagd aan een Joods lied. Het musiceren is op die manier erg uitdagend, maar op een leuke manier’, vertelt Van der Horn. ‘We proberen een goede wisselwerking te maken tussen de verschillende soorten muziek’. Het ensemble werkt veel aan nieuwe nummers, maar valt toch ook vaak terug op ouder repertoire.
Eens in de zoveel tijd komt het ensemble van hun zolderkamer van de Gastkerk, en treden ze als ensemble naar buiten. Zo gaven ze het afgelopen weekend nog een optreden tijdens het openingsfeest van de pleinen in het kader van het komplan van Zuidhorn, en gaan ze vanaf deze week weer aan de slag met hun kerstrepertoire voor de Christmas Carols op de zondag voor kerst waar ze met meerdere koren aan mee zullen doen. ‘Daarnaast geven we in ieder geval één keer per jaar een eigen concert. We zijn er wel mee bezig om meer naar buiten te treden. Zo hebben we met een kleiner groepje tijdens de Koningsdag opgetreden in het centrum. We hebben niet de ambitie om vaak op te treden, maar we willen toch zo nu en dan van ons laten horen’, aldus Van der Horn. ‘Optreden is ook goed voor het ensemble. Het maakt je als ensemble sterker, onder andere in je podiumpresentatie. Om lekker ontspannen te staan moet je het vaker doen’, vertelt Lensen. De voorzitter en de secretaris van Donne Cantabili omschrijven het ensemble als een gedreven groep, die veel plezier heeft in het samen zingen. ‘We doen ons uiterste best om beter te worden, dat vinden we ook leuk. Maar tegelijkertijd willen ook toegankelijk blijven voor nieuwe leden, laagdrempelig blijven. Een ieder die kennis met ons maakt willen we dan ook laten weten dat je best bij nul mag beginnen. Zo zijn we zelf ook begonnen. We zijn een amateurkoor, maar wel een koor dat ernaar streeft om steeds beter te worden’, aldus Lensen. ‘Iedereen die gedreven is, houdt van het repertoire dat wij zingen en zin heeft om met een gezellige groep vrouwen samen te zingen op woensdagavond, is welkom’, vertelt Van der Horn. ‘We hebben echter één harde eis om toe te mogen treden. Je moet wel per sé een vrouw zijn’, voegt Lensen er lachend aan toe. Dames die interesse hebben om eens mee te zingen met vrouwenensemble Donne Cantabili kunnen contact opnemen met het ensemble via donnecantabili@planet.nl.