Grijpskerk en Aduard 2000 grijpen naast periode; Niekerk doet aan klantenbinding

0
129

Voetbaloverzicht

STREEK – Grijpskerk en Aduard 2000 zijn er niet in geslaagd de eerste periode binnen te halen. Er waren liefst vijf kandidaten, waaronder ook NEC Delfzijl dat tegen Zuidhorn moest (zie verslag elders in deze krant). Marum streek met de eer. LEO heeft nog niets, maar blijft wel lijstaanvoerder na winst op Drogeham. Het gaat ook crescendo met Opende dat ASC’75 de baas bleef.  Grootegast draait nog altijd mee bovenin. Niekerk zorgde voor klantenbinding (wel 4-5 verlies).
Grijpskerk stuurde Helpman met een ruime nederlaag terug naar de Helperborg.  Grijpskerk- zonder de beide Eeuwema’s- kwam snel op voorsprong via Ron Stoutmeijer. Op aangeven van Stoutmeijer maakte Teie van der Hoek de 2-0 tegen een zwak Helpman.  Pas na de 3-0 moest Erik ’t Hoen even alle zeilen bijzetten bij de enige en grootste kans voor de gasten. De score was verder aan de magere kant. Erwin Smit en Jorin de Boer waren uitblinkers aan Grijpskerk-zijde.  Grijpskerk greep ondanks de winst naast de periode. Al is Henk Buikema er nog niet zeker van. Buikema denkt dat de periode pas volgende week beslist wordt. Marum vierde intussen al de (kleine) titel. Aduard 2000 maakte nog een klein kansje op de prijs.
De ruststand tegen Lycurgus was echter al niet gunstig en dan hadden de andere clubs ook moeten verliezen. Aduard kende een slechte eerste periode tegen Lycurgus. De gasten kwamen met 1-0 achter door slecht verdedigen. De 2-0 was een dekkingsfout. Vervolgens liet Aduard legio opgelegde scoringskansen onbenut. Na rust een wereldgoal van Klaas Cruiming, maar een ingooi van Remco van Merode -die toch al niet zijn dag had- viel in de voeten van de tegenstander, waardoor het 3-1 werd. En ook nog 4-1. FC Grootegast maakte het zichzelf moeilijk tegen VIOD in Driessum door de kansen omzeep te helpen.  Buma mocht vanaf de zijkant een vrije trap nemen,  de bal belandde op het hoofd van Rolf Hazenberg: 0-1. VIOD speelde fel en kreeg ook de nodige kansen. In de tweede helft kwam Grootegast goed weg nadat doelman Mensink een doorgebroken speler torpedeerde.  De sluitpost kreeg geel, waar rood op zijn plaats was. VIO trof bovendien nog eens de lat, al overkwam Grootegast dit ook, al dan niet eerst over de lijn. Al met al een zwaar bevochten overwinning. Ook FC LEO acteerde moeizaam, tegen een Drogeham die de Leensters het vuur na aan de schenen legde. LEO kwam zelfs achter. Marco Rietema maakte gelijk. De Leensters moesten billen knijpen. Na de 2-1 van topscorer Rowan Rozema was het nog even billen knijpen. De punten werden over de streep gesleept. FC LEO staat nog altijd fier aan kop. LEO wordt op de voet gevolgd door Opende dat ASC’75 versloeg. Het was een hectisch, rommelig potje aan de Olde Wierden. Wietse Eringa zette Opende heel vroeg op voorsprong. In het slotkwartier maakte Hendrik de Zwart er 2-0 van. Opende dacht de buit binnen te hebben, maar na de 2-1 (de 3-0 werd afgekeurd terwijl de scheidsrechter al naar het midden wees) werd het nog bloedstollend en had ASC pech met een inzet tegen de paal. “Het was een lelijke wedstrijd en toch winnen”, omschreef leider Jan Dikkers.  Niekerk-Anjum leverde een geweldig spektakel op voor het publiek. Niekerk werd drie keer op achterstand gezet door Anjum dat in de eerste helft beter was. In de tweede helft scoorde Wilco Noordhof zijn eerste van het seizoen (3-3). De 4-3 was in de maak, maar het werd opnieuw een achterstand: 3-4. En zelfs 4-5. Dennis van der Velde had de 5-5 op de schoen. Overigens scoorde Jeroen Beerlings drie keer. Sneu verlies, maar het publiek was de grote winnaar.
OKVC verslikte zich in TLC. Na drie overwinningen op rij een nederlaag. En een terechte. Na een gelijkwaardige eerste helft (0-0) ging het na de pauze mis. TLC legde de 1-0 binnen en ook de tweede, ook al zat er een buitenspelluchtje aan. Uit het niets maakte de teruggekeerde Marc Smid de 2-1. De thuisclub liet het niet verder komen en bouwde de voorsprong nog uit: 3-1. Zeester speelde voor de tweede keer gelijk. Op eigen terrein werd het 2-2 tegen DIO Groningen. VVSV’09 was niet opgewassen tegen runner-up SGV. Op sportpark ‘Onder de Juffer’ wist VVSV wel een 1-2 voorsprong te nemen via Vince van der Veen en Alfred Venhuizen. Na rust stortte het samenwerkingsverband als een kaartenhuis in korte tijd in elkaar (vier treffers in 25 minuten): 5-2. Lichtpuntje waren de ingebrachte B-junioren Jordy Knol en Aad Steenbeek. Zondag verloor GVB van het hoger geklasseerde De Sweach. Na een slechte eerste helft kwam GVB van een achterstand terug (1-1). Maar de Grootegast Voetbal Boys zakten na een betere fase daarna weer weg. De 3-1 betekende de derde achtereenvolgende nederlaag van de ploeg van Bart Leistra, die in de onderste regionen bivakkeert.  “We hebben dit seizoen nog geen complete groep gehad. Maar iedereen mag wel eens wat kritischer zijn op zijn eigen prestatie”, vindt Bart Leistra.  Eenrum en het povere Bedum SV bleven op een doelpuntrijk gelijkspel steken.  Een enerverend scoreverloop, matig qua spel. Eenrum had haar dag niet: twee gemiste strafschoppen, opgelegde kansen gemist, maar ook pech met paal en lat. Niet lang voor tijd stond het nog 1-3. Na 93 minuten 3-3. De thuisclub werd nog eens op achterstand gezet, maar wist toch nog de 4-4 te maken. Het overkwam Eenrum allemaal in de slechtste wedstrijd van het seizoen. Kloosterburen houdt gelijke tred met SVZ na de benauwde driepunter op laagvlieger Groen Geel. “We hadden zichtbaar moeite met de ‘vloerbeddeking’( nepgras)”, zag trainer Willem Pettinga. De gasten kwamen ook achter met 1-0. William de Lange trok de zaak recht. Zoals vaker dit seizoen maakte Kloosterburen in de tweede helft het verschil, mede op conditioneel vlak. De winnende kwam van de voet van Jasper Wiersum: 1-2. Zuidhorn won met 5-2 van Harkstede en handhaafde zich daardoor in de subtop. De achterstand op koploper SVZ is slechts twee punten.