Koninklijke onderscheiding voor Hendrik IJtsma

0
304
Buitenpost - onderscheiding hendrik ijtsma

BUITENPOST – De Buitenposter Hendrik IJtsma is zaterdag koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Gerbrandy reikte deze onderscheiding uit in Ermelo. IJtsma ontving de onderscheiding tijdens zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten. Hendrik IJtsma is van grote betekenis geweest voor de complementaire gezondheidszorg in Nederland. IJtsma is werkzaam als somatherapeut wat vooral bestaat uit het mobiliseren van gewrichten en wervels. De kapselbanden om de gewrichten worden hierbij niet (onnodig) uitgerekt, zodat deze hun kracht en elasticiteit behouden en de kans op herhaling van dezelfde klachten kleiner is. IJtsma heeft zijn hele leven gewijd aan het op de kaart zetten van deze beroepsgroep. Verder richtte hij in 1989 het opleidingsinstituut Dutch Bodywork Academy op en ontwierp daarvoor verschillende modules. Vanaf 1990 was hij de drijvende kracht achter de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten. IJtsma was mede-oprichter en heeft verschillende bestuursfuncties gehad. Sinds 2002 was hij voorzitter. Daarnaast was IJtsma van 1998 tot 2013 bestuurder van de Stichting Beroepsbeoefenaren Aanvullende Gezondheidszorg.