Na vijftig jaar staat Zonnehuis De Wierde nog midden in het dorp

0
917
Grijpskerk - 50 jaar de wierde

Feestelijk diner voor bewoners

GRIJPSKERK – Zonnehuis De Wierde in Grijpskerk, wat valt onder de  bestaat dit jaar vijftig jaar en dat gaat gevierd worden. In de week van 10 november tot en met 14 november worden er voor de bewoners van De Wierde en de bewoners van de aanleunwoningen verschillende activiteiten georganiseerd om dit jubileum te vieren. Van een oud-Hollandse dag met oud-hollandse spelen tot een optreden van de Grijpskerker Gert Sennema en van een bezoek van de kinderen met Sint Maarten tot een expositie met oude beelden uit Grijpskerk en van De Wierde. Als klap op de vuurpijl schenkt de Stichting Vrienden van De Wierde een feestelijk diner. En of dat diner feestelijk is; er staat onder andere gekonfijte kalfssukade met mango en oesterzwammensaus en kaneelpeertjes in rode wijn op het menu.
‘De Wierde is in Grijpskerk een belangrijke plaats, dat midden in het dorp staat’, vertelt Matty Wierstra, bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Wierde. ‘Dat is onder andere te zien aan het aantal donateurs van onze stichting. Maar liefst vierhonderd mensen die ieder jaar een vrijwillige bijdrage doen. De betrokkenheid van het dorp is groot en er is het vertrouwen dat het geld goed besteed wordt.’ De Stichting Vrienden van de Wierde organiseert een hoop voor de bewoners van De Wierde.   ‘We nodigen regelmatig muzikanten uit, organiseren de bingo, een gezellige kerstmarkt’, somt bestuurslid Anneke Dam op. ‘En één keer per jaar nemen we alle bewoners mee naar Lauwersoog, waar we een visje eten en een heerlijke ijs coupe na krijgen. Ook organiseren we iedere zomer een wandeling waarbij we alle bewoners meenemen. Dan zijn we een hele bezienswaardigheid in het dorp, al is dat in de goede zin van het woord’, vertelt Dam. Mieneke Alting, die sinds het opheffen van het Wilhelmina Rustoord in Opende werkt in De Wierde, valt haar bij. ‘Prachtig vond ik dat, er waren net zoveel vrijwilligers als dat er bewoners zijn. Het was echt een hele optocht door het dorp.’
Alting is enthousiast over hoe de zaken geregeld worden in De Wierde. ‘Hier in De Wierde wordt een hele hoop activiteiten georganiseerd door vrijwilligers, wat voor hen echt een vanzelfsprekendheid is, maar wat dat zeker niet is. In De Wierde zijn de mensen hun tijd ver vooruit. In het veranderende zorglandschap wil men dat dit soort activiteiten steeds meer door vrijwilligers worden gedaan, maar dat gaat hier al jaren zo. Als je dat echter benoemd aan de vrijwilligers, hoe geweldig werk ze doen, dan wordt dat wat weggelachen. Men vindt het hier allemaal heel gewoon’, aldus Alting.
In De Wierde mag er dan een hoop georganiseerd worden door vrijwilligers, de organisatie van de feestweek is in handen van het Zonnehuis zelf. Het feestelijke diner wordt echter geregeld door de Vrienden. ‘Normaliter doen wij rond deze tijd altijd een stamppotbuffet’, vertelt Wierstra. ‘Maar vanwege dit jubileum wilden we het wat feestelijker. De kok heeft daarom een prachtig menu samengesteld. De bewoners van De Wierde worden hier deze week voor uitgenodigd’.
Over de toekomst van De Wierde is men over het algemeen vrij positief. ‘Het zijn spannende tijden binnen het Zonnehuis’, vertelt Huub Kamsma, Hoofd Zorg en Welzijn. ‘Er zullen waarschijnlijk een aantal vestigingen dicht moeten in de toekomst. We kijken naar hoe we De Wierde kunnen behouden. Daarin is de wisselwerking tussen het dorp en De Wierde erg belangrijk. In dit huis zien we toekomst, we hopen overeind te kunnen blijven. De toekomst kan er daardoor wel eens anders uit gaan zien. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld meer huurders zonder zorgindicatie in De Wierde komen wonen’, aldus Kamsma.
Als er echter één iemand is die graag in De Wierde wil blijven wonen, dan is het Klaas Dijkstra wel. Hij woont in april 2015 al vier jaar in De Wierde en is er een bekend gezicht. ‘Als er wat gedaan wordt, ben ik altijd van de partij’, vertelt Dijkstra. ‘Er woont hier één honderdjarige, die haal ik elke dag op voor het eten. Het is hier heel gemoedelijk, je wordt aan alle kanten geholpen. De Stichting Vrienden van De Wierde doet ontzettend veel voor ons. Ja, ik woon hier graag’, besluit Dijkstra.