Nieuwe piano met dank aan SNS Fonds

0
138
Grijpskerk - popkoor hadewijn

GRIJPSKERK – Op zaterdag 8 november treedt Popkoor Hadewijn uit Grijpskerk op samen met het jubilerende ‘Ons ideaal’, dat dit jaar maar liefst 115 jaar bestaat. Speciaal voor dit jubileumconcert heeft het popkoor haar gebruikelijke repertoire aangepast naar het thema van deze avond: Wereldse muziek. ‘Sinds september zijn we aan het oefenen voor dit concert. In die paar weken tijd hebben we onder andere Russische, Franse, Afrikaanse en Groningse nummers ingestudeerd’, vertelt Monica Herrema. ‘Het is voor het eerst dat wij een nummer van Ede Staal gaan zingen!’
Het popkoor, bestaande uit vierentwintig dames van eind twintig tot 65-plus, zingt normaliter een heel ander repertoire. ‘Rolling in the deep van Adele, Royals van Lorde, Sweet Goodbyes van Krezip’, somt Herrema op. ‘Maar ook oudere nummers zoals California Dreaming. Al doet ieder popkoor dat nummer dus die doen wij nu al wat minder vaak’, lacht Herrema. ‘We hebben een heel divers repertoire. We willen zeker met de tijd meegaan, maar zingen ook gerust de wat oudere nummers’.
Onlangs werd het koor door het ANBI SNS Fonds in Grijpskerk verrast met een gift van maar liefst 500 euro. ‘Ons koor had al een tijdje een nieuwe piano nodig. Onze dirigente, Jessica Bos, begeleidt ons tegelijkertijd met het dirigeren op een piano. Als koor kunnen we onszelf maar net in stand houden met de contributie. We betalen de oefenruimte en de dirigente, en dan blijft er verder niet zoveel over. Toen hebben we het SNS Fonds aangeschreven met onze wens. Zij hebben die wens ingewilligd met dit fantastische bedrag. Daar zijn we hen enorm dankbaar voor. Er zijn ook koren die zingen met begeleiding van een tape, maar dat is niet hoe wij willen zingen. Er moet ook wat ruimte zijn voor vrijheid en afwisseling.’ De zo verwenste piano is inmiddels aangeschaft en de dames hebben er al veel plezier van.
Bijzonder aan het koor is de manier waarop zij thuis hun stukken oefenen. ‘We hebben een Dropbox’, vertelt Herrema. ‘Onze dirigente, die zelf ook fantastisch kan zingen, zingt alle partijen in, die ze vervolgens in de Dropbox zet. Op die manier kun je thuis vanaf je computer je eigen partij oefenen. Jessica schrijft ook de arrangementen van de stukken dus zij weet precies hoe ze het hebben wil. Dat werkt fantastisch!’  Het popkoor, dat in juni volgend jaar 12,5 jaar bestaat en daar een groot jubileumconcert voor wil gaan geven, is ontstaan uit een paar dames die het leuk vonden om samen te zingen. Het heeft niet altijd zoveel leden gehad. ‘Op ons dieptepunt hadden we maar veertien leden. Sinds we anderhalf jaar geleden officieel een vereniging zijn en dus ook reclame voor onszelf maken, is het ledenaantal gegroeid. We hebben nu ook niet alleen maar leden uit Grijpskerk, maar ook uit Noordwijk, Roden en Zoutkamp. Het is wat minder ons kent ons.’
Het popkoor kan nog een aantal nieuwe leden gebruiken. ‘Nieuwe leden zijn altijd welkom. Dat hoeft niet per sé in het begin van het seizoen, instroom is gedurende het hele jaar mogelijk. Het mooist zou het zijn als we ongeveer dertig leden hadden. Maar mochten we boven de dertig uitkomen dan gaan we zeker geen nieuwe mensen weigeren. Tenzij het mannen zijn’, lacht Herrema. Bij het prille begin van het popkoor waren er wel twee mannen aanwezig bij de club. ‘Zij voelden zich echter zwaar in de minderheid en hielden er mee op. Wij merkten toen dat we dat eigenlijk muzikaal gezien ook wel prima vonden. We vonden het eigenlijk leuker zonder mannen en dat hebben we sindsdien maar zo gehouden’, lacht Herrema. Wat wel belangrijk is wanneer iemand toe wil treden tot het koor is dat diegene vaak genoeg mee kan doen. ‘Natuurlijk heeft iedereen wel eens wat waardoor diegene een repetitie over moet slaan, maar we vinden het toch prettig als je op regelmatige basis aanwezig kan zijn. Dan is het voor jezelf ook het leukst’, besluit Herrema.
Het concert in samenwerking met Ons Ideaal wordt gehouden in de PKN kerk, Kerkplein 11 in Grijpskerk. De entree is gratis, een gift is welkom. Aanvang 20.00 uur.