Ontmoetingsavonden verbonden met Repair Café

0
407
Grijpskerk - repair cafe

‘Het mes snijdt aan twee kanten’

GRIJPSKERK – De werkgroep Ontmoeting in Grijpskerk, die ontmoetingsavonden organiseren voor inwoners van Grijpskerk en ex-vluchtelingen die in Grijpskerk zijn komen wonen, schreef een tijdje geleden een stukje in een kerkkrantje over hun ontmoetingsavonden. Ebel van Houten uit Lauwerzijl liep al een tijdje rond met het idee een Repair Café op te zetten. Hij las over de ontmoetingsavonden in Grijpskerk en zag daar een goede verbinding. Hij nam contact op met de werkgroep Ontmoeting, en van het één kwam het ander. Op 14 november aanstaande zal wethouder Fred Stol het eerste Repair Café openen, dat georganiseerd wordt in combinatie met een ontmoetingsavond.

Eerder dit jaar werd er voor het eerst een ontmoetingsavond georganiseerd in Grijpskerk. ‘Er wonen momenteel zo’n tien huishoudens in Grijpskerk die uit oorlogsgebieden komen.
Deze nieuwe Grijpskerkers hebben niet veel mogelijkheden om de Nederlandse taal te oefenen. Zij leren wel Nederlands, maar trekken buiten de lessen veel met elkaar op, omdat zij elkaars taal spreken.  Vanuit Vluchtelingen Werk Grijpskerk is in samenwerking met de kerken een werkgroep  Ontmoeting opgericht om deze mensen en de Grijpskerkers met elkaar in contact te laten komen’, vertelt Thea Groeneveld die namens de diaconie van de PKN betrokken is in de werkgroep. ‘Met de ontmoetingsavonden die wij organiseren proberen we mensen kennis met elkaar te laten maken en een stukje wederzijds begrip te creëren.’

Toen Ebel van Houten bij de werkgroep aanklopte met zijn idee voor een Repair Café in combinatie met de ontmoetingsavonden, zag de werkgroep daar wel iets in. ‘Het past goed bij de doelstelling van de ontmoetingsavonden, maar ook in de huidige tijd waarin we met z’n allen meer zouden moeten doen aan duurzaamheid. Het mes snijdt aan meerdere kanten’, vertelt Johan Feitsma. ‘Bovendien trekt een Repair Café ook weer andere mensen. Ook kan het best zijn dat een aantal van de nieuwe Grijpskerkers hun steentje bij wil dragen aan het Repair Café. Er zitten hele handige mensen bij. Daarnaast zijn deze mensen vaak heel dankbaar voor de kans die ze hebben gekregen om hier in Nederland een tweede leven te beginnen. Als ze daar wat voor terug kunnen doen doen ze dat graag.‘

Een Repair Café is een bijeenkomst die draait om het (samen) repareren. Er is deskundige hulp en gereedschap aanwezig. Bezoekers nemen hun kapotte spullen mee, die samen met of door een vrijwilliger gerepareerd wordt. Indien mogelijk nemen de bezoekers zelf de materialen mee. Ook is er iemand met een naaimachine waardoor kleding gerepareerd kan worden. Praktische kennis wordt overgedragen en de afvalberg wordt door de komst van de Repair Café’s verkleind. Hoevaak de Repair Café’s zullen zijn is allemaal nog niet bekend. ‘We moeten natuurlijk ook kijken naar de behoefte. Als de behoefte groot blijkt kunnen we het misschien van vaker doen, maar vooralsnog denk ik aan vier tot zes keer per jaar’, vertelt Ebel van Houten. ‘We doen dit uiteindelijk voor wie er behoefte toe heeft. We dringen niets op’.

De reacties die de werkgroep en de vrijwilligers van het Repair Café krijgen zijn vooralsnog louter positief. Ook de middenstand in het dorp is enthousiast over het nieuwe initiatief, dat plaats gaat vinden in het gebouw aan Kerkplein 6. ‘Toen we ons idee voorlegden aan de ondernemer van de Hubo, besloot hij direct materialen beschikbaar te stellen voor ons Repair Café. Hij ziet dit als een investering in een goede leefomgeving. We willen dan ook absoluut niet een concurrent zijn van de middenstand. Bij het Repair Café kan je kleine huishoudelijke apparaten, meubels of wellicht kleding tegen een kleine vrijwillige bijdrage laten repareren. Veel winkels bieden de mogelijkheid ter reparatie al niet meer aan, omdat het voor hen meer kost dan het oplevert. Met een Repair Café in de buurt hoef je een broodrooster, mixer of ander apparaat dat een klein mankement heeft niet direct weg te gooien, maar kun je een nieuw leven geven door naar een Repair Café te gaan. Dan heb je bovendien ook nog een gezellige avond’, aldus Feitsma.

Het allereerste Repair Café zal gehouden worden op 14 november van 19.30 tot 21.30. Wie kleine huishoudelijke apparaten heeft met een klein mankement kan deze hier tegen een kleine vrijwillige vergoeding laten repareren. Ook wie niets te repareren heeft, maar graag in contact is met andere mensen is van harte welkom. Ook vrijwilligers die kunnen repareren zijn nog van harte welkom. Zij kunnen zich melden bij Ebel van Houten:
06 3313 7111.