Plaats: Sportcentrum Eekeburen Oldekerk

0
197
Ongenode gast - jeu de boules 1

Datum: 30 oktober
Tijd: 14.00 uur

Een langgekoesterde wens van de jeu de boules-vereniging Altied Roak uit Oldekerk ging onlangs in vervulling. Jarenlang werd er over vergaderd en alle mogelijke opties passeerden de revu. De jeu de boulers wilden graag een overkapping, zodat zij altijd droog konden spelen. Voor een vereniging met zo’n vierentwintig leden, die iedere donderdag bijeen zijn – of het nou mooi weer of slecht weer is -, is dat een hele opgave. Er werd nagedacht over partytenten, afgekeurde bushokjes en parasols, maar niets voldeed aan de wensen of mogelijkheden van de club. Donderdagmiddag werd echter gevierd dat er met hulp van de gemeente, de leden en Houthandel Miedema een stevige, solide overkapping is geplaatst. Het was dubbel feest, want ook het jubileum van de club werd gevierd. Maar liefst vijfentwintig jaar geleden werd de club opgericht en daar werd dan ook uitvoerig bij stilgestaan. De (On)genode gast was erbij.
In het Sportcentrum Eekeburen is het een drukte van belang. Zo’n veertig genodigden zitten aan tafel om met een kop koffie en een plak cake. De vice-voorzitter van het sportcentrum, Ties Hazenberg – voorzitter Jan Bakker was op vakantie – heet de aanwezigen welkom. Na zijn praatje is het de beurt aan de voorzitter van de club, Diny de Bruin. Vol dankbaarheid en waardering spreekt zij over het bestaan van de club, hoe gezellig het iedere donderdagmiddag is maar ook over het verloop in het ledenbestand. ‘In ons vijfentwintigjarig bestaan hebben we al veel leden verloren. Gelukkig komen er ook altijd weer nieuwe leden bij, zodat we op de dag van vandaag nog steeds kunnen bestaan’. Het is vervolgens wethouder Kor de Wagt die een woord van waardering uitspreekt naar de club en haar leden. ‘Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar in Zuid-Frankrijk wordt deze sport uiterst serieus genomen, en wordt tot op de centimeter nauwkeurig gemeten waar de bal terechtkomt’, aldus De Wagt. De leden laten weten de sport wel serieus te nemen, maar ook wel in te zijn voor een geintje. ‘Bij ons gaat het ook wel eens wat op het oog’, zegt één van de leden. ‘Jullie lijken mij een gezellige club. Wie weet kom ik ook nog wel eens een balletje gooien’, besluit de wethouder.
Drie jubilarissen worden vervolgens namens de gemeente in de bloemen gezet. De dames Jantje Doornbosch, Gre Riezebos en Anje Rozema zijn alle drie al lid sinds de oprichting van de club. In vroegere jaren speelden zij op hoog niveau binnen de club, maar in ieder geval één van hen ziet niet zo goed meer. Toch komen zij nog iedere donderdagmiddag meedoen. Voorzitter Diny de Bruin pikt voorafgaand aan de jeu de boules-middag twee van de dames op, zodat zij altijd mee kunnen doen.
Nadat de nodige bloemen uitgewisseld zijn gaat het gehele gezelschap naar de baan, waar de drie jubilarissen samen met wethouder De Wagt de openingshandeling verrichten. Twee vlaggen worden naar beneden getrokken, en daarmee is de overkapping officieel in gebruik genomen.
Ik raak nog even aan de praat met mevrouw Tjalma. ‘Ik ben pas een paar weken lid van de club, maar er werd mij direct verteld dat ik zeker welkom was bij het jubileumfeest, dus ik ga straks ook mee uit eten. Ik vind het hier enorm gezellig. De oudste hier is al negentig jaar, de jongsten zijn in de zestig, maar het past allemaal mooi bij elkaar. Bovendien is er niemand die klaagt over pilletjes, kwaaltjes en ander gezeur. Donderdagmiddag zijn we bij elkaar om gezellig te jeu de boulen, en niet om te klagen. Daarvoor zijn we hier niet. Dat kan thuis wel,’ aldus mevrouw Tjalma.
Ik maak ook nog even een praatje met de voorzitter, Diny de Bruin. ‘Momenteel hebben we zo’n vierentwintig leden, maar dat zouden er best nog wat meer mogen zijn. Pas geleden zaten we nog maar op twintig, gelukkig hebben we er nu een paar bij. Maar nieuwe leden zijn altijd welkom. We doen, in wisselende samenstelling, ook wel mee met wedstrijden. Dan is het handig om wat meer leden te hebben, zodat je altijd een team kunt samenstellen.’

Ongenode gast - jeu de boules 2

Ongenode gast - jeu de boules 3