Tweede thriller van Marianne Vogel in de winkel

0
177
Zuidhorn - Marianne Vogel

ZUIDHORN – De jaren ’20 in Berlijn. Een wereld vol theater en nachtclubs. Entertainment op hoog niveau. Een stad die bruiste op een manier die het later nooit weer terug zou krijgen. In die wereld én de huidige tijd speelt de nieuwste thriller van Marianne Vogel zich af genaamd ‘In de schaduw van Marlene Ditrich’. De Zuidhornse heeft een sterke band met Duitsland en de Duitse hoofdstad, en haar verhalen over het speurdersduo Frits Arends en Sofie Bank moesten zich dan ook wel afspelen in Berlijn. Daarmee is ze uniek in Nederland; de meeste thrillers spelen zich af op eigen bodem.
De van oorsprong als Germanist werkende Vogel maakte een aantal jaren geleden de overstap naar een eigen coaching praktijk. Toen ze dit geheel op poten had, besefte ze dat ze het schrijven, wat ze tijdens haar baan aan de Rijksuniversiteit veel gedaan had, was gaan missen. ‘Ik had echter geen zin meer in dat wetenschappelijke. Van het een kwam het ander, en na drie jaar schrijven was mijn eerste thriller over het speurdersduo Bank en Arends ‘Gedeelde stad, geheelde stad’ klaar’, vertelt Vogel. ‘Van die thriller is inmiddels de tweede druk verschenen, speciaal omdat het dit jaar vijfentwintig jaar geleden is dat de Berlijnse Muur viel.’
Dat haar verhalen zich in Duitsland afspelen is voor Vogel niet meer dan logisch. ‘Ik heb zelf langere tijd in Duitsland gewoond en ik ken het er goed. Volgens mij kan je alleen maar ergens goed over schrijven als het je passie is, als je er echt mee bezig bent. Bovendien is het juist interessant om een thriller te lezen die zich in Berlijn afspeelt vanuit de ogen van een Nederlandse. De zaken die voor Duitsers zo gewoon zijn en daarom niet beschreven worden, beschrijf ik juist wel in mijn verhalen.’
Inmiddels ziet Vogel het schrijven niet meer als een hobby voor er tussendoor, maar als een onderdeel van haar werkzaamheden. Waar ze over haar eerste thriller drie jaar deed, had ze bij het tweede boek al zo de smaak te pakken dat er maar twee jaar voor nodig was. ‘De boeken gaan over dezelfde hoofdpersonages, maar zijn in principe los van elkaar te lezen’, aldus Vogel.
‘Ik wilde heel graag schrijven over mijn lievelingsperiode, de jaren ’20. Het was een grootse tijd, waarin Berlijn ontzettend levendig was, een vrije stad waarin alles kon. Het was een periode waarin er grootse theaterstukken gespeeld werden, er tal van nachtclubs waren en grootheden als Marlene Dietrich hun opwachting maakten. Maar aan het einde van de jaren ’20 merk je dat het allemaal minder wordt, de nazi’s rukken op en de welvaart wordt minder. Het is een hele boeiende periode.’
In ‘In de schaduw van Marlene Dietrich’ worden Sofie Bank en Frits Arends ingehuurd door een mevrouw die dringend moet weten hoe de levensloop van haar oma is geweest. Haar oma leefde in de jaren ’20 in Berlijn en bleek in de jaren ’20 een niet onverdienstelijke actrice te zijn geweest, waar nu echter niemand meer iets vanaf weet. Er zijn familiegeheimen die aan het licht komen en er wordt in de tegenwoordige tijd nog een moord gepleegd die gelinkt is aan het verleden.
‘In het boek worden verschillende thema’s aan het licht gebracht waar men ook in de tegenwoordige tijd een hoop mee kan’, vertelt Vogel. ‘De vergankelijk van roem en familiegeheimen, dat zijn zeker thema’s die tegenwoordig ook spelen’.
Met haar thriller, die afgelopen vrijdag werd gepresenteerd in boekhandel Godert Walder in Groningen, hoopt Vogel mensen warm te maken Berlijn te bezoeken. ‘Mensen zouden zelfs met dit boek in de hand een reis kunnen maken door de stad. Voorin zit een plattegrond, en alle plaatsen die in het boek beschreven worden zijn echt, en zouden echt bezocht kunnen worden. Elke lantaarnpaal die ik beschreven heb heb ik ook daadwerkelijk met eigen ogen gezien’.
Ongetwijfeld laat Vogel later weer van zich horen. ‘Ik heb wel eens gezegd dat ik zeven boeken wil schrijven over dit duo. Voor het derde deel zijn er nog geen concrete plannen, maar er begint wel iets te gisten momenteel’.  De thriller ‘In de schaduw van Marlene Dietrich’ is onder andere verkrijgbaar bij boekhandel Schoelier in Zuidhorn.