‘We zijn hier eigenlijk altijd als Malibu geopend is’

0
179
Grijpskerk - jongerencentrum malibu

Nieuwe openingstijden Jongerencentrum Malibu een succes

GRIJPSKERK – Jongerencentrum Malibu aan het Kerkplein 6 in Grijpskerk is sinds kort vaker geopend. Stagiair Chiel Dekker staat iedere woensdagmiddag en vrijdagmiddag klaar voor jongeren van twaalf tot en met zeventien jaar. Ook op zaterdagavond is het jongerencentrum open. Gezellig samen een potje poolen, spelen met de spelcomputer en gewoon even chillen, dat is wat er gebeurt in het jongerencentrum. En er wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Het is woensdagmiddag wanneer Dylan Helmhout en Bas Cruiming een potje aan het poolen zijn in het jongerencentrum. De jongens komen hier vaak. ‘Eigenlijk altijd als Malibu open is zijn we hier te vinden’, vertelt Bas. ‘Soms zijn we hier met een paar vrienden, soms zijn we wel met twintig jongens en meiden aan het chillen’.
De beide jongens komen al in het jongerencentrum zolang ze zich kunnen herinneren. Vroeger had het jongerencentrum een andere invulling, en werden er bijvoorbeeld ook knutselmiddagen georganiseerd. Dergelijke activiteiten voor jongeren van de basisschool zijn er nu niet meer, het jongerencentrum richt zich nu echt op de jongeren van de middelbare schoolleeftijd. ‘Er is bewust voor gekozen om de leeftijd van twaalf tot en met zeventien te doen, en niet ouder. Nu is het duidelijk voor iedereen; hier wordt geen drank geschonken’, vertelt Chiel.
Als het aan Bas en Dylan ligt zou het jongerencentrum nog veel vaker open zijn. ‘Al is dat voor ons huiswerk misschien niet zo goed’, lacht Bas. ‘Maar verder is er in Grijpskerk niet veel te doen, en op straat zwerven is ook niets voor ons’. De jongens komen ook wel eens bij de jeugdclub van de kerk. ‘Daar komen ook weer andere jongeren, dat is ook wel gezellig’, vertelt Dylan. ‘Maar die jongeren komen dan weer niet naar Malibu, terwijl ze wel welkom zijn. Misschien kunnen ouders die dit verhaal in de krant lezen hun kinderen wijzen op Malibu. Andere jongeren zijn zeker welkom’, aldus Dylan.
Chiel heeft als stagiair niet alleen de taak toezicht te houden tijdens de openingstijden van het jongerencentrum. ‘Uiteindelijk willen we namens de SWgZ ernaartoe dat de jongeren zelf verantwoordelijk worden over het reilen en zeilen in hun jongerencentrum. Dat hoeven ze natuurlijk niet alleen te doen. Maar we denken bijvoorbeeld aan het vormen van een jongerenbestuur. Als je jongeren verantwoordelijk maakt voor het centrum ga je merken dat ze er ook hard voor willen werken’. Daarnaast kijkt Chiel ook naar mogelijkheden binnen het dorp. Zo wil hij binnenkort contact opnemen met de kerk die de jeugdclub organiseert. ‘We hoeven elkaar natuurlijk niet in de weg te zitten. Als Malibu vrijdagmiddag open is en deze club op vrijdagavond, dan hoeft Malibu de openingstijden op vrijdag niet te verruimen. Daarnaast zou ik het fijn vinden als er nog meer jongeren de weg hier naartoe weten te vinden. Het lijkt nu wel eens alsof er maar één vriendengroep hier komt, maar Malibu is natuurlijk voor alle jongeren in Grijpskerk.’
De stagiair van de SWgZ organiseert samen met de jongeren ook verschillende activiteiten. Binnenkort zal hij ‘The Hunt’ organiseren en onlangs organiseerde hij samen met vrijwilligers het Zuppa Futsal Toernooi. ‘De activiteiten organiseren we in samenspraak met de jongeren zelf. Zij moeten met de ideeën komen en meehelpen met organiseren. Alleen dan wordt het een succes’.
Dat de nieuwe openingstijden van jongerencentrum Malibu een succes zijn mag duidelijk zijn. Nog geen halfuur nadat Bas en Dylan het potje poolen zijn gestaakt stromen de andere jongeren binnen en wordt de strijd rondom de pooltafel hervat.