FC LEO kraait aan het eind victorie na doelpuntenfestijn; FC Grootegast op het vinkentouw

0
123

Voetbaloverzicht

STREEK – In de negende ronde vierde FC LEO wederom de overwinning. Het was bovendien een doelpuntrijke: 4-5 bij VCR. Ook FC Grootegast blijft aan de winnende hand (4-0 tegen Dokkum). Aduard 2000 won eveneens, als was het op bescheiden wijze: 1-0. Zuidhorn kwam tot een gelijkspel (2-2 bij Stadspark). Grijpskerk verloor de streekderby en topper in Marum (zie verslag elders). Niekerk was vrij.
Aduard 2000 pakte de volle winst mee uit Godlinze, het beroemde dorp, van Bruno Santenera. Matchwinner werd Jeffrey Eggens die al na acht minuten de score opende. Aduard speelde voor rust prima de luxe, maar rende in de tweede helft als een kip zonder kop over het veld. Het was vooral teleurstellend omdat Godlinze met tien man kwam te staan. “We wonnen op karakter, maar door de manmeersituatie hebben we het niet goed gedaan. Zuidhorn liet de winst liggen bij SC Stadspark en mist daardoor de aansluiting met het winnende Marum. Zuidhorn speelde net als vorige week tegen tien man en wist daarvan niet te profiteren. Sterker: het werd 1-0 voor de thuisclub. Vervolgens trok de  groene brigade ten aanval en poetste de achterstand weg (doelpunten van Chris Sikkema en Jos Schultinga). Zuidhorn leek de winst over de streep te trekken, maar het gebeurde letterlijk aan de andere kant. Een bal ging niet over de doellijn. De enige die het wel dacht was de scheidsrechter: 2-2. “Maar dat hebben we over onszelf afgeroepen”, erkende Ton Rozema. FC Grootegast blijft ONT in de nek hijgen na de 4-0 overwinning op Dokkum.  Vanaf de aftrap was Grootegast baas op het eigen De Leegens. Bij rust was het slechts 1-0 dankzij Bennie Kits. Een ook in de tweede helft aanvallend Grootegast  scoorde er op los. Het was aan de doelman van Dokkum te danken dat de score beperkt bleef.  Grootegast blijft door de zege tweede en heeft nog altijd maar twee punten achterstand op ONT. FC LEO behoudt de koppositie na de zware slag bij VCR. Vooraf werd Gert-Jan van der Ploeg door een verslaggever gesteld dat hij tevreden moest zijn met een gelijkspel bij VCR.  Maar daar wilde de Leenster niets van weten: “we gaan voor de winst”. Maar die winst kwam met pijn en moeite tot stand. In een kansenfestival regende het doelpunten. “Beide korfbalclubs rustten met 3-4”, zei Klaas van der Ploeg fraai. Tien minuten voor tijd zat LEO op rozen, maar die rozen prikten behoorlijk. In een bloedstollende eindfase bleef LEO overeind. Rowan Rozema scoorde drie keer, maar man van de wedstrijd was doelman Marco Wiechers die VCR van score af hield. Opende speelde een zouteloze 0-0 bij Friese Boys. Radio Noordoost Friesland was aanwezig bij dit duel. “Gelukkig was er geen tv”, zei leider Jan Dikkers van Opende. Het duel aan de Beukestrjitte  in Kollumerzwaag verdiende geen winnaar. Het was ‘middenveldvoetbal’ terwijl  de spitsen van Opende niet scherp waren. Opende was wel gehavend zonder Mark Koop en de geschorste Hendrik de Zwart. “Als we verloren hadden was het wel zuur geweest”. OKVC leek naar een nederlaag te worden gespeeld door Velocitas. De Snelvoetige leidde bij rust comfortabel: 0-2. Ondanks de donderpreek van Wim Nube werd het nog erger: 0-3. OKVC krabbelde overeind en ontketende een offensief, waarna de stadjers helemaal inklapten. Dankzij onder meer twee treffers van Marc Smid en Edwin Sieperda scoorde OKVC  in een half uur tijd zes keer en pakte alsnog de overwinning: 6-3. Zeester was ook niet bestand tegen TLC dat al na zes minuten een 0-2 voorsprong nam. De ploeg van Gezinus Oosterhuis hield de schade beperkt: 0-5. VVSV’09 moest haar meerdere erkennen in Stedum. Het was een gelijkopgaande strijd, waarin Stedum de 1-0 scoorde, maar Alfred Venhuizen direct na rust de schade herstelde: 1-1. Stedum raakte daardoor even het spoor bijster en de keeper  voorkwam een 1-2 achterstand. .Tien minuten voor tijd viel de gelukkige 2-1.  Eenrum ging op bezoek bij BATO. Het werd geen succes. In een duel, dat geen winnaar verdiende, wisten de Winschotenaren uit de spaarzame mogelijkheden twee maal te scoren, waar een beauty van Siebrand Solinger (hij scoorde na de aftrap van de 1-0 vanaf de middencirkel) het enige wapenfeit van de roodbaadjes was. Tim Veenstra en invaller Milan Rutkowsky stonden oog in oog met de keeper van BATO, maar faalden, zodat Eenrum voorlopig de blik naar boven moet afwenden. GVB haalde uit bij het laaggeklasseerde Houtigehage. Een broodnodige overwinning voor de Westerkwartierders die de laatste drie partijen verloren. Door de 1-5 steeg GVB naar de middenmoot.  Kloosterburen liet een punt liggen in de strijd om de titel. In Tynaarlo werd het wel een doelpuntrijke 4-4.  Doordat zowel SVZ als Zuidhorn won is Kloosterburen gezakt naar de derde plaats. Ondanks het puntverlies wel positief nieuws. VV Kloosterburen en trainer Willem Pettinga hebben besloten om nog een jaar met elkaar verder te gaan.  De club is zeer tevreden over de samenwerking. De prestaties en de trainingsopkomst zijn daarbij goede graadmeters voor het bestuur. Hij zal in het seizoen 2015-2016 aan zijn negende jaar bij Kloosterburen beginnen. Zuidhorn is de nieuwe nummer twee in 5D. De groenen versloegen Froombosch met 2-4. Grote man aan Zuidhorn-zijde was Jarne Hummel die drie keer scoorde.