FNP botst met eigen wethouder over brug

0
147

BUITENPOST – Moet de gemeenteraad van Achtkarspelen gaan beslissen hoe de brug over het station in Buitenpost eruit komt te zien of is dat een zaak van het college? Het was één van de punten waar de gemeenteraad donderdagavond over sprak. De raadsleden kunnen straks kiezen uit drie ontwerpen, waarvan eentje eigenlijk al ontraden is. Volgens FNP-voorman Sjoerd Groenhof is de keuze aan het college.
Al jaren worden er plannen gesmeed voor het stationsgebied in Buitenpost. Inmiddels zijn deze zover dat gekozen kan worden voor een ontwerp. Tijdens een raadsinformatieavond konden de raadsleden zien waaruit te kiezen valt. Discussie was er over die plannen meteen. Theun Nicolai (PvdA) vroeg zich af of een ontwerp met een poort wel een architectonisch hoogstandje is. “Is het net zoiets als de Erasmusbrug in Rotterdam?” vroeg hij zich af, waarmee hij een kwalificatie aan de plannen gaf. Discussie was er ook over het materiaal waar de brug van gebouwd moet worden. Volgens ontwerper Tjerk van der Lune kan de raad kiezen voor een houten constructie, maar deze heeft veel nadelen. “Ik ben in Ruurlo wezen kijken bij een vergelijkbare brug en je moet je afvragen of het na een paar jaar mooi blijft. Als er straks ook nog een bovenleiding bijkomt en de brug vraagt onderhoud, krijg je vaak te maken met een buitendienststelling. Dat kost erg veel geld.”
Voor Groenhof was het reden om zich af te vragen of de raad wel mee moet spreken over het ontwerp. “Ik denk: gas erop, dit hoeft niet als besluitvorming,” waren zijn woorden. Wethouder Marten van der Veen (ook FNP) dacht daar anders over. “Ik zou de kans nemen als hij gegeven wordt. Dit voorstel gaat niet over de finesses, de bedoeling is dat we die in december uitgewerkt hebben. Het gaat ook niet over niks, het is een heel bedrag. We stellen het daarom op prijs dat jullie er een besluit over nemen.” Op 20 november gaat de raad dat doen.