Podiumplaats en valpartij voor Foske Tamar van der Wal

0
145

Weekend met twee gezichten

STREEK – Voor Foske Tamar van der Wal kende het weekend twee gezichten. Voor het eerst dit seizoen stond ze op het podium. Ze werd derde tijdens de mass-start, maar even later moest ze op het ijs in Den Haag al snel de marathonwedstrijd verlaten. Door een vroege valpartij kon de schaatsster van Okkinga Communicatie niet meer aanklampen bij het peloton en dus was doorgaan een zinloze missie.
Jammer voor Van der Wal die nog altijd wacht op een eerste podiumplaats in de marathoncompetitie. Daar waar ze haar zinnen al jaren zet op dagzeges, worden die de laatste jaren stilaan een beetje minder. De concurrentiestrijd is moordend en het niveau steeds hoger. Van der Wal weet steeds met de besten mee te gaan, rijdt vaak slim en behoorlijk aanvallend, en is niet zelden de eerste die in de finale de alle beslissende sprint aantrekt. Dat is ook niet zo gek, het is haar kracht. Met korte, snelle slagen en een hoop explosiviteit wist ze op deze manier vele zeges en prijzen binnen te slepen. De laatste twee jaren moet ze echter steeds vaker haar meerdere erkennen is tegenstanders en zijn vooral Mariska Huisman en Irene Schouten ware plaaggeesten. Maar op de half open baan in Den Haag leek ze de goede vorm van de afgelopen weken door te trekken, zo bleek door de derde plaats in de mass-start en zou een podiumplaats wel eens binnen handbereik liggen.
De mass-start is een nog vrij onbekend fenomeen. Het is een wedstrijd, de naam zegt het al, waarin net als bij de marathon met alle deelnemers tegelijk wordt gestart. Maar het duurt korter. In feite is het een discipline die bij het langebaanschaatsen hoort, maar waar de marathonrijdsters veruit in de meerderheid waren. De winnares van de competitie die bestaat uit drie wedstrijden mag deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden. De knappe derde plaats van Van der Wal beloofde veel goeds voor de marathonwedstrijd die aansluitend plaatsvond. Dat liep dus anders. In het algemeen klassement zakte Van der Wal van plaats vijf naar zeven. Danielle Bekkering moest na twintig ronden opgeven. Ze is nog herstellende van een zware valpartij twee weken geleden. Irene Schouten won de marathon voor Mariska Huisman en Iris van der Stelt. In het algemeen klassement gaat Huisman aan de leiding.
Bij de mannen in de eerste divisie zag Jaap Ketelaar uit Aduard zijn ploeggenoot uit Groningen, Kevin Spitshorst, als eerste over de finish komen. Succes dus voor de Selecteqploeg waar Hotel Restaurant Aduard (sub)sponsor van is. Ketelaar eindigde zelf in de achterhoede van het peloton, maar wist de wedstrijd wel uit te rijden. Pim Cazemier boekte zijn eerste succesje van het seizoen. Niet bij de marathon waar de zoon van Lex op het hoogste niveau acteert, maar bij het langebaanschaatsen. Hij werd afgelopen zondag in Enschede Nederlands kampioen op de 10.00 meter in 14.02. “Dit was nog even een klein uitstapje naar het langebanen, dit jaar zal ik me eigenlijk voor het eerst helemaal op de marathon richtingen, want daar wil ik graag een stap gaan maken”, schetst Cazemier zijn plannen voor dit seizoen.