Stichting Runderland wil tientallen runderrassen naar Westerkwartier halen

0
152
Streek - runderen

‘Hier gaan we buitenlandse toeristen mee trekken’

STREEK – Wat is nou de verbindende factor binnen het Westerkwartier waarmee dit gebied voor eens en altijd goed op de toeristische kaart gezet kan worden? Het antwoord op deze vraag is het rund. ‘In 2010 werden de eerste gesprekken gevoerd over een toeristische impuls in het Westerkwartier en hoe dat te realiseren is’, vertelt Michiel Bus, die in die tijd toeristische aanjager was in dit gebied. ‘Er werd gezocht naar een verbindende factor. Iets wat in het hele Westerkwartier aanwezig is, wat in de genen van het gebied hier zit. Het Westerkwartier leek nog geen eigen DNA te hebben. Maar dat was er wel degelijk. Dat bleek het rund te zijn’.
Samen met Jan van de Poel en Jan Paul Reij werd de Stichting Runderland opgericht. Deze stichting heeft als doel het Westerkwartier op de kaart te zetten als dé plek waar het rund geëerd wordt. Daarnaast wordt er veel ingespeeld op educatie. ‘Er was nog geen enkele plek ter wereld waar het rund in al zijn facetten geëerd wordt. Het rund als leverancier van melk en vlees, het leer dat gemaakt wordt van de huiden, het rund als dier in de wei. Nergens ter wereld was nog zo’n plek. En in het Westerkwartier bleek al een leuk aantal runderrassen rond te lopen. Daar konden we wel wat mee!’ aldus Jan van de Poel.
Allereerst werd er onderzoek gedaan. ‘Past het rund daadwerkelijk zo goed bij het Westerkwartier was één van de vragen die we stelden’, vertelt Jan Paul Reij. ‘Dat bleek zo te zijn. Veel bedrijven deden en doen al iets met het rund. Dat werd echter nog niet met elkaar verbonden. Mensen reageerden heel enthousiast op onze eerste plannen. We hebben een aantal Runderlandcafé’s georganiseerd waarin we input van de mensen vroegen. Daaruit bleek dat er al ontzettend veel gebeurt op het gebied van het rund, maar dat mensen dat niet eens altijd zien. Ook waren er ondernemers die zelf nog niets deden omtrent het rund die zich afvroegen wat zij dan zouden kunnen doen. Daar bleek ook nog een hoop in mogelijk te zijn’.
Voorbeelden van bedrijven die inmiddels iets met het rund zijn gaan doen zijn Roesd in Leek en Slagerij Nanning van Wijk in Niekerk. ‘Zeer binnenkort verschijnt bij galerie Roesd de bijzondere Marleen Felius Runderland Collectie: een verzameling prenten van Nederlands Rundvee’, vertelt Bus. ‘En Slagerij Nanning van Wijk heeft een drogeworst ontwikkeld die puur en alleen van het rund gemaakt is. Dat bestond eerder nog niet. Ook zijn we bezig met ijsjes die de namen krijgen van historische beroemde runderen. Clazina 48 is er al. Zij was, in 1959, de eerste koe in Nederland die meer dan 100.000 kg melk produceerde in haar leven. Een Sunny Boy is de volgende’.
De Stichting Runderland hoopt in de toekomst onder meer een bezoekerscentrum op poten te kunnen zetten dat voor toeristen het startpunt kan zijn van een bezoek aan het Westerkwartier. Daarnaast willen ze minimaal één keer per jaar een groot evenement organiseren omtrent het rund. ‘Dit jaar hebben we in Tolbert op tweede paasdag, tijdens EiEi Westerkwartier het eerste Runderlandplein georganiseerd. Daar kwamen al ca. 2500 mensen op af. Onze ambitie ligt echter hoger. We willen groeien naar een evenement waar tienduizenden mensen op af komen. We zien een voorbeeld in de Country Fair in Aalten. Dat is ook begonnen met een paar honderd mensen en daar komen nu meer dan veertigduizend mensen op af’, aldus Van de Poel.
De Stichting Runderland is inmiddels bezig om meerdere verschillende runderrassen naar het Westerkwartier te halen. Zij benaderen daarvoor bedrijven en particulieren om mee te doen met financiering, transport en plaatsing van de runderen. In deze maand komen er acht Engelse Longhorns naar deze streek. ‘Dat zijn bijzondere dieren, waarvan er in Nederland maar één kleine kudde is en ook in Engeland zijn ze zeldzaam’, vertelt Van de Poel. Wereldwijd zijn er meer dan 800 verschillende runderrassen. De Stichting Runderland hoopt zo’n zestig tot zeventig verschillende rassen naar het Westerkwartier te kunnen halen zodat dit gebied een soort levende catalogus wordt van runderen. 
‘We zijn ervan overtuigd dat als ondernemers en instanties in het Westerkwartier veel met elkaar samenwerken, er meerdere rassen in het Westerkwartier rondlopen en er een goede basis is van educatie en activiteiten, er een heleboel toeristen naar het Westerkwartier komen. Dit is niet in een paar jaar gerealiseerd, het is een traject dat nooit uitontwikkeld is. Maar we zijn ervan overtuigd dat het gaat werken. Hiermee gaan we echt toeristen trekken. En als alles goed gaat zal dat steeds harder gaan’, aldus Van de Poel. Momenteel richt Stichting Runderland zich nog met name op de regionale ontwikkeling van het plan. Daarna gaan we ons richten op de Nederlandse en Noord-Duitse toerist, maar ook daar gaat in de toekomst verandering in komen. ‘Wij denken mensen van over de hele wereld te kunnen interesseren voor het Westerkwartier’, zegt Bus.
Op 20 november wordt er in Tolbert een symposium over regiomarketing in het Westerkwartier gehouden. Naast andere sprekers zal Jan van de Poel daar inzicht geven in de onuitputtelijke mogelijkheden rondom het rund voor de regio. Ondernemers en andere belangstellenden kunnen zich aanmelden voor dit symposium op www.symposium.ovtw.nl.