VVD stemt tegen begroting De Marne

0
172

LEENS – De VVD heeft dinsdagavond tegen de begroting 2015 van De Marne gestemd. De liberalen deden dit omdat ze niet de lastenverlichting voor elkaar hadden gekregen waar ze op gehoopt hadden. Voor de wethouder Financiën Kor Berghuis (CDA) was dat geen probleem. Hij loodste de begroting verder probleemloos door de raad.
Tegenstand vanuit de coalitie was er alles behalve. Marja Leffers (CDA) benadrukte nog eens dat de gouden tijden voorbij zijn. “Er zijn dingen in de maatschappij waaraan je gewend bent geraakt, maar dat kan niet meer zo,” stelde ze. De partij pleit voor een poule waaruit mensen gebruik kunnen maken van rollators en scootmobielen. Dat er weinig nieuwe plannen zijn, vond Hans van der Heide (PvdA) geen punt. “Aan de bestaande plannen hebben we onze handen vol,” zei hij. Hij vond dat de gemeente zich niet blind moet staren op een herindeling met alle noordelijke Groninger gemeenten.  GroenLinks drong alleen aan om vroegtijdig met plannen te komen voor de bezuinigingen op het bibliotheekwerk. De partij wilde niet op het laatste moment overvallen worden.
Kritischer was de VVD. De partij gaf complimenten omdat de begroting weer zwarte cijfers heeft, maar wil nu ook de vruchten van de bezuinigingsoperaties plukken. “Proloog was bedoeld om de werkgelegenheid op te trekken. De komende jaren moeten er dus resultaten komen. We kunnen ons niet permitteren dat de provincie nog meer geld terugtrekt.” De partij pleitte er ook voor om de rioolheffing niet te verhogen, de OZB moest volgens voorman Johan van der Vis met zes in plaats van tien procent omhoog.
Steun kreeg de VVD niet . Wethouder Berghuis was tegen omdat hij niet wil snijden in de ontwikkelingsgelden die de gemeente heeft. Voor de VVD was dat aanleiding om als enige tegen de begroting te stemmen.