Wilma Willems

0
1430
VMH Wilma Willems

Voorzitter van de
Dierenambulance Zuidhorn
“Onze stichting bestaat nu zeven jaar. We doen echt ontzettend belangrijk werk in een uitgestrekt gebied. Onze dierenambulance rijdt van Lauwersoog tot aan Grijpskerk, en de gemeenten er tussenin als: Zuidhorn, De Marne, Gootegast en Winsum. Jaarlijks redden we zo’n 180 katten, 20 zwerfhonden en 250 wilde dieren. Daaronder vallen ook eekhoorns, vogels en egels. Welke dieren we aantreffen, verschilt per seizoen. Als het straks weer gaat vriezen, zie je veel zwanen die vast zitten in het ijs. En reeën die verstrikt zijn geraakt in het prikkeldraad. Wij werken als dierenambulance nauw samen met Dierenpension De Hooge Hoeve en met de dierenartspraktijk in Zuidhorn. We hebben eigenlijk een driehoeksverhouding. En dat werkt goed. Zodra we een melding krijgen, halen wij het dier op. Afhankelijk van of het dier gewond is, brengen we het naar De Hooge Hoeve of de dierenarts. En de rekening sturen we naar de gemeente waar het dier gevonden is, dat zijn onze voornaamste inkomsten. Ja, het is Jan Splinter door de winter, elke keer weer. We kunnen zeker wel wat financiële steun gebruiken. Alle chauffeurs werken vrijwillig, maar we moeten zo nu en dan nieuwe pakken, beschermende kleding en materiaal voor in de bus aanschaffen. Over chauffeurs gesproken, daar zitten we om te springen! Van de stichting Dierenlot hebben we onlangs een tweede ambulance gekregen. Maar door een gebrek aan chauffeurs staat deze nagenoeg stil. Dat is zó zonde! Er zijn toch wel serieuze vijftigplussers met een dierenhart die thuiszitten? Het zou mooi zijn dat ze één dag per week een dienst willen draaien. Zij krijgen de ambulance mee naar huis en kunnen dan opgeroepen worden. De ene keer is dat voor een vogeltje dat uit zijn nest is gevallen, de andere keer voor een aangereden Golden Retriever. Het is een leuke, verantwoordelijke baan. Je bent het visitekaartje voor de dierenambulance maar óók een soort maatschappelijk werker. Je levert ook nazorg. Voor de opvang van wilde inheemse dieren als eekhoorns, vossen, reeën en bevers, werken we veel samen met Pim van Stichting Faunavisie in Westernieland. Zij vangen deze kwetsbare dieren op en verzorgen ze tot ze weer klaar zijn om terug te gaan in de natuur. Het komt ook weleens voor dat bij een gewonde ree een jager wordt gebeld. Dat proberen wij natuurlijk te voorkomen! Want de jager mag een aangereden ree in het vriesvak stoppen. Nou, dat willen we niet hè? Ieder gewond dier verdient een kans! Voorlichting geven doen we ook: 19 november staan we op het AOC Terra in Oldekerk. Dan organiseren zij een huisdierendag. En wij komen vertellen wat er allemaal bij het verzorgen en houden van huisdieren komt te kijken. Wie het leuk lijkt om als chauffeur te komen rijden op onze ambulance, kan een mailtje sturen via onze website. O ja, we zijn ook nog op zoek naar enthousiaste bestuursleden! Dus mensen: kom maar op en meld je aan op www.dierenambulancezuidhorn.nl.”