Zuidhorner Amateur Toneel organiseert Eenakterfestival

0
299
Zuidhorn - eenakterfestival

Strijden om de ZATbokaal

ZUIDHORN – Het ZAT, het Zuidhorner Amateur Toneel, komt met iets nieuws. Na jarenlang met name kluchten op de planken te hebben gebracht in Zuidhorn wilden de acteurs en actrices ook eens iets anders. De leden hadden al bij verschillende eenakterfestivals in de provincie Groningen ervaring opgedaan met eenakters, en nu werd besloten ook zelf eens een eenakterfestival op poten te zetten, wat met dank aan sponsoring de naam Voys Eenakterfestival heeft gekregen. Jelle Buning en Peter Bolt trekken de kar wat betreft de organisatie van het festival, de overige leden doen mee op het gebied van het toneelspel, licht- en geluid en regie. Het Voys Eenakterfestival gaat plaatsvinden op vrijdagavond 21 november in Hotel in ’t Holt.
‘Het Zuidhorner Amateur Toneel speelde in Zuidhorn eigenlijk alleen maar kluchten. Dat blijven we ook zeker doen. Deze kluchten waren door de jaren heen met name populair omdat je bekende Zuidhorners zoals de slager en de postbode ineens in een hele andere rol zag. Dat is er, nu Zuidhorn een beetje een forenzendorp is geworden, een beetje van af. Maar de gezellige avond lachen blijft wel zoals het is’, vertelt Buning.
Op het Voys Eenakterfestival zijn vier eenakters te zien van toneelgroepen uit de regio. Toneelgroep Fenix uit Roden, Toneelgroep Gastvrij uit Grootegast en twee groepen vanuit het ZAT zullen op deze avond van zich laten horen. De eenakters duren elk maximaal dertig minuten. ‘Dat maakt een eenakter ook zo boeiend. Omdat er maar dertig minuten zijn, worden de meeste eenakters maar met een paar mensen gespeeld, waardoor personages beter uitgediept kunnen worden’, vertelt Buning. ‘Bovendien maakt de korte duur van een eenakter ook dat het festival heel laagdrempelig is voor bezoekers. Vind je echt niets aan één van de eenakters, dan weet je dat het nooit lang meer duurt voordat de volgende komt’.
Het ZAT speelt op deze avond twee verschillende eenakters. Uit de Kille Grond van Mijn Hart gaat over een man die in de dertien jaar dat hij met zijn vrouw getrouwd is voor het eerst heeft gekookt. Er is echter één probleem, zijn vrouw is een paar weken daarvoor overleden en hij zal haar eerst op moeten graven voordat ze samen aan tafel kunnen. In de eenakter zie je vervolgens het gesprek tussen de man en de vrouw. ‘Dat is hilarisch stuk, al zeg ik zelf’, vertelt Buning. ‘Op een gegeven moment zegt de man tegen de vrouw: Je ziet er maar wat slecht uit de laatste tijd, waarop zij antwoordt: ik lig ook in vervuilde grond, zou het daar van komen? Ik vind dat behoorlijk grappig. Het andere stuk dat door het ZAT gespeeld wordt genaamd ‘Nieuwe Buren’ gaat over een koppel dat nieuwe buren krijgt en waar zij direct vooroordelen over hebben. Het stuk gaat daarna met name over wat er gebeurt wanneer die vooroordelen wel of niet blijken te kloppen.
De vier toneelgroepen strijden tijdens het Voys Eenakterfestival om de eer maar ook om de ZAT-bokaal die speciaal voor deze avond gemaakt is door Noor Agter. ‘Daarnaast hebben we pas besloten om ook een publieksprijs in het leven te roepen voor de beste speler van de avond’, vertelt Buning. ‘Zo krijgt het publiek ook een stem in de jurering.’ 
De avond in Hotel Restaurant in ’t Holt wordt afgesloten met een optreden van Mirjam Zuiderveld. ‘We hopen met het programma wat wij op poten hebben gezet een leuke avond uit te bieden met voor ieder wat wils. Dankzij de sponsoring hebben we de entreeprijs laag kunnen houden. Voor slechts vijf euro kan je er de hele avond bij zijn. Mocht deze avond een succes worden dan zal het zeker voor herhaling vatbaar zijn’.