Datum: vrijdag 14 november

0
154
Ongenode gast - vrijwilligersprijs 2

Tijd: 20.00 uur
Locatie: Herberg in de Groote Gast

Vol goede moed rijdt de Ongenode Gast afgelopen vrijdag naar Grootegast. Ik hoor u denken: vol goede moed? Ja, vol goede moed, want collega Johannes Dolislager is genomineerd voor de vrijwilligersprijs van de gemeente Grootegast. Hoewel deze avond toch echt bedoeld is voor alle vrijwilligers in de gemeente en de Ongenode Gast nog niet echt uitgeblonken heeft op dit gebied, leek het gezien de morele steun en gezien de belofte genoemd te worden in de overwinningsspeech, toch niet meer dan logisch aanwezig te zijn.
De zaal oogt nog wat leeg wanneer we binnenstappen, beiden overigens op de afgesproken tijd – ook een vermelding waard, maar Bianca Rekker, het boegbeeld van de organiserende Vrijwilligerscentrale Grootegast, heeft er gezien haar hartelijke ontvangst al helemaal zin in. Collega Johannes ziet zijn moed echter in de schoenen zinken als Bianca in haar eerste zin al laat vallen dat onder de elf genomineerden zich ook de Doezumer Oudjaarsploeg bevindt. We willen ons heil al aan de bar zoeken, als onderweg nog burgemeester Kor Dijkstra treffen. Aan hem de eer straks te onthullen wie zich vrijwilliger van het jaar 2014 mag noemen. De keus is al gemaakt door de jury, bestaande uit Jelle Visser – winnaar van vorig jaar met het Dorpshuis Lutjegast en helaas verhinderd, Ina Visser – medewerkster van de gemeente en uiteraard Bianca. Een keuze die volgens deze laatste overigens altijd oneerlijk is: “het is tegenstrijdig slechts één winnaar te kiezen uit een groep mensen die allemaal iets goeds doen en allemaal de waardering verdienen”. En daarom dan ook gelijk maar een feestelijke avond. Wie niet met de titel naar huis gaat, kan zich in elk geval te goed doen aan de schaal met soesjes en gebakjes die op elke tafel prijkt, kan zich kosteloos laten vereeuwigen op de foto én krijgt twee consumptiemunten.
Het kan niet op, maar voor collega Johannes is het al wel aardig op, ofwel DOP. We besluiten ons verdekt op te stellen achter deze groep. Wanneer zij juichend opspringen, zal niemand daarachter ons teleurgestelde gezicht zien. Hoewel: de DOP heeft evenals Johannes stevige concurrentie. Onder de elf genomineerden onder andere de vrijwilligers van het BaronTheater. Alleen Greet Nieuwland is aanwezig namens deze club, aangezien zij in de veronderstelling verkeren dat ze helemaal niet genomineerd zijn. En gezien het feit dat dit al de derde poging is van de groep, verkiezen de meesten het ‘thuishonk’ in Opende waar op hetzelfde moment een geweldig concert plaatsvindt. Ook gespot: de vrijwilligers van zwembad De Woldzoom met onder andere Johanna Jonker en Aebe de Jong in hun midden. Later blijken ook nog eens alle vrijwilligers van de voedselbank Westerkwartier, Wilma van der Velde en Margo van der Pol – vrijwilligers voor de Zijlen Grootegast, alle vrijwilligers van De Zonnebloem afd. Grootegast/Zuidhorn, de heer Huberts uit Niekerk – 40 jaar actief voor OBS De Opstap, de heer Westra uit Grootegast – Landschapsbeheer Groningen, mevrouw Feitsma-van Denzel uit Oldekerk, o.a. vrijwilliger voor het Hooge Heem, het Zonnehuis en de Geref. Kerk in Oldekerk, de heer Wassenaar uit Opende – al 25 jaar verzorger van het eerste elftal van de plaatselijke voetbalclub en mevrouw Martini-Alserda uit Grootegast – o.a. actief voor het bestuur van het zwembad en de oranjevereniging. Stevige concurrentie dus voor Johannes, zelf het brein achter Robles Rock, ondertussen druk in gesprek is met Hielke Westra, die namens het CDA Grootegast aanwezig is. De Oranje Rondo’s zetten nog maar eens een gezellige ‘inhaker’ in voor burgemeester Dijkstra aan zijn korte speech begint. Net wanneer het spannend lijkt te worden, gooit hij er een cliché in – er kan er maar één de winnaar zijn – en wanneer de Ongenode Gast nog omkijkt of Hennie Huisman echt binnenkomt, is dé onthulling van de avond al een feit: de winnaar is de Doezumer Oudjaars Ploeg. Een enkeling zoekt nog troost in een soesje als deze club jonge mensen blij opspringt. En ja: jonge vrijwilligers die al ruim twintig jaar leuke activiteiten opzetten voor jong en oud rond de jaarwisseling waardoor de vernieling in het dorp zo goed als nihil zijn geworden; het is een mooie winnaar. “Sociaal contact is een begrip geworden door de Doezumer OudjaarsPloeg”, aldus het juryrapport. Voorzitter Jorn Broersma toont zich verrast: “we zijn al voor het derde jaar genomineerd en hadden het echt niet verwacht”. Collega Johannes toont zich teleurgesteld. Gelukkig heeft Hielke de gouden tip: “over twintig jaar sta jij daar ook.” Een kleine pleister op de wonde.

Ongenode gast - vrijwilligersprijs 3 Ongenode gast vrijwilligersprijs 1